Dobro poznat kao „najdulji mjesec u godini”, siječanj je obično hladan, tmuran i „prazan“ po pitanju javnih događaja. Ipak, nije sve tako crno. Pravi hedonisti imaju razloga s nestrpljenjem čekati prvi mjesec kako bi proveli dva nezaboravna dana na istoku Hrvatske te se, po mogućnosti, i dulje zadržali u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Naime, jedan od najvećih i najvažnijih vinskih događaja u Hrvatskoj, WineOS by Graševina Croatica, održava se upravo u terminu kada su kalendari obično prazni. Ovaj je sajam vina, delicija i ugodnog življenja došao do jubilarnog, desetog izdanja koje će se održati 10. i 11. siječnja sljedeće godine u Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku.
Osmišljen kao središnji vinski događaj istočne Hrvatske, WineOS je i prije desete iteracije postigao svoj cilj te postao nezaobilazna postaja najznačajnijih proizvođača vina i delicija toga kraja. Dapače, od početka je imao potporu Graševine Croatice, regionalne organizacije proizvođača vina, a ta je suradnja neprestano rasla iz godine u godinu. Graševina Croatica danas je glavni partner udruzi Dekanter u organizaciji WineOS-a.
Dolaze i susjedi
Deset godina nakon prvog sajma, WineOS danas nudi puno više od kušanja novih i odležanih vina. Vinarije imaju prigodu predstaviti obilaske podruma i druge sadržaje njihove turističke ponude. Također, važan segment sajma je spajanje proizvođača s distributerima, ugostiteljima i hotelijerima, budući da je siječanj postao ključno vrijeme kada se pripremaju vinske karte za sljedeću turističku sezonu.
Osim lokalnih proizvođača, WineOS by Graševina Croatica redovito promovira i brojne gostujuće izlagače iz ostalih hrvatskih regija i susjednih zemalja. Tako su, primjerice, ove godine na devetom izdanju lokalni vinari zauzeli oko 60 posto sajma, dok su se na ostalim izlagačkim mjestima predstavili proizvođači destilata, lokalni OPG-ovi, gosti iz Slovenije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Austrije, Španjolske…
Legende na masterclassovima
Sajam prati i bogat dodatni program. Na glavnoj se pozornici uživo kuhaju sjajni zalogaji, koje posjetitelji na kraju i sami kušaju, predstavljaju se vinarije i vinogorja, demonstrira se rad strukovnih škola, govori o zanimljivim inicijativama u proizvodnji vina i hrane te zabavlja uz „kumove“ sajma, redom poznate Osječanke i Osječane koji se rado odazivaju pozivu organizatora kako bi promovirali ovaj jedinstveni događaj. Uz događanja na pozornici, sajam prati i stručni dio u odvojenom dijelu objekta.
Vinski klub će organizirati šest masterclassova na kojima će se moći kušati vina iz dvije legendarne hrvatske vinarije, iz dvije regije iz našega susjedstva te veliki pjenušci i veliki rizlinzi. Posjetitelji će tijekom sajma moći pratiti i radionice u organizaciji Graševine Croatice na kojima će se predstavljati vinarije, vinogorja i sorte istoka Hrvatske. Bit će to sjajna prigoda čuti što je novo te kušati razne novitete i već dokazane „perjanice“ podruma. Osim toga, zahvaljujući klimatskim prilikama koje su rezultirale nikad ranijom berbom, gosti će imati prigodu premijerno kušati brojne mlade graševine.
I kviz o vinu
Ljubitelji znanja moći će sudjelovati u tematskom kvizu kojeg će voditi poznati „lovac“ Dean Kotiga, a svi posjetitelji će putem aplikacije odabrati svoje favorite sajma u više kategorija. Okrenimo se brojkama. Prošli, deveti WineOS organiziran je na više od 2800 četvornih metara Gospodarskog centra. Tijekom dva dana održavanja kroz sajam je prošlo četiri tisuće ljudi: od organizatora, izlagača i drugih sudionika programa, uzvanika, stručne i poslovne publike te Osječanki, Osječana i gostiju koji vole uživati u vinu i delicijama. Svi su pritom koristili oko četiri tisuće čaša u kojima su kušali preko 600 različitih vina i žestokih pića.
Popijeno je 3000 litara vode, potrošena je tona leda, a sudionici radionica kušali su sedamdesetak vina uz nekoliko vrsta francuskih sireva te maslinovih ulja. Za sve željne uživanja u vinu i delicijama, WineOS by Graševina Croatica svoja vrata otvara 10. i 11. siječnja od 15 do 21 sat, a cijena dnevne ulaznice je 30 eura. Oba je dana na programu i „afterparty“ u centru Osijeka, a svi koji žele nastaviti s hedonizmom moći će se zadržati u Slavoniji, Baranji i Srijemu, posebice zato što slavlja u povodu blagdana Svetog Vinka kreću već vikend nakon WineOS-a.