Veganska vina? Da! Biodinamička? Da! Veganska i biodinamička: DA!

U veljači 2017. u Toskani prvi sam se put susreo s veganskim vinom. Nobile di Montepulciano 2013. vinarije Villa Anna imalo je na kontraetiketi tu oznaku koja mnogima nije bila jasna. Kakve veze imaju namirnice životinjskog podrijetla s vinom, pitali su. Imaju. Riblji mjehur ili bjelanjak jajeta koriste se kao prirodna bistrila. Ne utječu posebno na vino, ali vegane smeta njihovo korištenje.

Prije 20-ak godina prvi sam se put susreo s biodinamičkim vinom. Pozvao čovjek nas četvoricu donio svakome četiri čaše s vinima, rizlinzi su bili, pa zamolio da kušamo i kažemo koje je vino drukčije. Sva četvorica, a bilo je vinskih znalaca i vinskih neznalica, pokazali smo na isto vino. Nije ono možda bilo najbolje, ali bilo je posebno. Bilo je, kasnije nam je domaćin rekao, biodinamičko.

Biodinamička poljoprivreda tretira farmu kao živuću cjelinu gdje su zemlja, biljke, životinje i ljudi međusobno povezani i ovisni jedni o drugima. Ključnu ulogu u ovom pristupu igraju prirodni preparati, smjese dizajnirane da potaknu životnu snagu tla i biljaka. U Hrvatskoj trenutačno postoji jedno vino s biodinamičkim certifikatom Demeter. To je Škrlet 2023. moslavačkog vinara Antuna Glavice.

Biodinamičkog, a istovremeno i veganskog hrvatskog vina još nema. Postoji, međutim, tvrtka Biodinamička vina koja baš takva uvozi. Vlasnica Ivana Vidak predstavila ih je nedavno na osječkom Sajmu vina, delicija i ugodnog življenja WineOs, a prije toga i grupici odabranih novinara u Zagrebu. Započelo je pjenušcima, bijelim i ružičastim vinarije Lunaria iz regije Abruzzo na jugu Italije.

Vinariju su otvorili još 1945. Odmah su počeli raditi biodinamička vina i prvih su ih 15 godina prolijevali. Na tržište su izašli tek kad su bili zadovoljni njima. Riječ je ukusnim pjenušcima proizvedenima tankovskom metodom (charmat). Bijeli je Civitas Pecorino, a ta sorta najčešće daje suha i mineralna vina slamnato žute boje cvjetnih mirisa bagrema i jasmina. Ružičasti Ramoro je od sivog pinota, druga je fermentacija također u tanku, a malo je sočniji zahvaljujući kraćoj maceraciji.

Serija mirnih vina započela je njemačkim bijelim Rizling Rivaner BioVitis. Ima slasti, a arome su dominantno voćne. Slijedio je Pettirosce cerasuolo d’abruzzo u koje je trešnja dominitrala izgledom, mirisom i okusom. Lijepo vino, čija je boja između ružičaste i crvene, kao da je “pozivalo” na jela poput hobotnice ispod peke, jakobove kapice ili škampe.

Liniju vina iz amfora Zero Puro, piše se to “ZeroruP” pa može čitati s obje strane i kao Puro Zero, predstavili Oscurae , crveno vino berbe 2022. od prosušenoga grožđa (da uve appassite) te Mineraliae Montepulciano d’abruzzo 2019. Ovaj crnjak ima malo neprovrela šećera, ali ne previše – taman da zaokruži okus. Priča je završila vinom Ancestral 2022. od sorte primitivo, što je talijanski naziv za naš crljenag ili tribidrag. Na butelji etiketa nije nalijepljena, nego zavezana vunenom strunom. Vinarija Lunaria, naime, uzgaja i ovce.

A ekipa koja vodi tvrtku Biodinamička vina prodaje i legendarne kamado roštilje Big Green Egg. Imaju sedam modela, odnosno veličina: od Mini keramičkog roštilja pa sve do 2XLarge modela. U njima se tako meso, pa i ostale namirnice mogu peći, pržiti, pariti i kuhati na maloj terasi ili u velikom dvorištu. Predstavili su ih na Festivalu 100 najboljih vina Hrvatske u zagrebačkom hotelu Sheraton.