More

  Vesela vina s uputom za upotrebu: zaboravi brige, uspori i živi bez stresa

  Kategorije:

  Izvanrednu seriju veselih hrvatskih vina od grožđa iz različitih vinogorja napravio je za američko tržište Boris Mrgudić iz glasovite pelješke vinarske obitelji Bura-Mrgudić s ekipom okupljenom u tvrtki Peninsula i nazvao ih Pomalo. To su bijeli pet-nat od debita i ružičasti od plavine, te tri mirna vina od graševine, frankovke i plavine.

  Iz prošlogodišnje berbe proizveli su malo više od 35.000 butelja svih pet vina i praktički ih rasprodali. Možda se još pokoja pronađe u lokalnom vinskom baru Peninsula. Na putu u SAD vina je pratilo i pojašnjenje naziva Pomalo Amerikancima: zaboravi brige, uspori i živi bez stresa po načelu “take it easy”.

  Pomalo Debit 5 Nat 2022. Méthode ancestralé

  Ovo vino je pet-nat pjenušac, što je kratica za “pétillant naturel”, a znači prirodna pjenušavost. Proizveden je prastarom metodom u kojoj nema dvije fermentacije, nego se ona iz tanka izravno nastavlja u boci. Krajnje pojednostavljeno, prirodnim kvascima se prepušta da sami naprave lagano i osvježavajuće prirodno pjenušavo vino za tople ljetne dane. Prirodno, ali mutno, zato što nije filtrirano. Kome smeta taj talog, pažljivijim će ga istakanjem zadržati u boci.

  Grožđe je iz nekoliko vinograda u šibenskom zaleđu na nadmorskim visinama od 50 do 300 metara.

  Berba je ručna, peteljke se odmah odvajaju i nakon petodnevne maceracije mošt prepušta spontanoj fermentaciji u inoksu. Relativno brzo pretače se u boce u kojima vrije još nekoliko mjeseci.

  Pomalo Debit 5 Nat ima 11 posto alkohola i izraženo mineralan okus. Kamenice će mu biti dobar par, marinirana riba, a svakako i salata od grejpa i kozjeg sira.
  A od taloga koji gotovo uvijek ostane u boci ovakvog pjenušca može se umijesiti kruh. Kvasci su kvasci, bili “krušni” ili “vinski”.

  Pomalo Rosé Methode ancestralé 2022.

  Vino je koje podsjeća na plave ili zelenkaste oči na tamnoputom licu. Rijetko se gen za svjetle oči uspije probiti kroz dominantne tamne, ali rezultat izgleda jako lijepo kad se “zvijezde poklope” i spoje nježno i snažno. U ovom pet-nat pjenušcu tako su se sitni mjehurići i nježni tanini “izmiješali” s velikim osvježenjem koje pruža.

  Grožđe je iz šibenskog zaleđa, što se može prepoznati i po registracijskoj oznaci “ŠI” na kombiju oldtimeru s etikete. Sorta je plavina, bliska rođakinja robusnog plavca malog, ali nježnijeg karaktera i u ovom izražaju vrlo zavodljiva. Vino je pomalo slankastog okusa, lagano, slasno i nije problem pronaći mu društvo za stolom.

  Dobro se slaže s ne previše ljutitom verzijom svjetski meksičkog narodnog jela chilli con carne, odnosno čili s mesom, u kojem ima i graha. Gotovo savršeno jadransko jelo za ovaj pet-nat su pikantni škampi. Očišćeni repovi se posole i popapre, uvaljaju u smjesu brašna i ljute crvene paprike te nekoliko minuta poprže u maslinovu ulju. Jeftinije, a također fine bit će i pržene srdele zaostale nakon marende pa klasično marinirane s pokojim ljutim feferonom. Ili čili papričicom.

  Graševina Pomalo 2022.

  Izvrsno je bijelo vino napravljeno na način na koji se rade crna. Pije se malo-pomalo, ali brzo boca ode. Mlada je, ali ima boju starog zlata zbog dvotjedne maceracije. Grožđe, naravno, nije s Pelješca, nego iz vinograda Goveđa glava kod Feričanaca u Slavoniji.

  Graševina Pomalo ispočetka i miriše pomalo. Treba joj vremena da se otvori nakon istakanja, a pravom doživljaju aroma pomoći će i šira čaša, poput burgundijske za chardonnay.

  Isprva je miris lagano kvaščan, pomalo i eteričan, a ubrzo se otvaraju vesele arome zelene jabuke te limuna, limete i grejpa. Okus je ugodno gorak, što je odlika sorte, nježno slankast, pun, širok i svjež.

  Masnija srednje velika riba poput gofa i palamide iz plavoga mora ili som i šaran iz zelenih tekućica odlična su podloga za uživanje uz ovu graševinu. Pristaju joj i tjestenine ili rižota s umacima na bazi vrhnja, a složit će se i s dijelovima svinjskog mesa prošaranima masnoćom poput vratine ili potrbušine.

  Frankovka Pomalo 2020.

  Dama je iz Slavonije koja uživa u dalmatinskoj ljetnoj fjaki. Boja je živa, rubinska s ljubičastim odsjajem, miris vuče na zrelu trešnju pa lagano i na bijeli papar, a i okus to slijedi: priziva višnju i drugo crveno bobičasto voće kao i orijentalne začine, a šarmira svježinom. Ima sve osobine koje trebaju vinu primjerenom ljetnom roštiljanju.

  Grožđe za Frankovku Pomalo je iz vinogorja Feričanci. Raste na vulkanskom i pjeskovitom tlu izmiješanom s bijelom glinom na kamenoj podlozi od škriljevca i granita što vinu daje i mineralan, ugodno slankast okus.

  Bere se ručno, peteljke se odmah odvajaju, a fermentacija je spontana, bez dodavanja kupovnih kvasaca. Prije punjenja u bocu, vino nekoliko mjeseci odležava u inoksu na finom talogu.

  Odlično pristaje većini mesa te plavoj morskoj ribi sa žara, a na kontinentu može fino smiriti i riblji paprikaš ili gulaš. U hladnijem dijelu godine neće se prestrašiti ni jače pašticade ili čobanca.

  Plavina 2022. Pomalo

  Muškarce će podsjetiti na djevojke u ljetnim haljinama, a dame na mladiće… Riječ je o drugoj najrasprostranjenijoj crnoj sorti u Dalmaciji, nakon plavca malog. Pravi trenuci za uživanje u plavinama baš su oni koji nisu pogodni za dobar plavac, zbog njegove strukture i snage neprimjerene toplim danima. Krajnje pojednostavljeno: suhi pelješki plavac najbolji je prijatelj debelog i sočnog ramsteka zapečenih rubova i crvenkaste sredine koji se priprema na gradelama u toploj konobi, a plavina će pristajati odresku od tune ili sabljarke pečenom u kupaćim gaćicama u hladu.

  Grožđe je iz ekološki obrađivanih vinograda u šibenskom zaleđu. Tamo su hladnije noći i grožđe može zadržati više svježine. Nakon berbe bobice su skinute s peteljki i prepuštene petodnevnoj maceraciji pa spontanoj fermentaciji u inoksu. Vino je punjeno bez filtriranja. Miriše po malinama, kupinama, višnji i šljivi, okus joj je lagano pikantan, svjež i razigran. Osim spomenutoj plavoj ribi pristajat će i janjećem pečenju sa slasnim domaćim rajčicama i mladim lukom, ćevapčićima i pljeskavicama.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...