More

  Tri zlatne malvazije vinarije Rossi iz tri berbe

  Kategorije:

  Nježno, nenametljivo, gotovo sramežljivo, ali vrlo slojevito miriše Templara 2022. vinarije Rossi iz Vižinade. Kroz fine cvjetne arome osjete se diskretne orašaste note. Okus je kompaktan, a širok i umjereno topao. Ima izraženu mineralnu svježinu koja mu daje dobar balans i neobičnu, ali ugodnu energiju. Lijepo će pristajati morskim jelima od hobotnice, lignje ili sipe te kopnenima poput svinjskih kotleta u umaku od šumskih gljiva.

  Novi naziv starog dobrog vina

  Do berbe 2021. znali smo je kao Malvaziju templara. Postepeni rebranding, koji je vinarija Rossi započela, donio je ovoj malvaziji izraženog karaktera te dugog i pamtljivog završetka novi, skraćeni naziv. Templara je apsolutno zaslužila zlatnu medalju osvojenu na ovogodišnjoj Vinistri, a opravdanje posvećenosti obitelji najznačajnijoj istarskoj sorti potvrdila su i zlata moćnoj Riservi Monte d’Oro 2021. te baznoj Malvaziji istarskoj 2023.

  Bazna Malvazija Rossi fino je popratila jednostavno jelo poput rižota s dagnjama

  Osim po tri malvazije, obitelj Rossi lako se pamti po tri brata, sličnih izgledom, ali sasvim različitih karakterom. Upravo je ta različitost njihova je prednost. Luka Rossi predsjednik je Vinistre. Od djetinjstva je, pričaju braća Ivan i Marko, bio zaljubljen u brojke. I danas mu je forte poslovanje.

  Svakom bratu njegov posao

  Filip se posvetio prezentaciji vina. S izrazitom strašću priča o njima pa je naprosto nemoguće odbiti čašu. Ne bi Luka i Filip imali što raditi da nije trećeg brata Marka. Enolog je, djeluje smireno i temeljito, a zaslužan je za osobnost svakog vina koje pod obiteljskim (prez)imenom izađe iz vinarije.

  Majka Ines Rossi po struci je enologinja, a danas radi i aromatizirane svijeće

  Marko je naslijedio majku Ines, koja je po struci također enologinja, a danas se bavi i drugim stvarima poput izrade svijeća. Ima jednu koja miriše po fermentaciji. Tata Marino, pak, zaslužan je za prepoznatljivost prezimena Rossi. Isprva smo ih upoznali po destilatima. I na ovogodišnjoj su se Vinistri pozlatili Amaro Istriano, Epulon Pelinkovac i Travarica.

  Vinjak iz zlatnih čaša

  Imaju i izvrsnu 10 godina odležanu istarsku rakiju Šovran od terana proizvedenu poput najboljih francuskih konjaka. Nakon četverostruke destilacije odležava desetljheće u bačvicama kakve koriste i u regiji Cognac.

  Filip Rossi osmislio je čak i zlatne čaše u kojima ih poslužuje posebnim gostima. Treba priznati da je iz njih taj vinjak doista drukčiji nego kad se pije iz klasičnih staklenih. Kad se osobnostima svih pet članova obitelji pridoda i vinarija s prekrasnim pogledom na dolinu Mirne, jasno je da je teško napustiti tu zelenu oazu aromatiziranu prekrasnim vinskim mirisima.

  I da vidiš svakog posebno, bilo bi jasno da su obitelj: Marino, Ines, Luka, Filip i Marko Rossi iz mjestašca Bajkini

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...