More

  Tri grka, dva plavca i jedan i jedini Frane Milina Bire

  Kategorije:

  Frano Milina Bire jedan je od najutjecajnijih dalmatinskih vinara i najzaslužniji za preporod grka, stare korčulanske sorte od koje su od davnina u Lumbardi proizvodili fino vino koje se uglavnom prodalo i popilo na Korčuli.

  Shvatio je Frano da u grku ima potencijala za najveće domete i posvetio mu se u vinogradu ekološkim pristupom, a u podrumu sa što manje intervencija, koristeći prirodne kvasce i samo ga lagano usmjeravajući prema željenoj stilskoj formi. Poseban je vinar, a posebna je i grk sorta, obojica čvrsti, ustrajni, samozatajni i nepredvidljivi.

  Malo je mjesta za grožđe u vinogradu Defora zbog dva i pol metra širokih kamenih zidova koji omeđuju terase

  Grk ima funkcionalno ženski cvijet i treba mu oprašivač, pa je zbog toga nepouzdane i nejednake rodnosti. Čak se i kad dobro oplodi, prinos je razmjerno malen što mu pak osigurava visoki ekstrakt, sladore i kiseline te široku paletu vinskih stilova: od pjenušca, preko svježeg mirnog vina pa odležanog, njegovanog u drvenim sudovima do prošeka.

  Smatralo se dugo kako mu je jedino odgovarajuće stanište na pjeskovitom tlu Lumbarde, gdje je preživio i filokseru, ali Bire je vizionarski odlučio revitalizirati više desetljeća stari, terasasti vinograd u kršu ponad Lumbarde, na položaju Defora, po kojem je kasnije i nazvao svoje najraskošnije vino.

  Melioracija krša, veliki gubici površine za sadnju zbog dva i pol metra širokih kamenih zidina koji omeđuju terase, a nastali su čišćenjem terena od kamena, doprema vode za navodnjavanje, općenito veliki financijski napor i još mnogo drugih izazova nisu pokolebali Franu da ostvari svoju misiju i zasadi 11.000 trseva na Defori.

  Danas je taj vinograd ponos vinarije iz kojeg dolazi Grk Defora odnjegovan u 2.000 litarskoj bačvi od slavonskog hrasta. Iznimno je to sadržajno vino, široke lepeze mirisa, bogatog okusa i velike dubine. Sjajno integrirani, nemali alkohol od 13.5 posto u savršenom je suglasju sa vibrantnom mineralnom svježinom. Veliko vino za velike trenutke.

  Sunce sja iz čaše pjenušca Rosé Extra brut koji Frano Milina Bire radi od plavca malog. Ima i pjenušac od grka

  Proizvodi Bire i pjenušac od grka, jednostavan, svjež i tehnički savršen kao
  stvoren za ljetne dane, ugodan rosé od plavca kojem ne nedostaje svježine te bazni grk koji je postao kultno vino i izvan granica Hrvatske. Tražene količine su višestruko veće od proizvedenih, ponajbolji restorani svake godine s nestrpljenjem očekuju izlazak novog vina i priliku za nabavku unaprijed dogovorenih količina. Jedno od rijetkih vina koje je uvijek prodano unaprijed.

  A ima Frano i mirni plavac mali u najmodernijem “obliku”. Vino je savršena sinergija moći i elegancije, puno energije, u potpunoj ravnoteži i s velikim potencijalom odležavanja.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....