More

  Umro je bordoški vinar čija su se vina pila, a nije se samo pričalo o njima

  Upoznali smo se u jesen 2004. na njemu najljepšem mjestu, u njegovu bordoškom podrumu koji je i meni postao drag. U proteklih 18,5 godina on je posjedio i malo se udebljao pa malo i smršavio, ja sam posijedio i puno smršavio, a susretali smo se do pandemije svakih nekoliko godina na većim europskim vinskim sajmovima.

  Jean Michel Cazes s grupicom hrvatskih vinara u vrijeme kad su digitalni fotoaparati bojali oči u bordoški crveno

  I nije me zaboravio. Sjećao se kako sam po džepovima tražio eure da ih skupim 65 koliko je koštala butelja u podrumu. Uzeo je na kraju 50 i za svakog me kasnijeg susreta na drukčiji, ali uvijek duhovit način podsjetio na tu priču. Umro je 28. lipnja 2023. u 88. godini.

  On je Jean-Michel Cazes, vinar koji je pokazao kako iz podruma Lynch Bages, koji prema glasovitoj bordoškoj klasifikaciji iz 1855. službeno spada u petu kategoriju, mogu izaći vina kvalitetom ravna najmanje drugoj, ponekad i prvoj. A jeftinija.

  – Ne želim da se o mojim vinima samo priča. Želim da ih ljudi piju – bila mu je filozofija.
  I pili su ih. Pa i mi smo si ih mogli povremeni priuštiti, a Azijati su preko Lynch Bagesa učili što je Bordeaux. Među prvima je počeo izvoziti vina na daleki istok, a njegov su crnjak dugo posluživali u poslovnoj klasi zrakoplova kompanije Cathay Pacific ih Hong Konga. Američki časopis Wine Spectator njegov je Château Lynch Bages 1985. proglasio najbojlim vinom 1988. godine.

  I umjerene cijene omogućile su mu da kupuje vinarije širom svijeta pa Grupa Cazes danas ima ili upravlja s više vinarija u Bordeauxu te Burgundiji, Lanquedocu i dolini Rhone u Francuskoj, kao i u Portugalu, Australiji i Mađarskoj.

  Godinama su s njim i suprugom Therezom u vinariji radili sin Jean-Charles te kćeri Catherine, Kinou i Marina koji će nastaviti posao. Nadamo se da će se vina obitelji Cazes i dalje piti te da neće prijeći u zonu sumraka u kojoj se o vinima samo priča.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...