Preduskrsna priča o pelješkoj sirnici bez sira s dvije vinske ‘ruže’

Miris naranče, limuna i maslaca, ručno zamiješeno tijesto i zlatna korica posuta šećerom – pelješka sirnica više je od slastice. Ona je uspomena na blagdane, nedjeljna jutra i topao osjećaj doma. I dok će je netko zvati pinca, netko sirnica, važno je znati kako pelješka sirnica nije od sira. Ona je nježna, slatka, mekana uskrsna pogača čiji svaki sastojak nosi dio tradicije. Priča o pelješkoj sirnici Croccantino započela je prije gotovo 30 godina u maloj kuhinji obitelji Antunović.

Kuća miriše po naranči i maslacu

Sjećam se tatinih prvih priča o sirnicama njegovog djetinjstva. U kući je mirisalo po naranči i maslacu, a tijesto se dizalo polako, prekriveno krpom, u plavoj emajliranoj posudi. Sve se radilo ručno, s puno pažnje i ljubavi. To nije bio samo kolač, to je bio znak da dolazi nešto važno, svečano i posebno: dolazi Uskrs, priča Marija Antunović, vlasnica Croccantina.

Obitelj Antunović pokrenula je 1995. proizvodnju slastica i kruha i za Uskrsu su ponudili prvu sirnicu zapakiranu u prozirni celofan, s mašnicom na vrhu. Marijin otac Željko Antunović prisjeća se kako su sirnice do tada radili u toplini vlastite kuhinje, daleko od profesionalnih uvjeta. Ta sirnica je, kaže, bila najbolje što smo znali i mogli ponuditi. Osnova recepta gotovo jednaka kao i danas, ali iskustvo i greške na kojima smo učili, doveli su do prepoznatljive strukture, okusa i mirisa sirnice koju danas nudimo, ističe.

Noćni autobusi vozili u Zagreb

Kad su Marija i suprug Ivan pokrenuli Croccantino te počeli sudjelovati na sajmovima hrvatskih otočnih proizvoda, pelješka sirnica izišla je iz lokalnih okvira i stigla do šire publike. Ponijeli su nekoliko sirnica u Zagreb, tek da ih ljudi probaju. Prodali su ih za nekoliko minuta. Sljedeći su dan donijeli više, pa još više… Ubrzo su svježe sirnice svaku večer slali noćnim autobusom iz Orebića za Zagreb, a ljudi su ih čekali u redu.

Obožavali su Ivana i kontrast njegova zagrebačkog naglaska te entuzijazma s kojim je predstavljao pelješke sirnice. Starije gospođe sumnjičavo su prevrtale sirnicu i pitale otkud zagrebačkom dečku pravo da prodaje nešto. On bi se nasmijao, odgovorio kako je pelješki zet, i tako postao jedan od najomiljenijih prodavač sirnica u gradu. Tijekom pandemije 2020. svi sajmovi su otkazani, a Marija i Ivan sjeli su u kombi i dostavljali sirnice po Zagrebu, od vrata do vrata.

Vinske ruže s Pelješca i iz Istre

Ljudi su nas čekali s osmijehom, prepoznali su trud. Shvatili smo da ne možemo više ovisiti o sajmovima pa smo otvorili stalno prodajno mjesto ‘Pelješki zet’ na tržnici Dolac, započeli suradnje s delikatesama i danas sirnicu nudimo kroz razgranatu mrežu prodajnih mjesta diljem Hrvatske, prisjeća se Marija. Sirnicu ručno radi svaki dan. Korice limuna i naranče naribane su iz domaćih peljeških plodova, a sirnicu neodoljivom čini aroma rakije od ruža. S obzirom na tu aromu, pristajat će joj i dvije vinske ruže.

Kako je riječ o pelješkoj slastici, prirodno će biti namočiti komadić u dobro desertno vino poput Ruže dalmatinske vinarije Bura. Lovac na vina Tomo Jakopović kao idealan spoj predlaže, pak, Rosellu, jedinstveno suho, ali izrazito aromatično vino s ugodnim mirisom ruže, jagoda i malina koje istarska obiteljska vinarija Poletti radi od sorte muškat ruža. Evo i sastojaka te recepta za pripremu pelješke sirnice bez sira:

Starter
55 g brašna
55 g svježeg kvasca
prstohvat šećera
44 g mlakog mlijeka

Tijesto
220 g šećera
150 g mlijeka
3 žumanjka
3 cijela jaja
220 g maslaca
950 g brašna
prstohvat soli
1 vanilin šećer
naribana korica 1 naranče
naribana korica 1 limuna
1 žlica rakije od ruža
Mirodije po želji – što više, to bolje!

Priprema pretkvasa:
U manjoj posudi pomiješajte brašno, kvasac, šećer i mlako mlijeko. Ostavite na toplom da se digne.

Tijesto:
U većoj posudi spojite dignuti pretkvas s ostalim sastojcima sobne temperature. Mijesite dok ne dobijete glatko, elastično tijesto. Pokrijte krpom i ostavite da odmara oko sat vremena, dok se ne udvostruči volumen.

Oblikovanje sirnice:
Tijesto podijelite na jednake dijelove (ovisno o željenoj veličini sirnica), oblikujte u kugle i ponovno ostavite na toplom dok ne udvostruče volumen.

Miješanje i dizanje:
Nakon prvog dizanja, svaku kuglu tijesta premijesite i ponovno oblikujte. Ostavite još jednom da narastu.

Završna priprema i pečenje:
Sirnice premazati razmućenim žumanjkom. Škarama ih zarezati u obliku križa (tri reza), posuti kristal šećerom i peći na 180 stupnjeva  14–20 minuta, ovisno o veličini.