More

  Veseli festival: WineRi pamtit ćemo i po ovih 13 vina

  Kategorije:

  Dva dana veselja i ugodnog druženja ponovno je ekipa Udruženja vinara Vina Kvarnera (Kvarner wines) priredila svima koji su u petak i subotu, 8. i 9. ožujka, došli u riječku dvoranu Exportdrva na Festival WineRi. Mogli su kušati vina iz cijele Hrvatske pa i iz drugih zemalja, a evo nekih po kojima će Festival pamtiti ekipa Vinskoga kluba.

  Škrlet 22. Mons Claudius Ivice Florijanovića (gore) iz Popovače među najboljim je vinima od ove moslavačke sorte. Jasno je zašto je zaradio Decanterovu zlatnu medalju. Kvaliteta mu i dalje raste i bit ce zanimljivo pratiti gdje mu je limit. Hit sajma bio je i De Monzlo, Florijanovićev pjenušac od moslavca. Tri je godine odležao na kvascima, umjerene je, fine aromatike, bogatog okusa i visoke svježine.

  Odlične je pjenušce predstavila i Vinarija Kovačević iz Srbije. Iz 2013. su, bijeli od chardonnaya s malo rizlinga, a ružičasti od crnog pinota. Karakterna su to vina šampanjskog stila, ozbiljne dubine, kremozna i još, 11 godina nakon berbe, primjetno svježa.

  Kastavska Belica

  Plovanić Belica Dejana Rubeše bila je očekivano dobra, a još koji mjesec u boci napravit će uistinu respektabilno vino od kastavske mješavine lokalnih sorata mejsko, divjaka, jarbola i brajkovac s istarskom malvazijom i verdićem, što je lokalni naziv za gleru od koje Talijani rade prosecco.

  Šipun Hlam 09 je najbolji dokaz da žlahtina nije predviđena isključivo za mlada, svježa vina. Kratka maceracija od četri dana, pa fermentacija, potom pretok i bistrenje gravitacijom. Vino s minimalno intervencije puno je energije, lijepih, čistih aroma, punog okusa, a boje starog zlata koja ne sugerira da se radi o maceriranom vinu. Lijepo pokazuje da se i bez ekstremne maceracije mogu napraviti dobra macerirana vina.

  Graševina na vrhu

  Baranjsko Zlatno Brdo predstavilo je nove naslove, ali i podsjetilo da odležana Graševina 2018. spada u sam vrh hrvatskih bijelih vina.

  Da crni pinot ne mora biti isključivo burgundskog stila, u kontinuitetu pokazuje Moreno Degrassi. Njegovo je vino iz 2015. jedan od najboljih i najmoćnijih crnjaka koji su bili izloženi na Festivalu.

  Apolitična vina Tomislava Tolušića drže kontinuitet kvalitete, a karakterom i svježinom posebno se istaknuo Apolitico Cabernet franc.

  Vinarija Erdevik s Fruške gore cijelom je paletom iskazala veliki potencijal. Shiraz neobičnog imena Stifler’s mom izvrstan im je. Duboke je rubinske boje, intenzivnih aroma crnog voća, vanilije i tostiranih badema, finog okusa i punog tijela uz naglašenu taničnu strukturu.

  Očarao je i Vranac Reserve 2016. crnogorskih Plantaža 13. jul. Iznenađujuća je svježina vina koje vinarija s najvećim vinogradom u Europi (više od 2300 hektara) puni samo u najboljim godinama. Tamno crvene je rubinske boje te intenzivnih aroma šumskog voća koje prevladava i okusu.

  Kraljevski crnjak

  Crna vina koja obitelj Škaulj proizvodi u zadarskom zaleđu spadaju u naše najbolje crnjake od cabernet sauvignona i merlota, a posebnu pažnju izazvala je kupaža tih sorata u vinu Carl Gustav iz 2016. Izgledom, mirisom i okusom te spregom moći i elegancije podsjeća na ponajbolja vina iz velikog Bordeauxa. Veliko hrvatsko vino nazvano je po švedskom kralju koji je s kraljicom Silvijom 2016. posjetio vinariju. Uz njegovu privolu, naravno.

  Stjepan Đurinski je Tramincem izborne berbe prosušenih bobica 2015. postavio jako visoke standarde. Miris i okus su precizni i čisti, arome intenzivne i plemenite, a medna gustoća i spektakularna svježina koja nosi vino kruna su i žezlo ovog visokog predikata.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...