More

    Vermut se fino pije, dobra je marinada, a lijepo je s njime ‘začiniti’ i lignje

    Kategorije:

    Trebali bismo ga zvati pelinkovac. Pod tim nazivom danas poznajemo biljni liker, a trebao bi biti vino aromatizirano biljkama među kojima dominira pelin. Znamo ga kao vermut, što je iskrivljena njemačka riječ za pelin.

    Nijemci su ga radili još u 16. stoljeću i to, poput samoborskog bermeta, kao lijek. Stoljeće poslije liječili su se vermutom i Englezi, a prvi vermut kao piće za uživanje napravili su Talijani 1786. u Torinu.

    Vermut su, poput bermeta, radili od pelina kao lijek protiv želučanih tegoba. Talijani su počeli u njemu uživati i zdravi

    Za to svoje slatko piće preuzeli su njemački naziv gorke biljke. Prvi suhi vermut napravili su dvadesetak godina poslije Francuzi, no Italija je do danas ostala zemlja u kojoj se vermutima posvećuje najviše pozornosti.

    Baza im je niskoalkoholno bijelo vino od više lokalnih sorti među kojima prepoznajemo trebbiano ili ugni blanc, kako ga zovu Francuzi koji od njega rade konjake. Nakon što malo odleži, ojačaju ga rakijom od grožđa.

    Martini je najpoznatiji koktel s vermutom, dodatak su gin ili vodka. Suhi i slatki vermut s bourbonom čine Manhattan

    Tako ojačano vino stavlja se u velike bačve s listovima, korijenima i dijelovima kore stabala različitih biljaka. Svaki proizvođač ima svoj tajni recept za te dodatke. Crveni vermuti rade se, naravno, od crvenih sorti grožđa, a slatkima se dodaje i šećerni sirup.

    Vermut se pije sam, kao aperitiv ili u koktelima među kojima je svakako najpoznatiji onaj Jamesa Bonda “protresen, a ne promiješan” suhi martini. U prvom filmu, to je “Dr. No” iz 1962., Sean Connery pio je mješavinu votke i vermuta prelivenu preko kriške limete.

    Odličan je dodatak jelima od mesa, ribe pa i plodova mora. Njime se lijepo i gasi hrana flambirana nekom ‘žesticom’

    A s vermutom se i kuha. Izmiješan sa senfom pa reduciran, odličan je uz odreske, u njemu mariniraju janjeće butove ili u vatrostalnoj posudi peku svinjske kotlete s lukom, rajčicom, kaduljom, umakom worcestershireom…

    Panirani filet grgeča izvrstan je preliven umakom od pilećeg temeljca, vrhnja i vermuta u kojem su se kratko kuhali i repovi kozica. Posebno je dobar vermut uz karamelizirane slatke školjke Jakovljeve kapice, fino će obogatiti okus lignje, a odlični su i škampi “bačeni” na rastopljeni maslac kojem se dodaju vermut, limunov sok i začini.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

    Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

    Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

    Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

    Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

    Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

    Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

    Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

    Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

    Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

    Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

    Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...