More

    Tribidrag je poput odbojkašica, a plavac nalikuje maratonkama

    Kategorije:

    Dobre plavce obožavam. Surovi položaji Pelješca, Hvara, Brača, koji se izdižu iz mora, uz pomoć sunca i kamena iz zbijenih, nevelikih, ali čvrstih bobica daju sok kojem trebaju kilometri polaganog trčanja da dođe do cilja: velikog vina kakvo od sorte očekujemo. Na Pelješcu su mi davno rekli kako se plavac može piti u dobi do tri mjeseca ili nakon što prođu najmanje tri godine od berbe. Prvi je sprinter. Poput Usaina Bolta ili, što je nama bliža usporedba, plaće preko tekućeg računa, projurio je od vinograda kroz podrum i zatresao nas iz čaše divljinom. Drugi je maratonac. Ili maratonka, draže mi je uspoređivati dobra vina sa ženama. Polako kipi, gotovo korača i gleda u daljinu, ne samo tri, nego pet do osam godina. Tad će doseći punu snagu i pružiti pravi užitak. Gutljaje koji krijepe. Treba ih zadržati u ustima da se okusi voća isprepletu sa smirenim taninima, odjenu nepca u baršunasti plašt pa fino zagriju grlo i utrobu. Dugo smo uživali u plavcima iz desetljećima starih vinograda te kušali tribidrage čiji su trsovi bili još djeca.  Vinograd koliko-toliko ozbiljan urod daje tri godine nakon sadnje, a u zrelo doba kad napuni deset. Toliko je otprilike imao vinograd vinarije Rizman na Komarni, tamo gdje su s kopna prema Pelješcu Kinezi sagradili most, 2019. kad smo prvi put imali priliku usporediti plavac i tribidrag od grožđa s podjednako starih trsova i odnjegovan u istoj obitelji, obitelji Štimac. Osnivači i vlasnici vinarije Rizman su naš proslavljeni nogometaš Igor i njegova braća Mihovil i Damir. , obje je sorte sadila 2008. i 2009. godine, a vina od roditelja i djeteta iz desetogodišnjih vinograda kušao sam krajem 2019. Primus 2016. bio je pravi plavac mali: mlad, divalj, pomalo zbunjen, luckast… Na pola puta do cilja. Poput maratonke čvrstog tijela s dovoljno snage da se nasmiješi publici uza stazu, ali daleko od trenutka kad će prsima prekinuti traku na cilju. Prekrasno je mirisao, nije se mogla pogriješiti sorta. U zrelom tamnom voću dominirala je šljiva, bilo je mediteranskog bilja i najboljim plavcima primjerenog mirisa kamena iz mora obraslog travom. Okus je bio mineralan, po tome i svjež, no tanini su se još jako osjećali. Prešao je pola puta pa se osjetilo da mu nije lako. Dvije-tri godine trebalo mu je da postane ozbiljno vino, prvakinja koja se odmorila nakon utrke pa ponosno primila kolajnu.
    Tribidrag Rizman bio je godinu mlađi, ali sasvim spreman pružiti užitak svim osjetilima. Odbojkašica, mekšeg tijela nego što imaju maratonke, s lijepim oblinama. I tu je bilo šljiva, zrelih i suhih, osjećala su se i suhe smokve, a sve je zaokružila naznaka čokolade koju je dobio ležanjem u očigledno vrhunskim drvenim bačvama. Prekrasan je bio i kao da je govorio kako će takav ostati još koju godinu. Znam da su i odbojkašice premorene nakon teške utakmice, no na njima se to toliko ne vidi kao na maratonkama. Djeluju mekše, a toliko je i taj tribidrag u tom trenutku bio nježniji od tog plavca.
    I za kraj, nemojte me smatrati seksistom zato što vina uspoređujem sa ženama. Ljubav je ljubav, a ništa i nitko ne zaslužuje više ljubavi od njih.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

    Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

    Nedjeljni vinski haiku! Vino

    Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

    Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

    Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

    Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

    Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

    Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

    Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

    Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

    Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...