More

  Tri su sommelierova vina tu, dva stižu, a nijedno nije za bevandu

  Kategorije:

  Radim vina kakva želim, važno mi je kako se pri tome osjećam i ne mislim da će se svakome svidjeti. Ne mogu se na tržištu ‘tući’ s velikima, a želim da mi i taj posao bude zadovoljstvo, rekao je naš slavni sommelier i četverostruki državni prvak Klaudio Jurčić iz opatijskog restorana Bevanda pričajući o vinima koja radi s prijateljima vinarima. Tri su već na tržištu.

  Charlie 9 je Pét-Nat, odnosno pétillant naturel pjenušac proizveden starom tehnologijom jedne neprekinute fermentacije bez dizanja vina s taloga zbog čega ostaje mutno, ali zadržava izraženiju svježinu. Charlie je iz naziva posveta legendi o navodnoj posjeti Charliea Chaplina Plešivici, a broj 9 je Klaudiju sretan pa je u ovom prirodnom pjenušcu devet sorata. To su crni i bijeli pinot, žuti plavec, crveni veltlinac, sauvignon, chardonnay, rajnski rizling, traminac i graševina. Napravljen je s plešivičkom obitelji Tomac, s kojom je, priča Klaudio, profesionalno odrastao. Taj je ružičasti Pét-Nat prošlogodišnje berbe biodinamičko je vino i još je sad izvrstan, svakako najbolji među hrvatskima koje sam dosad probao. I Tomci su se, dodaje Klaudio, smijali govoreći kako je bolji od onih koje su radili za sebe. Cijena mu je oko 140 kuna, a odlično je pristajao uz carpaccio od brancina, tatarski od tune i salatu od hobotnice, hladne klasike chefa restorana Bevanda Konrada Vulića.

  Pokazao je Konrad i kako pripremiti jelo za dva vina. File brancina poslužio je s torticom od kelja i primorskim lazanjem. Uz zalogaj ribe i torticu pristajala je Malvazija Campi del Bosco, a ako se kao prilog odabralo lazanje, lijepo je “sjeo” crnjak Le Clos 9. Malvaziju je Klaudio radio 2018., 2019, i ove godine s obiteljskom vinarijom Terzolo iz Brčića između Poreča i Višnjana. Berba 2019. miriše vrlo ugodno i zrelo, a okus je i dalje osvježavajuć i lagano voćan. Veza sa sretnim brojem devet kod ovog vina je godina sadnje vinograda. Počela je 1969., a zrelost loza osjeti se i u zrelim aromama vina.

  Le Clos 9 Jurčić blenda od vina kutjevačkog vinara Josipa Galića. Prvi su se put “šetali” bačvicama cabernet sauvignona i merlota iz berbe 2016. i odabrali kombinaciju sa 60 posto caberneta. U vinu iz 2017. gotovo isključivo je cabernet sauvignon, a u 2018. uglavnom merlot. To je vino divnog sortnog mirisa, elegantnog i svježeg okusa, punog, a ne opterećujućeg. S Galićem ga je spojio broj devet koji je u nazivu, obojici je to sretan broj, a “clos” francuzi koriste za vinograd ograđen suhozidom. Clo je, pak, Klaudijev nadimak pa od tuda i konačan naziv vina. Cijene se razlikuju od godine do godine. Prve je berba stajala 200 kuna i rasprodana je, a aktualna 2018. je 160. Vina poslužuje, naravno, Bevanda, a kupuju ih i drugi restorani te privatni kupci. U planu su još dva.

  S vrbničkim enologom, vinarom i rasadničarom Ivicom Dobrinčićem iz berbe 2021. napravio je žlahtinu, ali ne iz Vrbničkog polja, nego iz vinograda podno brda Hlam. Položaj je izvanredan, prosječna nadmorska visina je 425 metara, i suroviji je nego polje, što znači da loza daje manje grožđa, ali bolje kakvoće. Vinifikacija je poput one za malvaziju: kratka maceracija i njegovanje u inoksu kako bi vino više bilo odraz položaja, a ne tehnologije.
  Plavac je 2021. napravio s orebićkom vinarijom Bura-Mrgudić. Riječ je o bratu i sestri, Miki Buri i Mari Mrgudić, koji su se proslavili kultnim vinima Dingačem odnosno Postupom. Ovo će vino biti kombinacija oba položaja, a cijenu Klaudio planira zadržati u okvirima Dingača Bura i Postupa Mare, što znači između 200 i 250 kuna. Kad će na tržište, ne zna se. Kad bude spremno. S ta dva vina Klaudio će stati. Prema kušana tri može se samo reći – šteta.

  A prvo vino koje je Klaudio napravio s vinarina prijateljima, s obitelji Terzolo iz mjesta Brčići pokraj Poreča, bila je malvazija  Campi del Bosco, što na talijanskom znači “šumsko polje”. Vinograd je pokraj šume, probrano grožđe macerira između pet i sedam dana, a nakon fermentacije prirodnim kvascima vino je odnjegovano u inoksu. Zrele koštice su tijekom maceracije stvorile dojam kao da je bilo i u drvetu. Berba 2019. osvojila je 95 bodova na Decanteru, a butelja stoji oko 87 kuna.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....