Možda nije primjereno, ali čak je i u povodu Dana zaljubljenih teško odoljeti da se ne podsjeti kako muškarci jako vole slatka vina. Posebno kad ih piju žene. To je vic, ali istina je da, barem među ambicioznijim vinoljupcima, muškarci slatka vina vole više nego što ih vole žene. Dobro slatko voli svatko, ali na tržištu je malo doista dobrih slatkih vina. Većina je samo sladunjava.
U kontinentalnoj Hrvatskoj istinski dobra slatka vina uglavnom su visoki predikati, poput izbornih berbi i ledenih, koje su nekad često bile tek u siječnju, pa čak i u veljači, a s obzirom na klimatske promjene, pitanje je kad će sljedeća biti.
Hrvatski kralj predikatnih vina Boris Drenški iz Huma na Sutli godinama je redovito brao grožđe na Valentinovo 14. veljače. No što je dopušteno kralju, nije baš svakom podaniku, da se parafrazira izreka o bogovima i volovima.
Mnogi pokušavaju raditi predikatna vina misleći kako je dovoljno ostaviti grožđe da se prosuši na trsu, isprešati, pustiti da provrije i uživati u njemu. E, pa nije baš tako. Koliko dobro predikatno vino pruža užitka, toliko ono loše ubija svaku želju. U najboljem slučaju, nevješti vinari dobit će vino koje je slatko. I ništa više.
Velika predikatna vina, kakva stižu iz Iločkih podruma, Kutjeva, vinarija Krauthaker, Đurinski, Bodren…, slatka su, kisela i gorka, ponekad slankasta, a uvijek gusta i skladna. U Istri ne mogu ostavljati grožđe na trsu pa ga prosušuju u šupljikavim kutijama. Neka su takva, posebno iz vinarije Benvenuti, vrlo blizu najvišim predikatima.
Dalmatinci su problem pokušali riješiti prošekom koji se također radi od grožđa prosušivanog na vjetru. Dugo je Hektorovich Hvaranina Andre Tomića praktički bio jedini dobar prošek, dostupan šire i cijenom. Malo je skuplji, a manje ga i ima, Bibich Ambra iz Plastova kraj Skradina od grožđa iz više berbi.
U susjedstvu odličan prošek Deorum ima Marko Sladić. Fin je i prošek Stina s Brača, no na tom je otoku poseban doživljaj bio kušanje prošeka u podrumu Senjković. Uvijek iz iste bačve koja se polako praznila pa se u nju svake godine nadolijevalo novo vino. No za to treba potegnuti do Dračevice u srcu otoka Brača.
A ako za Dan zaljubljenih nema dobrog slatkog vina, nadomjestit će ga fino crno koje grije ili prirodni pjenušac koji daje krila.