More

    Uskrs ‘stiže’! Evo i preporuke Lovca na vina za uživanje uz tradicijska jela

    Kategorije:

    Kuhana šunka, jaja, hren, rotkvica, mladi luk… Sauvignoni novozelandskog tipa odgovarat će doručku u kojem će uživati na Uskrs većina hrvatskih obitelji. Strukturom, aromatikom i izraženim okusom hranu će lijepo upotpuniti dva iz Zelinskog prigorje te treći iz “naslonjenog” dijela Hrvatskog zagorje: Puhelek Sauvignon, Bedekovich Springtime Sauvignon te Bolfan Sauvignon.

    Mlada janjetina, mladi krumpir, mladi luk najčešće je glavno jelo za obiteljski ručak na Uskrs. Dobro mu pristaje odležani pušipel s visokom svježinom, svježiji crni pinot ili odležana frankovka, ali može se hrabro zaigrati i s nekim pjenušcima koji će svježinom i mjehurićima odgovoriti na masnoću, a punijim tijelom na strukturu jela. Malo je drukčije, ali provjereno “funkcionira”. Dobar su izbor plešivički Šember Pavel, kvarnerski Pavlomir 1288 ili zagorski Kopjar Rosé.

    Oni koji ne vole janjetinu, a ima i takvih, mogu je zamijeniti telećim pečenjem s krumpirima. Takvom ručku pristajat će odležano, “debelo” i bogato bijelo vino izraženog tijela, umjerenog intenziteta i mirisa i normalno svježa, nikako previše kisela. Takva su baranjska Graševina Zlatno brdo, Pošip Krajančić Sur lie s Korčule ili Pilato Pinot bijeli iz istarske Vižinade.

    Sretan vam Uskrs i uživajte s najdražima!

    Naslovna fotografija: Anuja Tilj on Unsplash

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

    Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

    Nedjeljni vinski haiku! Vino

    Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

    Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

    Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

    Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

    Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

    Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

    Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

    Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

    Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...