More

  Otišao je Zlatan Plenković, objavljeno je na današnji dan

  Otišao je 30 godina nakon što je početkom 1986. osnovao Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je preraslo u vinsko carstvo s vinogradima na Hvaru, podno Biokova i u primoštenskom zaleđu te morem izvanrednih vina među kojima se ističe Zlatan Plavac Grand Cru. To sam napisao u tekstu o iznenadnoj smrti velikana hrvatskog vinarstva Zlatana Plenkovića objavljenom 18. ožujka u 24sata. Prenosim članak da se prisjetimo Zlatana.

  Nadmašio Dingač

  Pozlilo mu je u srijedu, 16. ožujka 2016. navečer, na trajektu kojim se sa službenog puta vraćao u svoju Svetu Nedjelju na Hvaru. Kapetan je vratio trajekt u Split, no u bolnici mu nisu mogli pomoći.

  Djeca su godinama radila s njim pa su uspješno i nastavila posao. Ipak, bez Zlatana je sve poprilično drukčije

  Zlatan Plavac Grand Cru bio je prvi koji je nadmašio plavce s Dingača. Pokazao je koliko veliko vino sorta može dati, a 2012. je berba 2010. osvojila i Kristalnu zvijezdu za najbolje vino od autohtone sorte na hrvatskom tržištu. Japanske sommelierke dvaput su mu dodileile medalju Sakura za najbolje vino Mediterana.

  Zlatna vina… Crvena i bijela

  Vino Zlatan pošip je 2010. godine na ocjenjivanju britanskog časopisa Decanter 2012. proglašeno regionalnim prvakom. To je samo mali dio priznanja vinima koja su opravdano nosila prefiks “Zlatan”: prema imenu velikog vinara, ali i prema zlatnom sjaju. Bila bijela ili crvena.

  Marinu i restoran Bilo idro sa dva ‘kažuna’ Zlatan Plenković je sagradio nedaleko od vinarije na južnoj strani Hvara

  Zlatan Plenković za sebe je govorio da je najluđi vinar u Hrvatskoj jer je iskrčio makiju i izorao kamen na 70 hektara zemljišta podno Biokova te posadio vinograd s kojeg je stigao i prvi hrvatski vrhunski crljenak, naša autohtona sorta koju su kalifornijski vinari prslavili od imenom zinfandel. Velike je vinograde, s partnerima, posadio i u primoštenskom zaleđu.

  Degustacije pod morem

  Najveća ljubav ipak mu je ostala i Sveta Nedjelja, selo na južnoj obali Hvara koje je spasio od odumiranja zaposlivši 20-ak ljudi. Osim vinarije i vinograda, tamo je sagradio i marinu te restoran Bilo idro s podrumom ispod površine mora u kojem vina dozrijevaju u bačvama i bocama, a degustacije vina su jedinstvene u svijetu.

  Nedaleko od restorana i podruma je bor čiji crtež krasi etikete vina Zlatan otok, kako mu zvala Zlatanova vinarija

  Časopis Svijet u čaši 2005. i 2007. proglasio ga je vinarom godine u Hrvatskoj, a 2008. dodijelili su mu i titulu Viteza hrvatskog vinarstva. To su mali spomenici velikom čovjeku koji je ljubiteljima vina pružio nebrojene užitke. A najveći mu je spomenik bio od 2014. u boci.

  Dvije za prodaju, jedna za sebe

  Riječ je o vinu Zlatan Plavac exclusive za koje je 2009. sam brao grožđe na svom slavnom Grand Cru vinogradu, sam birao ponajbolje bobice i napravio ga u tri bačvice od 225 litara. Jednu za sebe, a dvije za prodaju.

   

   

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...