More

  Vinarija Erdevik (p)obrala je vrhnje na izboru najboljih vina Srbije

  Kategorije:

  Najboljom vinarijom Srbije 2023. godine portal vino.rs proglasio je Erdvevik iz istoimenog srijemskog gradića 30-ak kilometara udaljenog od hrvatske granice na putu prema Beogradu. Njihov sauvignon Ex Cathedra 2021. je najbolje bijelo vino Srbije, a dva vina su im vina i na listi 10 najboljih crvenih. Mješavina cabernet sauvignona, merlota i syraha Grand Trianon 2019. je treće, a cabernet sauvignona i merlota Marlon Delon 2017. šesto.

  Veselo je bilo krajem 2017. u vinariji Erdevik u društvu Dejana Vranića, Ivana Dropuljića i Ramazija Inaišvilija

  Kod nas se može kupiti Marlon Delon 2016. Lu-Ma Ekskluziv prodaje butelju po 38 eura. Vinskom osobom godine proglašen je Ramazi Inaišvili, Srijemac podrijetlom iz Gruzije. Ramazi stoji iza većine vinskih uspjeha vinarije Erdevik te njezine “butik” inačice koju zovu Chichateau. Obje su poznate po fantazijskim nazivima vina koja su često i vrlo zabavna.

  Blank, Blejk i Grand Fru

  Primjer su sauvignon Bella Novella, grašac (graševina) Geronimo, rosé Rosa Nostra i Stifler’s Mom Shiraz (prigušivačeva mama) iz Erdevika te Chichateauova vina ChiChardonnay, Sauvignon Blank (bijeli) i Sauvignon Blejk (crni – cabernet sauvignon). I ne zabavljaju se samo ovi Srijemci.

  Obitelj Matijašević prokupac je posvetila ‘čukundedi’ Dragomiru Matijaševiću koji je nekad davno sadio vinograde

  Na listama nagrađenih u 14 vinskih kategorija su i grašac, odnosno graševina Grand Fru (prema Fruškoj gori i oznaci za grand cru) vinarije Vinčić te prokupac Čukundeda Superiore šumadijske vinarije Matijašević. I vinarija Matalj, čija vina u Hrvatskoj prodaje Wine&More, ima Bukovski cuvée. Mješavinu autohtonih prokupca i začinka nazvali su ga prema položaju Bukovo, a ne prema američkom satiričaru Charlesu Bukowskom.

  Potraga za terroirom

  Od vinarija koje su relativno poznate u Hrvatskoj, Zvonko Bogdan ima najbolji srpski pjenušac: Éclater 2018. Extra Brut Blanc de Blancs. Mirni Chardonnay 2022. im je osmi među bijelim vinima, a Rosé Sec 2022. četvrti među ružičastima. Iako Miva galerija vina nudi osam vina vinarije koja nosi ime poznatog pjevača starogradskih pesama, ova (još) nema.

  Laura i Ernő Sagmeister poznati su po vinima od furminta. Najbolje prirodno vino Srbije njihov je Furmint Kew 2019.

  U godini koja je pokazala nastavak rasta srpske vinske scene, sve više vinarija usmjerava pozornost ka proizvodnji vina u kojima možete pronaći neku specifičnost, bilo regiona, vinograda ili vinarevog rukopisa, istaknula je ekipa portala vino.rs u tekstu naslovljenom i “Potraga za terroirom”.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...

  Festival istarskog pršuta 12. i 13. srpnja u Tinjanu!...

  Nagrađivane istarske pršutane Antolović, Buršić, Dujmović, Milohanić i Tomaso te OPG Franjul predstavit će se na Festivalu...

  Njemački kuhar lovi tartufe i tune za film koji...

  Jan Hartwig je u listopadu 2022. otvorio restoran "Jan" u Münchenu i nakon šest mjeseci osvojio tri...