Tri rijetka izvrsna mirna i nadprosječna a cvjetna vina uljepšala su večer. Trimincem se može nazvati neplanirana mala vinska svečanost posvećena sorti od koje mnogi očekuju slatka vina. No, dobri traminci bez neprovrela šećera, ili s tek toliko da ih “zaobli”, apsolutna su poezija. Antun Branko Šimić pjesnike je opisao čuđenjem u svijetu, a takvima su se pokazala i tri traminca: iločki, kutjevački i plešivički iz berbi 2015., 2009. i 2021.
Traminac Rosamal 2015. Mladena Papka bio je s 95,3 boda najbolje ocijenjeno suho vino na dosad najvećem hrvatskom ocjenjivanju traminaca održanom 2021. u Zagrebu. Gotovo četiri godine poslije zlaćane je boje i nježnog mirisa kamilice, ruže, breskve i marelice. Finu mu zrelost daju note karamele, meda i naznaka petroleja… Tijelo je vitko, ali ne i koščato, okus je ugodno slastan i neočekivano svjež, a traje duuugo.
Na spomenutom ocjenjivanju traminaca najbolje polusuho vino bio je Traminac mirisavi izborne berbe 2009. Ivana Enjingija. Tipično je to enjingijevsko vino. Grožđe je ubrano kad je kušanjem ocijenio da bolje neće biti, a stabilizirao ga je vremenom provedenim u podrumu. Boja je staroga zlata, a miris prepoznatljiv, fin i ponovno nježan, iako je riječ o klonu koji nazivaju mirisnim. Okus je pun, čvrst, istovremeno i ugodno mekan.
Ima traminca i na Plešivici. Obitelj Jagunić godinama je na ocjenjivanjima osvajala zlata suhim tramincem crvenim, ali nije im to pomagalo u prodaji. Otac i sin Velimir i Dominik već su razmišljali zamijeniti ga u vinogradu drugom sortom. No, napravili su dugo macerirano vino i danas ga nemaju dovoljno. Traminac crveni Amber Selection 2021. šest mjeseci bio je na kožicama u rabljenoj bačvici. Miris mu je toliko lijep da je čašu teško maknuti od nosa. I rasprodan je. Tko ga je kupio, a nije otvorio, neka ga sačuva dvije-tri godine. Sigurno će biti bolji nego sad. A jako je dobar.
Ponajbolja su vina uvijek odraz karaktera vinara pa evo i njih. A evo i poveznice na priču o velikom ocjenjivanju traminaca u svibnju 2021.