More

  Vinarija Coletti ima odlične sive pinote, a iz 2018. i veliki crni

  Na zrelu trešnju, crnu čokoladu, cimet i ofurenu šumsku jagodu miriše crni pinot 2018. Franje Kolarića iz Hrastja Plešivičkog pokraj Jastrebarskog, vinara koji se proslavio sivim pinotima, a netom prije aktualnog lockdowna očarao je crnim iz berbe 2018. Crni pinot je jedna od najveće dvije svjetske sorte, druga je rizling, a u Hrvatskoj se obje najljepše iskazuju na Plešivici, površinom maloj, ali kvalitetom vina velikoj vinskoj podregiji između Jaske i Samobora, 30-ak kilometara od Zagreba.
  Sivi pinot prirodni je klon crnog. Izgubio je kroz vrijeme dio boje pa formalno daje bijela vina, no bobice grožđa imaju tamniju, sivoljubičastu kožicu. Ako se vino radi duljom maceracijom, koja znači „namakanje“ bobica u vlastitom soku, bit će tamnije boje, lagano bakrenaste, ali i punijeg, čvršćeg, raskošnijeg okusa.

  Poker vina Franje Kolarića od pinota raznih boja

  Franjo Kolarić radio je puno inačica sivog pinota: svježeg, odležnog, maceriranog u amfori koji puni u keramičku bocu kako bi imao što manje utjecaja svjetla, samog, ali i miješanog s crnim pinotom u ružićastom vinu… Ovo što je postigao s čistim „crncem“ doista je korak dalje i pitanje je samo treba li se posvetiti i bijelom pinotu, klonu koji je sasvim ostao bez boje, a daje puna i voćna, zašto to ne reći, i velika vina.
  Crni pinot berbe 2018. godinu dana macerirao je u inoksu, pa bez prešanja vratio na odležavanje u bačve od 225 i 500 litara koje su dale fine tanine i nježne, sorti primjerene arome drveta. Po trsu je ubrao između 800 i 1000 grama grožđa, a vino ima 13,7 posto alkohola i 6,7 grama kiselina po litri što je praktički idealan omjer. Sad radosno očekujemo što će stići u čaše nakon šest mjeseci odležavanja u boci. Ima 2500 boca tog vina od sorte koja je na Plešivici već dala velika vina na svjetskoj razini. S amforama se igra i dalje. Sivi pinot 2019. bio je u njoj godinu dana i dao čisto, zdravo, veselo, živo vino. Rizling 2018. također je proveo 12 mjeseci u amfori pa još toliko u bačvi i sad je u crnoj keramičkoj boci. Ima sve što treba, samo mu nedostaje malo vremena da se sasvim zaokruži.

  U amforama su školovani rizling, traminac i sivi pinot

  Iz berbe 2020. u amforu je stavio i traminac. Prema prvom kušanju, tim će vinom šarmirati mnoge. Franjo je i inače u životu šarmer. Gosta će dočekati pokraj kućice s ražnjem ili „tanjura“ na kojem izvrsno peče steakove. Poslužuje ih u velikoj sali za goste koja se lako podijeli na prostore za intimna društva, s tartufima i sličnim začinima iz prijateljskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s različitih strana Hrvatske. To su, naravno, samo začini plešivičkim specijalitetima, među kojima su i posebna plešivička vina, poznata i iz legendarnog filma „Tko pjeva zlo ne misli“, proglašenog najboljim hrvatskim u povijesti. Franjo Šafranek, gospon Fulir i ostali u tom filmu nisu govorili o vinskim sortama, no spominjali su „crno, belo i plešivičko“ vino. A pod tim pojmom „plešivičkog“ skriva se kombinacija starih austrougarskih sorata. Među njima su i crveni te zeleni veltlinac, zeleni silvanac, šipon (moslavac, pušipel, furmint, mosler…), zelenac, graševina, kraljevina pa i neuburger koji Kolarić također počinje nuditi pod sortnim nazivom. Kušanje iz tanka pokazalo je kako će ta gotovo zaboravljena sorta dati veliko vino.

  Šipelj, štajerska belina, kraljevina i žuti plavec

  Prvi je u istu butelju napunio šipelj, štajersku belinu, kraljevinu i plavec žuti. To su poprilično potcijenjene sorte koje koje mnogima ništa ne znače, a u vinariji Kolarić već nekoliko godina uzastopce daju elegantno, puno, ali i svježe bijelo vino koje više i nije za svakodnevnu potrošnju, nego i za bolja jela od ribe i bijelog mesa. Ili mesa koje uz njega preporuči i pripremi sam vinar. I na kraju, ima i odlične pjenušce. Blanc Nature je bijeli, od chardonnaya, starih sorata i rizlinga, a Coletti Rosé brut od crnog pinota. Čim se otvori, osjeti se prekrasan voćni miris u kojem dominira šumska jagoda. Boja podsjeća na ružićasto lososovo meso kakvo znamo iz prodavaonica, a lijepo ispire usta pa je odličan aperitiv. Fino će popratiti i lososa s meko pečenim jajima na tostu i rikoli, kao i hladna jela sa škampima ili kozicama, dinjom pa i pizzu margherittu s rajčicama, mozzarellom, bosiljkom i maslinovim uljem.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....