Zgornje Jezersko mjestašce je nevjerojatne ljepote i mirnoće na gotovo 900 metara nadmorske visine, a od Ljubljane udaljeno oko sat vremena vožnje. Okruženo je Karavankama s jedne i Kamniško-savinjskim Alpama s najjužnijim ledenjakom u Europi s druge strane i netaknuti je raj na zemlji lijep uvijek, a najljepši u proljeće, kad proplanci i šume zazelene, kad se se srne šeću pod prozorom a sve miriše po ljekovitim travama i cvjetovima divljeg voća.
Dobrodošli kući, tako goste u niskoenergetskom butik hotelu s pet zvjezdica na glavnoj cesti uz rijeku Kokru dočekuju Katja i Marjan Batagelj, današnji vlasnici Vile koja je izgrađena 1938. kao planinarski hotel.
Prekrasan pogled iz svake sobe
Obnovili su je i dogradili plohama ariša, kamenom sedrom, glinom i pčelinjim voskom i u njoj nema klima uređaja, a 22 sobe su tako dizajnirane da se prekrasna priroda vidi iz svakog kutka.
Umjesto gradnje bazene i trošenja energije za grijanje vode, sadimo drveće i podržavamo dobrotvorne akcije pošumljavanja, a surađujemo s obližnjim eko farmama, koje nude svježu i zdravu hranu najviše kvalitete, kažu u Vili Planinka.
Vlastita mineralna voda
Posebno su ponosni na vlastitu mineralnu vodu Jezerska slatina koja sadrži puno magnezija i amonijaka. Zato je preporučuju ljudima koji imaju problema sa srcem i cirkulacijom, a svaki gost može si sam iz izvora natočiti bocu i ponijeti je kući.
U Planinki nema ananasa, banana ili gaziranih pića velikih svjetskih korporacija. Sve što se gostima nudi na tanjuru kreirao je mladi chef Blaž Derlink. Jela su sezonska i prilagođena željama i potrebama gostiju, a u pripremi hrane Blaž koristi lokalne namirnice.
Sljubljivanje s vinima
Poput dobre majke je, koja djecu mazi posebno pripremljenom hranom ispunjavajući svaku želju. Sve što ste u Vili Planinki nađe na vašem tanjuru sljubljeno je s čašom slovenskog vina.
U vinoteci je oko 250 vina iz svih dijelova Slovenije. U potrazi za najboljim spojem hrane i vina pomoći će sommelieri Vile Planinke Vanesa Centrih i Marko Koren. Večeri u Villi Planinki mogu se začiniti i jednom od njihovih tematskih vinskih radionica ili upoznavanjem vinara poput Primoža Lavrenčića s Posjeda Burja u Vipavskoj dolini.
Biodinamička vina
Primož ima tradicionalnu vinogradarsku poljoprivrednu farmu u kojoj stvara priču o biodinamičkom uzgoju koji savršeno odgovara filozofiji Vile Planinka. Evo i male galerije fotografija Vile, hrane koju nudi i okoliša.
Fotografije: Vila Planinka i Nikola Zoko