More

    Umjetna inteligencija i vino: seks s lutkom ili slušanje tuđih priča

    Kategorije:

    Ni u tvome srcu ljeta više nema
    u tvojoj kosi ne mogu biti sol
    obala je pusta i bura se sprema
    gdje nas je vrijeme odnijelo
    samo je vino ostalo

    Samo nam je vino ostalo, refren je ljubavne pjesme Zlatana Fazlića “Ni u tvome srcu” koju su prekrasno otpjevali Kemal Monteno i Rade Šerbedžija. Sjeća se autor Zlatan Fazlić lijepih osjećaja, ljubavi koje više nema. Ostalo mu je vino… A vino je ljubav. Barem bi trebalo biti.

    Žele i vinu uzeti dušu

    Ne znam misle li tako nastavnici i studenti Sveučilišta u Kopenhagenu i kalifornijskog Caltecha koji su se pohvalili razvojem algoritama za vino uključivanjem individualnih okusa i dojmova okusa. Korištenje umjetne inteligencije započelo je degustacijom vina za 256 sudionika.

    Zna li ovdje itko sreću pisati
    je li netko čuo za ljubav danas
    možda je važnije znati brisati
    ono što je davno ostalo iza nas

    Dopunjujući algoritam podacima o dojmovima, točnije će predvidjeti kakvu vrstu vina pojedinačno preferiramo, rekla je Thoranna Bender, studentica iz Kopenhagena, a objavio earth.com.

    Ipak, vino je ljubav

    Zna li ona, ili itko tamo, sreću pisati? I zašto bi netko u Kopenhagenu predviđao kakvo vino želi piti netko drugi u Hrvatskoj, na Novom Zelandu ili u Singapuru? Ako je vino ljubav, a mislim da jest, nije mi jasno tko će poželjeti ljubiti prema tuđim osjećajima.

    Ne mogu se sjetit’ svoje prve pjesme
    poljubaca dragih lica
    nema ni tebe ni stare česme
    ne sjećam se mora ne sjećam se ptica

    Prema autorima ovog algoritma, ni ne treba se sjećati. Grupirali su čaše kušanih vina prema tome koliko je koja bila slična. Opise vina usporedili su s korisničkim recenzijama aplikacije Vivino i, pohvalili se, formirali temelj novorazvijenog algoritma.

    Tako ćemo i jesti

    Kažu da su vino odabrali slučajno te da se metoda može jednako dobro primijeniti na pivo ili kavu, pa i recepte za pripremu hrane. Ako ćemo bolje razumjeti sličnosti okusa u hrani, moći ćemo bolje sastavljati obroke koji odgovaraju ukusima, istaknula je Thoranna Bender.

    Ništa nije kao što je bilo
    al’ će ipak jednom biti
    znam nema leta s jednim krilom
    treba vrijeme da nam spoji niti

    Ponavljam, vino je ljubav. Ili bi barem trebalo biti. A ljubav su osjećaji. Razni osjećaji. Priča o osjećanju vina preko “naprednog algoritma umjetne inteligencije” podsjeća na osjećanje ljubavi kroz tuđe osjete.

    Samo nam je vino ostalo

    Ne mogu napisati kakva je ljubav prema gumenoj lutki, nemam takvih iskustava. Nemam ništa protiv onih koji imaju, tko voli nek’ izvoli. Ali čini mi se da bi “naprednoalgoritamska” ljubav prema vinu mogla biti slična. Pa, tko voli, nek’ izvoli. Ali pustite nas da iskustvo stječemo sa stvarnima. Ljudima i vinima.

    Ni u tvome srcu ljeta više nema
    u tvojoj kosi ne mogu biti sol
    obala je pusta i bura se sprema
    gdje nas je vrijeme odnijelo
    samo je vino ostalo

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

    Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

    Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

    Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

    Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

    Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

    Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

    Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

    Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

    Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

    Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

    Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...