More

  U noći na Uskrs spavat ćemo kraće! Možda nas razbude vina s akcije…

  Kategorije:

  Brže će nam proći noć sa subote na nedjelju! Baš na Uskrs ove godine prelazimo sa zimskog na ljetno računanje vremena i u dva ujutro kazaljku treba pomaknuti na tri. Spavat ćemo, dakle, manje. U stvari, probudit ćemo se malo kasnije ili ćemo spavati kraće. Tko će imati problema zbog toga, može si pripremiti vinsku utjehu po akcijskim cijenama. Nisu se trgovački lanci iskazali popustima, no u Konzumu se može ponešto uštedjeti.

  Nije puno, ali čovjeka veseli: Korlat vina jeftinija su pola eura. Merlot pa i Syrah pristajat će janjetini, a Cabernet sauvignon i ozbiljnijem crvenome mesu. Butelje su po 13,99 eura, a ako se i ne popiju sad, mogu se mjesecima čuvati u tamnom i ne baš jako toplom prostoru.

   

  Povoljnija su i vina porečke Lagune Festigia Malvazija i Festigia Castello. Prvom je cijena s 13,09 spuštena na 11,05 eura, a drugom s 13,95 na 12,55. Na ozbiljnijem je popustu Pošip Merga Victa iz Smokvice. Umjesto 15,89 eura stoji 12,75. Pošip i malvazija pristajat će ribi, a crnjak “mesini”.

  Vrlo dobar suhi vrhunski Traminac vrhunski Iločkih podruma je 8,59 umjesto 10,69 eura. Vino punog i slasnog okusa dobro će pratiti jela od ribe ili nježnijeg mesa pripremljena s malo slatkih i ljutih začina. Ugodno je i za pijuckanje tijekom razgovora. Zlatnoj vrbničkoj žlahtini cijenu su sa 7,05 spustili na 5,29 eura, a Vupikovoj Frankovki Goldschmidt sa 6,63 na 4,49.

  Žlahtina 2023. ima novo ruho, drukčiju etiketu, a u Konzumu nemaju novu fotografiju ili čiste zalihe berbe 2022. Frankovka iz Vukovara, pak, tko ne zna, pozlatila se na specijaliziranom ocjenjivanju vina od te panonske sorte Kékfrankos Grand Tasting prije dvije godine u mađarskom Harkanju.

  Prognoza više nalikuje kraju proljeća nego njegovu početku pa će mnogi i crnjake zamijeniti ružičastim vinima. Rosé Iločkih podruma od frankovke i Laguna Rosé, mješavina istarskih i internacionalnih crnih sorata, stoje 4,19 eura umjesto 5,58, odnosno 5,59. Tko rađe pije slađe, može uzeti polusuhi Rosé Dika za 4,49 eura. Redovita cijena ružičaste frankovke vinarije Enosophia, nekadašnjeg Feravina, je 6,69 eura.


  Na akciji su i pristojne čaše Moods. Zapremnina onih za bijelo vino je 360 mililitara, a za crno 450. Bez obzira na veličinu, paketi s četiri čaše stoje 6,99 eura.

  Naslovna fotografija: Jon Tyson/Unsplash

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...