More

  Važno je imati mjeru: 13 razloga za čašu vina i još jedan…

  Kategorije:

  O utjecaju vina na zdravlje počelo se pričati 1991. nakon TV emisije u kojoj je objašnjeno zašto Francuzi rijetko pate od bolesti srca i krvnih žila iako jedu masnu hranu. Polako se iskristaliziralo najmanje 13 razloga:

  1. Smanjuje rizik od demencije

  Istraživači Medicinskog centra čikaškog sveučilišta Loyola dokazali su da je svima koji umjereno piju vino rizik opasnost od pojave demencije 23 posto manji. Profesor Edward J. Neasfey rekao je kako to nije savjet onima koji ne piju da počnu piti, no stvarno umjereno uživanje u vinu može biti korisno.

  2. Čuva jetru

  Unatoč uvjerenju kako alkohol uništava jetru, na Medicinskoj školi kalifornijskog sveučilišta San Diego dokazali su kako umjereno pijenje vina može prepoloviti opasnost od bolesti masne jetre. Oni koji piju pivo ili “žesticu” obolijevaju od masne jetre četiri puta češće nego oni koji piju vina.

  3. I prostata se bolje ‘drži’

  Muškarcima koji piju do sedam čaša crnog vina na tjedan upola je manji rizik da će oboljeti od raka prostate, objavio je američki časopis o muškom zdravlju Harvard Men’s Health Watch. Nisu sigurni je li to zbog flavonoida ili resveratrola, ali sigurni su da je tako.

  4. Estrogen i progesteron

  Većina alkoholnih pića povećava rizik od pojave raka doj­ke, ali ne i crveno vino, otkrili su u američkom Medicinskom centru Cedars-Si­nai. Tvari iz sjemenki grožđa smanjuju estrogen kod zrelijih žena, a podižu testosteron što je dobra kombinacija. Djeluje i zobanje, ali vino je ipak ukusnije.

  5. Srce i krvne žile

  Europska studija pokazala je kako oni koji umjereno, ali redovito piju vino, imaju više dobrih omega-3 kiselina u krvi. Dakle, zaloga­je masne hrane dobro je izmjenjivati s gutljajima vina.

  6. Sprečava loš utjecaj UV zraka

  Na Sveučilištu u Barceloni dokazali su kako pijenje vina štiti kožu od opeklina tije­kom sunčanja. Komplicirano je objasniti zašto, ali jednostavno su rekli da to ne znači kako je dobro piti vino po najjačem suncu.

  7. Miševi, vino i dijabetes

  Prevencija je protiv dijabetesa tipa 2 koji se javlja u zrelijoj dobi. Na kineskoj Aka­demiji znanosti dokazali su na miševima kako resveratrol iz crvenog vina povećava osjetljivost na inzulin. Miševima su davali kožice grož­đa u kojima je taj antioksidans, a na ljudima to još nisu ispitali. No kad počnu i na nama eksperi­mentirati, dopustit će da ga uzimamo iz vina.

  8. Bolje se vidi?

  Vezano uz točke sedam i pet, crveno vino čuva vid. U Medicinskoj školi Sveučilišta Washington dokazali su kako resveratrol sprečava naku­pljanje masnoća u krvnim žilama, a kad se žile u oku suze, javlja se oštećenje mrežnice koje zovu retinopatija. Nju može izazvati i dijabetes.

  9. Dulje se živi?

  Ono što su stoljećima znali u samostanima, pa zato i pili vino svake večeri (barem), dokazali su liječnici na Medicinskoj školi u Harvardu. Taj famozni resveratrol doista usporava starenje.

  10. Crijeva rade bolje

  I ne samo to. Dvije čaše vina na dan daju nam toliko resveratrola da se opasnost od pojave raka crijeva smanjuje čak za 50 posto. To su ustanovili znanstvenici s  britanskog Sveučilišta Leicester.

  11. Zbogom depresijo, ali…

  Španjolci su otkrili kako od dvije do sedam čaša vina na tjedan tjera depresiju koja bi se pojavila ako se ne bi pilo. To smo znali iz prakse, no više od sedam čaša na tjedan, nažalost, autoput su prema toj teškoj bolesti.

  12. Dobro za pušače

  Antioksidansi iz crvenog vina za­štita su od raka pluća, posebno kod pušača. Liječnici upozoravaju da je puno bolje prestati pušiti nego početi se opijati.

  13. Bistri mozak

  Tome se ne smiju na Medicinskoj školi Sveučilišta John Hop­kins, nego vjeruju kako resveratrol iz crvenog vina povećava razinu enzima koji smanjuje štetu na živ­čanim stanicama.

  I za kraj…

  Vino povećava želju, a smanjuje moć. Dvaput može biti dvaput nakon dvije ili tri čaše, ali nakon dvije boce možda neće biti ni jednom. I neće biti dobro.

   

   

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....