Turistička zajednica Kvarnera proslavila je tri desetljeća rada na razvoju Kvarnera kao jedne od najatraktivnijih turističkih destinacija u Hrvatskoj, ali i šire.
Inspiracija za budućnost
Kvarner je postao simbol uspjeha, kvalitete i inovacije u turizmu. Ova proslava nije samo podsjetnik na sve što smo postigli, nego i inspiracija za daljnje korake, izjavila je direktorica dr. sc. Irena Peršić Živadinov.
Zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić zahvalila je na doprinosu uspješnoj turističkoj godini, te podsjetila kako je upravo na Kvarneru turizam i započeo.
Brendiranje gastronomije
Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice (HTZ), naglasio je značaj suradnje svih dionika u razvoju Kvarnera kao prepoznatljive i uspješne destinacije, a posebice i suradnju HTZ-a i TZ Kvarnera na razvoju i brendiranju gastronomije. Čestitkama se pridružila i Monika Udovičić, državna tajnica u Ministarstvu turizma i sporta.
Vrhunac svečanosti bila je službena dodjela titule „Kvarner – Europska regija gastronomije 2026.“, Ireni Peršić Živadinov uručio ju je Jaume Gomila, član uprave IGCAT-a (International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism).
Nova turistička iskustva
Naglasio je iznimne ljepote regije, raznolikost, disciplinu i predani rad koji su Kvarneru osigurali ovu prestižnu titulu. Direktorica Turističke zajednice Kvarnera istaknula je kako titula otvara nove mogućnosti za regiju, u smislu promocije gastronomije i u stvaranju novih turističkih iskustava za sve posjetitelje.
Po završetku protokolarnog dijela, gostima je predstavljena raznolikost kvarnerske gastronomije. Posjetitelji su kroz interpretiranu, degustacijsku šetnju po autentičnim okusima, koju je priredilo dvadesetak kuhara, kušali jela iz osam kvarnerskih subregija.
Pomagali i učenici
Učenici Ugostiteljske škole iz Opatije pomogli su u ugostiteljskom dijelu i upoznali se s načinom organizacije jednog zahtjevnog događaja. Vina autohtonih kvarnerskih sorti pratila su okuse, a tu vinsku stranu priče iznijelo je deset sommeliera.
Predstavljena je i promotivna brošura „Vodič po okusima od mora do gora“, koja je rezultat dugogodišnjeg rada TZ Kvarnera na razvoju i promociji lokalne gastronomije, te opsežnog analitičko-istraživačkog rada. Otisnuta je na hrvatskom, engleskom, talijanskom i njemačkom jeziku.
Fotografije: David Kurti, Ivana Čutura, Ivor Mažar