More

    Uskrs ‘stiže’! Evo i preporuke Lovca na vina za uživanje uz tradicijska jela

    Kategorije:

    Kuhana šunka, jaja, hren, rotkvica, mladi luk… Sauvignoni novozelandskog tipa odgovarat će doručku u kojem će uživati na Uskrs većina hrvatskih obitelji. Strukturom, aromatikom i izraženim okusom hranu će lijepo upotpuniti dva iz Zelinskog prigorje te treći iz “naslonjenog” dijela Hrvatskog zagorje: Puhelek Sauvignon, Bedekovich Springtime Sauvignon te Bolfan Sauvignon.

    Mlada janjetina, mladi krumpir, mladi luk najčešće je glavno jelo za obiteljski ručak na Uskrs. Dobro mu pristaje odležani pušipel s visokom svježinom, svježiji crni pinot ili odležana frankovka, ali može se hrabro zaigrati i s nekim pjenušcima koji će svježinom i mjehurićima odgovoriti na masnoću, a punijim tijelom na strukturu jela. Malo je drukčije, ali provjereno “funkcionira”. Dobar su izbor plešivički Šember Pavel, kvarnerski Pavlomir 1288 ili zagorski Kopjar Rosé.

    Oni koji ne vole janjetinu, a ima i takvih, mogu je zamijeniti telećim pečenjem s krumpirima. Takvom ručku pristajat će odležano, “debelo” i bogato bijelo vino izraženog tijela, umjerenog intenziteta i mirisa i normalno svježa, nikako previše kisela. Takva su baranjska Graševina Zlatno brdo, Pošip Krajančić Sur lie s Korčule ili Pilato Pinot bijeli iz istarske Vižinade.

    Sretan vam Uskrs i uživajte s najdražima!

    Naslovna fotografija: Anuja Tilj on Unsplash

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

    Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

    U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

    Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

    Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

    U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

    Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

    Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

    Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

    Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

    Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

    Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...