U 8. krugu Vinskoga kviza već imamo pobjednika, a evo i točnih odgovora
Petar je osvojio besplatnu edukaciju u Školi vina. Nagrada je vrijedna 50 eura. Evo i točnih odgovora na devet pitanja s pojašnjenjima:
1. Prva pjenušava vina radili su u gradu koji se zove Limoux. Pisani trag datira iz 1531. To je otprilike 150 godina prije nego u Champagnei. Rade danas pojenušce i u Burgundiji, a zovu ih Crémant de Bourgogne.
2. Champagne je najpoznatija svjetska regija pjenušavih vina i najsjevernija vinska regija u Francuskoj. Najjužnija je Roussillon, na granici s Katalonijom, a najistočnija Alsace.
3. Cava je uobičajeni naziv za pjenušava vina u Španjolskoj. Grci pjenušce zovu afródes krasí, a Rumunji vin spumant.
4. Najprodavaniji brend pjenušavih vina na svijetu je Prosecco. Talijani su ga desetljećima stvarali i 2022. su prodali više od 638 milijuna boca. Prošle je godine širom svijeta prodano 325.9 milijuna boca šampanjaca. Sekt je njemački naziv za pjenušava vina. Iako ima jako dobrih u Njemačkoj i Austriji, prodaja je daleko od gornjih brojki.
5. Grožđe za proizvodnju pjenušaca bere se prije nego za mirna vina. Za pjenušava vina jako su važne kiseline, a kako grožđe zrije, njih je u soku sve manje. Bazno vino za pjenušce jako je kiselo. U Champagnei, gdje su na kiseline posebno ponosni, čak i toliko kiselo da se jednostavno na može progutati.
6. Proizvodnja pjenušaca na području današnje Hrvatske počela je u 18. stoljeću u Bakru. Famozna Bakarska vodica je naš prvi pjenušac. Na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće u Samoboru je osnovana Tvornica šampanjaca, no radila je samo nekoliko godina pa propala. A 1864., na Prvoj dalmatinsko-hrvatska-slavonskoj gospodarskoj izložbi u Zagrebu, Franjo Pokorny je predstavio "šampanjac od hrvatskoga vina".
7. Mjehurići u pjenušcima nastaju drugom fermentacijom. Prvom fermentacijom radi se bazno vino, a treća ni u proizvodnji pjenušaca više nije potrebna. Druga fermentacija može biti u boci ili u tanku. Prva metoda zove se klasična ili šampanjska i cijenjenija je od druge, tankovske ili "charmat".
8. Za mjehuriće u pjenušcima zaslužan je ugljikov dioksid. Ugljikov monoksid otrovan je plin koji nastaje tijekom prve fermentacije i može izazvati tragedije u podrumima koji nisu prozračni. Ugljikov suboksid (C3O2) je plin neugodnog mirisa, koji nastaje u poprilično složenim uvjetima pa se u vinskom svijetu i ne spominje.
9. Šampanjce rade od bijelih i crnih sorata. Osnovne su u Champagnei bijela chardonnay te crne mlinarski pinot i crni pinot, a vrlo često su sve tri u bijelim šampanjcima. U ružičastima moraju biti crne, bez njih ne bi bilo boje, a mogu biti i bijele. Od crnih sorata rade se i vrlo cijenjeni bijeli šampanjci "blanc de noirs". Ako je bijeli šampanjac samo od bijelih sorata zove se "blans de blancs".08.04.2025.