More

  Vinari otkrili ‘alkemičare’ koji patvore vina, a inspektori šute

  Kategorije:

  Izuzeli smo s polica naših trgovačkih lanaca neka od sumnjivih vina i ostali zaprepašteni rezultatima. Mješavina je to nešto vina, puno vode, kiselina i dodanih alkohola, rekao je Tomislav Panenić, predsjednik regionalne Udruge vinara Graševina Croatica i bivši ministar gospodarstva Večernjem listu.

  Zelinska malvazija

  Povod su bile analize vina koja su Interspar i Kaufland prodavali po sumnjivo jeftinim cijenama. To su Graševina i Malvazija istarska koje puni i stavlja na tržište KG Zelina, Graševina i Graševina 2022. Iločkih polja te Plavac mali 2019. koji proizvode i pune Vina Miličić s Pelješca.

  KG Zelina od 2013. godine proizvodi i puni kvalitetna vina, a s početnih 500 tisuća litara došli smo i do 5,5 milijuna prodanih litara vina godišnje. Naše najprodavanije vino je graševina, a u ponudi imamo i traminac, stolno vino, Frankovku i druge sorte bijelog vina, kao i Vranac, Cabernet Sauvignon i ostale sorte kvalitetnog crnog vina, hvale se na internetu miješajući velika i mala slova te ne znajući kako postoji sorta grožđa, ali ne i sorta vina.

  Vinograd samo na fotografiji

  U našem ponudbenom asortimanu imamo više sorti vina, destiliranu vodu, ocat, autokozmetiku, tekućinu za vjetrobranska stakla, žestoka pića i dezinficijense, dodaju iz tvrtke KG Zelina. Na internetskoj stranici su im i lijepe fotografije vinograda, grožđa i podruma. Najmanje jedna je, međutim, “skinuta” s besplatnog fotografskog servisa Unsplash.

  Ako kilogram grožđa stoji euro, toliko vinar gubi na butelji koju prodaje za 2,38 eura. Ili vino nije samo od grožđa

  Iločka polja, pak, još su 2019. na Međunarodnom ocjenjivanju vina podunavskih zemalja DAF u Iloku osvojili srebrnu medalju za graševinu te rajnski rizling, frankovku i merlot. Pozlatio im se traminac izborne berbe prosušenih bobica. Plavac Miličić na akciji su prodavali po 2,38 eura.

  Cijenu vina lako je izračunati

  Naši proizvodni inputi nisu nepoznanica i vrlo je lako izračunati kolika je proizvodna cijena. Ali, kad nestanu svi objektivni kriteriji, onda na policama po najnižim cijenama kupcima možete ponuditi samo patvorena i lažirana vina, oštar je bio Panenić u Večernjaku. Analizu su napravili u laboratoriju iz Pančeva u Srbiji i rezultate poslali Državnom inspektoratu, Hrvatskoj agenciji za poljoprivredu i hranu te Carinskoj upravi. Jedini je odgovor, ali besmislen, bio kako pančevački laboratorij nije na listi ovlaštenih.

  To nije nalaz ovlaštenog laboratorija pa ne možemo djelovati, kažu inspektori (Photo by Joao Tzanno on Unsplash)

  Kao da bi se nešto primijenilo da je. U jesen 2022. Državni je inspektorat objavio kako je ispitivanje u ovlaštenom laboratoriju pokazalo da su dva vina iz Hrvatske, jedno iz BiH i četiri s Kosova patvorena dodavanjem vode i šećera čije podrijetlo nije iz grožđa. Koja su to vina nisu htjeli objaviti. Znali su, dakle, tko vara i šutjeli. Financiraju se iz proračuna pa su, dakle, skrivali istinu od poslodavca – poreznih obveznika – i, kao što kaže poslovica, “držali ljestve” prevarantima.

  U ime Vina Miličić odvjetnik Vicko Dabelić iz Orebića zamolio je i da “sukladno odredbi čl. 41 i čl. 42 Zakona o medijima link na ispravak koji se odnosi na predmetni članak objavimo i na linku članka na koji se ispravak odnosi, odnosno da link na ispravak i naslov ispravka budu vidljivi i na sljedećoj poveznici:

  Odvjetnik traži ispravak: Vina Miličić imaju ispravan i kvalitetav Plavac mali

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...