More

  Velika vinarija Castello di Querceto nudi malu školu toskanskih vina

  Kategorije:

  Samo je prvo vino bilo bijelo na predstavljanju osam etiketa toskanske vinarije Castello di Querceto preksinoć u Zagrebu. Bila je to Vernaccia di San Gimignano 2015., stara sorta koja se uzgaja u okolici grada čije je ime u nazivu vina. Vernaccia daje opojna vina nježnog mirisa citrusa i breskve te svježeg, ali snažnog okusa u kojem dominira ugodna gorkoća badema. Primjerena je jelima od ribe.

  Površina imanja s lozom i maslinama je 65 hektara

  Slijedio je Chianti, najpoznatije talijansko vino u svijetu. U ovom vinu iz 2015. autohtona toskanska sorta sangiovese začinjena je canaiolom i trebbianom. Kratko je macerirano pa ima nježniju boju, tijelo mu je vitko, alkoholi ugodno niski, a miris i okus pršte svježinom. Izvanredno za nareske, ali i proljetne roštiljade i kotlovine od svjetlijeg mesa.
  Chianti Classico Riserva 2013., sangiovese s malo canaiola te colorina, odležao je godinu dana u francuskim bačvicama i vino je za ozbiljnija mesna jela, junetinu, primjerice. Il Picchio je također Chianti Classico, ali Gran Selezione iz 2013., što znači da je vino iz jednog vinograda, te da u bačvicama i boci mora odležati 30 mjeseci. I pije se uz ramstek i slična pečenja od odležana mesa.

  Kod nas se može kupiti devet crvenih i bijelo vino

  Il Quercolaia je mješavina sangiovesea i cabernet sauvignona. Berba je 2011. i to je poprilično ozbiljno vino finih začinskih nota. Nosi ime vinograda i ima niži stupanj zaštite nego prijašnja, IGT ili zaštitu zemljopisnog podrijetla, zato što je cabernet sauvignona 35 posto. Isti stupanj zaštite ima i La Corte 2011., vino koje je od sangiovesea, a nosi ime vinograda zasađenog 1973. i ta se nenadomjestiva zrelost loza lijepo osjeti u eleganciji vina. To su takozvani supertoskanci, vina koja ne zadovoljavaju stroge propise o korištenju sorata konzorcija Chianti Classico, ali to ne znači da im vinari posvećuu manje pozornosti. Štoviše, često su i puno skuplja. Supertoskanci su i sljedeća dva vina.

  Cijene butelja kod nas su između 5,30 i 39,80 eura

  Il Sole di Alessandro 2009. čisti je cabernet sauvignon, što se odmah osjeti u čaši. To zrelo vino je iz 20-godišnjeg vinograda s nadmorske visine od oko 350 metara. Ostali su na više od 400. Slično vino karakterom je Cignale, u kojem je 10 posto merlota. Naziv je iskrivljena riječ za vepra (cinghiale), a odabran je zato što divlje svinje rado dođu jesti grožđe u vinograd Ponticini la Sorgente. Oba vina su fina uz zrele sireve nakon ručka, pa i cigaru. A čak i nakon takvih vina pristaje gutljaj Vernacciije di San Gimignano. To samo pokazuje koliko je ovo bijelo vino moćno. Vina Castella di Querceta mala su škola Chiantija i supertoskanaca. Uvozi ih Vrutak, a cijene su im između 5,30 i 38,80 eura.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...