More

  Tužna vijest s Korčule: otišao je pionir grka Branimir Cebalo

  Da nije bilo njegove tvrdoglavosti, suvremeni grk nestao bi iz Lumbarde, naveo je slikar i novinar Krešo Skozret u priči Lumbarajskim vinskim putima i skalinama s Kirkom do grka koju je pisao za knjigu Lumbajarski grk (Nova stvarnost, 2012.) o ovoj velikoj bijeloj korčulanskoj sorti.

  Od davnina naši stari proizvode grk na tom pijesku. Kad onemoćaju, preuzimaju sinovi. Vraćaju se i iz inozemstva jer ih vuče ljubav prema Lumbardi. I ja sam ostavio posao, uzeo motiku i krenuo pripravljati vino, ispričao je tad Skozretu Branimir Cebalo koji nas je napustio u 80-oj godini.

  Branimir je doista bio pionir u proizvodnji vina od grka. Prvi je privatnik koji ga je punio u butelju i možda jedini koji nije podlegao modi korištenja selekcioniranih kvasaca u vinifikaciji. Mijenjaju ti kvasci arome vina pa sva postaju slična. Zahvaljujući autohtonim kvascima koji iz vinograda dođu u podrum s grožđem, Grk Cebalo je (p)ostao poseban. Poseban i po toma što se, kako je 2017. napisao Željko Garmaz u knjizi Dalmacija Vinske priče, u cijeloj Lumbardi ne može pronaći putokaz za njegovu vinariju.

  Počeo sam prvi nuditi buteljirani grk, vjerujući da će ljudi biti oduševljeni što u svom mjestu imaju vino. Ispalo je drukčije: u Lumbardi i na otoku nije bilo zanimanja za mojim grkom. Morao sam ići dalje, u Split i Dubrovnik, gdje sam vino prodao bez problema. Te stare mušterije imam i danas. Moje vino je uglavnom unaprijed prodano i ne trebam putokaz. Ljudima nemam što ni prodati na kućnom pragu, rekao je Cebalo Garmazu.

  Radio je i dobar plavac mali. Kako grk ima funkcionalno ženski cvijet, u vinogradima se sadio plavac mali zbog oprašivanja. Branimir ga je izdvajao i radio od njega crno vino te opol. Vinograd i podrum ostaju sinu Frani.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...