Čudna nam je i ova godina. Zimi smo uživali kao u proljeće, drugu polovicu travnja obilježila je zimska hladnoća, a sad smo valjda dočekali priliku i za roštiljanje u prirodi. Bakhov sin je lani na Modnom almanahu preporučio vina iz supermarketa koja će i ove godine pristajati jelima sa žara.
S kontinenta i s obale
Na roštilju ili gradelama, kako ih god tko zove, mogu se pripremati gotovo sve namirnice: povrće, ribe, glavonošci, perad, velike i malene domaće i divlje životinje pa i voće za desert. A kako se često roštilja i na izletima, primjerena će biti i preporuka široko dostupnih vina s kontinenta i obale.
Namirnice pripremljene na žaru zbog dima su često drukčijih organoleptičkih osobina, no osnovna pravila za odabir vina ostaju ista: bijelo s bijelim, tamnije s tamnijim, masnija hrana sa svježijim vinima, zamašćena, dakle odležana u masnijim marinadama, sa snažnijima, a lijepo je i pokušati pronaći vino koje je istog podrijetla kao i hrana. Grilano povrće, posebno ako je riječ o paprikama ili šparogama, tražit će i vino malo izraženijih aroma, a meso pripremljenu u pikantnijim marinadama i malo neprovrela šećera u čaši, dakle polusuho vino.
Sir i(li) povrće
Počne li cijela priča sirom ili povrćem “bačenima” na vruću metalnu ploču/rešetku dobar će izbor biti neki sauvignon novosvjetskog tipa, kakav ima zelinska obiteljska vinarija Puhelek. Može se odabrati i Traminac Iločkih podruma iz kategorije kvalitetnih vina koji stoji oko šest eura. Arome su prepoznatljive, ali ne i napadne, a vino suho. Bit će fino i ako među povrćem nad vatrom “protrči” kakvo pile ili “zapliva” manje masna riba. Među slatkovodnima takve su smuđ ili pastrva, a iz mora brancin ili cipal.
Sočnijoj riječnoj ribi, kakve su som ili šaran, ili morskoj bijeloj poput orade, pristajat će vina izraženije svježine. Odličan će izbor biti vrhunska Graševina Kutjevo (10 eura) ili Malvazija Coronica čija je cijena oko 14 eura. Ta će se vina lako sprijateljiti i s piletinom, kao i svinjskom vratinom ili carskim mesom.
Lignje i Žlahtina Sveta Lucija
Veće lignje marinirane nekoliko sati u maslinovu ulju i začinima vole se s punijim vinima poput pošipa. Pošip Čara je dobar, stoji oko 15,5 eura, a i ima ga. Fina će biti i Žlahtina Sveta Lucija Katunar Wine Estate (12,5 eura). Riječ je o izvornoj kvarnerskoj sorti koje najviše ima na Krku, u Vrbničkom polju. Grožđe za ovo vino je, međutim, sa strmijeg položaja Šupele u Bašćanskoj Dragi. Raste nedaleko od crkve sv. Lucije u kojoj su pronašli i Bašćansku ploču.
Lagano slatki Rosé Vina Belje bit će dobro društvo pikantnijem mesu, poput pljeskavica ili ćevapa, a stoji oko šest eura. Crno će vino biti dobar izbor uz veću plavu ribu s gradela pa i steakove ili meso divljači sa žara. Kod nas se relativno malo ljudi upušta u pripremu takvih jela, no to je poseban doživljaj koji traži dulju pripremu pa i “malo posebnija” vina. Takva su Zlatan Plavac vinarije Zlatan otok iz Svete Nedilje na Hvaru, nešto skuplji od 14 eura i otprilike euro jeftiniji Teran Franca Armana iz istarske Vižinade.
Desert s roštilja
Na roštilju se može pripremiti i desert. Relativno jednostavno je ispeći ananas narezan na kriške ili komadiće poput ražnjića nataknute na štapić. Tijekom pečenja na roštilju, koje traje desetak minuta, prelijeva se smjesom voćnog likera i vanilin šećera, a tko ima dobar putni frižider može pečeni ananas i na izletu poslužiti s kuglicom sladoleda te čašicom slađeg i mirisnog vina poput Muškata ruže porečke Lagune čija je cijena malo ispod 12 eura.
Praktičan savjet je birati vina s navojnim čepom za izlete u prirodu kako se ne bi ispostavilo da nitko nije ponio vadičep. Još je praktičnije pakiranje bag-in-box, s metaliziranom vrećicom, ili od čvršćeg najlona, u kartonskoj kutiji s malom slavinom za točenje. Nema problema s otvaranjem, nema straha od razbijanja boce, cijena je po litri niža, a neka vina su i vrlo dobra. Prije dvije godine je na specijaliziranom ocjenjivanju vina u tom pakiranju najbolje bijelo vino bio Debit Dalmacijavina, a najbolje crno Badelov Benkovac Cuvée.