Udruga Vinistra predstavila u Zagrebu mlade malvazije

Prošla je godina meteorološki bila iznimno zahtjevna s iznadprosječnim temperaturama tijekom proljeća i ljeta, ali i dugotrajnim kišnim razdobljem, posebno sredinom i krajem ljeta. Od početka rujna do sredine listopada uslijedilo je razdoblje s iznadprosječnim temperaturama i vrlo malo padalina što je pospješilo dozrijevanje grožđa, a berba je bila nešto kasnija u odnosu na prošle godine. To je rezultiralo ugodno svježim malvazijama, srednjeg do punog tijela, izražene aromatike i naglašenih sortnih karakteristika, tipične zelenkasto-žute boja u ovom stadiju vina, rekao je dr. Kristijan Damijanić s Poljoprivrednog odjela Poreč Veleučilišta u Rijeci. Sa sommelierom Emilom Perdecom predstavio je osam malvazija s pet različitih istarskih terroira na premijernom kušanju u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Odabrane su između rekordnih 48 uzoraka. Boje južne Istre branio je Vivoda, zapadne Damjanić i Pilato, sjeverozapadne Cattunar, sjeverne Bastian i Prelac, centralne Fakin, a istočne Fuhtar. Globalno zatopljenje odrazilo se i na istarsko vinarstvo pa će mlade malvazije vrlo brzo dozreti. Neke su već spremna za kušanje i to je specifikum berbe 2023. za koju mogu reći da je bila dobra, vina su u odličnoj formi i siguran sam da će vinoljupci u njima uživati, dodao je Emil Perdec.

Vina su posluživali u čašama za malvaziju istarsku. Osmislili su je i proizveli prije 11 godina u poznatoj tvrtki austrijskoj tvrtki Riedel na inicijativu nekoliko istarskih vinara i Gordana Mohora, vlasnika zagrebačke Miva galerije vina, koja je ove godine partner Vinistre za čaše.

Veseli me što će čaša malvazija istarska biti službena čaša 30. jubilarne Vinistre koja se od 10. do 12. svibnja održava u dvorani Žatika u Poreču. Neka nam se ljubitelji istarskih vina tog vikenda pridruže u Istri, pozvao je Luka Rossi, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre.

Fotografije: Merlo De Graia