Tri koktela za zimske dane

Začini, čajevi, tikva, kesteni, ljute papričice, juha od kamena, sir iz mišine i divlje kupine neki su od sastojaka zimskih koktela barmena Tomislava Biluša. Vlasnik je šibenskog Vintage bara u kojem organizira degustacije, natjecanja barmena, ali i slikarske radionice te jazz koncerte.

Tomislav veliku pozornost posvećuje čašama. Kupuje na raznim sajmovima i antikvarijatima, a koktele poslužuju i u susku, što je lokalni naziv za tradicionalnu bukaru. Dao nam je i tri recepta za koktele koji se lako mogu napraviti kod kuće, a pristajat će ovom hladnijem dijelu godine.

BUTTERNUT COCCHI
Crveni Cocchi vermouth 5 cl
Sirup karmela 2 cl
Pire od butternut tikve 5 cl


Miješati u mikseru i poslužiti u visokoj čaši, može i za vino. Za pire od tikve treba srednje veliku tikvu izrezati na kockice, skuhati, ohladiti pa staviti u blender podlijevajući pire vodom i začiniti s malo soli.

WILD BERRY
Tequila Sierra Tropical Chilli 5 cl
Ši berry (sirup od crnog vina i kupina) 3 cl
Svježi sok od limete 1 cl

Miješati u mikseru i poslužiti u čaši široka oboda, najbolje starinskoj u kojoj su se nekad posluživali šampanjci.

Koktel Roots
Diplomatico Reserva rum 5 cl
Varenik (gusti umak od crnog grožđa) 2 cl
Šibenska travarica 1 cl


Sve pomiješati u mikseru, dodati leda i poslužiti u susku. Dekoracija koja će odlično pristajati je ćupter ili kumpet, žele od ukuhanog soka grožđa.

Fotografije: Nikola Zoko