More

  Veseli festival: WineRi pamtit ćemo i po ovih 13 vina

  Kategorije:

  Dva dana veselja i ugodnog druženja ponovno je ekipa Udruženja vinara Vina Kvarnera (Kvarner wines) priredila svima koji su u petak i subotu, 8. i 9. ožujka, došli u riječku dvoranu Exportdrva na Festival WineRi. Mogli su kušati vina iz cijele Hrvatske pa i iz drugih zemalja, a evo nekih po kojima će Festival pamtiti ekipa Vinskoga kluba.

  Škrlet 22. Mons Claudius Ivice Florijanovića (gore) iz Popovače među najboljim je vinima od ove moslavačke sorte. Jasno je zašto je zaradio Decanterovu zlatnu medalju. Kvaliteta mu i dalje raste i bit ce zanimljivo pratiti gdje mu je limit. Hit sajma bio je i De Monzlo, Florijanovićev pjenušac od moslavca. Tri je godine odležao na kvascima, umjerene je, fine aromatike, bogatog okusa i visoke svježine.

  Odlične je pjenušce predstavila i Vinarija Kovačević iz Srbije. Iz 2013. su, bijeli od chardonnaya s malo rizlinga, a ružičasti od crnog pinota. Karakterna su to vina šampanjskog stila, ozbiljne dubine, kremozna i još, 11 godina nakon berbe, primjetno svježa.

  Kastavska Belica

  Plovanić Belica Dejana Rubeše bila je očekivano dobra, a još koji mjesec u boci napravit će uistinu respektabilno vino od kastavske mješavine lokalnih sorata mejsko, divjaka, jarbola i brajkovac s istarskom malvazijom i verdićem, što je lokalni naziv za gleru od koje Talijani rade prosecco.

  Šipun Hlam 09 je najbolji dokaz da žlahtina nije predviđena isključivo za mlada, svježa vina. Kratka maceracija od četri dana, pa fermentacija, potom pretok i bistrenje gravitacijom. Vino s minimalno intervencije puno je energije, lijepih, čistih aroma, punog okusa, a boje starog zlata koja ne sugerira da se radi o maceriranom vinu. Lijepo pokazuje da se i bez ekstremne maceracije mogu napraviti dobra macerirana vina.

  Graševina na vrhu

  Baranjsko Zlatno Brdo predstavilo je nove naslove, ali i podsjetilo da odležana Graševina 2018. spada u sam vrh hrvatskih bijelih vina.

  Da crni pinot ne mora biti isključivo burgundskog stila, u kontinuitetu pokazuje Moreno Degrassi. Njegovo je vino iz 2015. jedan od najboljih i najmoćnijih crnjaka koji su bili izloženi na Festivalu.

  Apolitična vina Tomislava Tolušića drže kontinuitet kvalitete, a karakterom i svježinom posebno se istaknuo Apolitico Cabernet franc.

  Vinarija Erdevik s Fruške gore cijelom je paletom iskazala veliki potencijal. Shiraz neobičnog imena Stifler’s mom izvrstan im je. Duboke je rubinske boje, intenzivnih aroma crnog voća, vanilije i tostiranih badema, finog okusa i punog tijela uz naglašenu taničnu strukturu.

  Očarao je i Vranac Reserve 2016. crnogorskih Plantaža 13. jul. Iznenađujuća je svježina vina koje vinarija s najvećim vinogradom u Europi (više od 2300 hektara) puni samo u najboljim godinama. Tamno crvene je rubinske boje te intenzivnih aroma šumskog voća koje prevladava i okusu.

  Kraljevski crnjak

  Crna vina koja obitelj Škaulj proizvodi u zadarskom zaleđu spadaju u naše najbolje crnjake od cabernet sauvignona i merlota, a posebnu pažnju izazvala je kupaža tih sorata u vinu Carl Gustav iz 2016. Izgledom, mirisom i okusom te spregom moći i elegancije podsjeća na ponajbolja vina iz velikog Bordeauxa. Veliko hrvatsko vino nazvano je po švedskom kralju koji je s kraljicom Silvijom 2016. posjetio vinariju. Uz njegovu privolu, naravno.

  Stjepan Đurinski je Tramincem izborne berbe prosušenih bobica 2015. postavio jako visoke standarde. Miris i okus su precizni i čisti, arome intenzivne i plemenite, a medna gustoća i spektakularna svježina koja nosi vino kruna su i žezlo ovog visokog predikata.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...