More

    Vinarija Lunika dobila je Demeterov certifikat za biodinamičku proizvodnju

    Kategorije:

    Ponosni smo na Demeterov certifikat koji potvrđuje kvalitetu naših vina, opravdano se pohvalila na Facebooku ekipa vinarije Lunika iz Brajkovića pokraj Kanfanara. Riječ je, pojašnjavaju, o najstarijoj i najuglednijoj oznaci koja postoji od 1928. Demeter certifikat označava nasade i proizvode koji su proizvedeni po principima biodinamike i strogim smjernicama za proizvodnju i preradu za sticanje i korištenje brenda Demeter.


    Navode i načela biodinamičkog pristupa u vinogradu i podrumu:
    · Biodinamička proizvodnja funkcionira kao holistički organizam sastavljen od biljaka, životinja, ljudi u harmoniji jedni s drugima;
    · Hrana proizvedena na ovim farmama puna je života i vitalnih snaga koje ljudima donose zdravlje i duhovni rast.
    · Plodored umjesto monokultura;
    · Upotreba komposta umjesto mineralnih gnojiva;
    · Poštovanje integriteta ili dostojanstva životinja;
    · Zabranjena upotreba životinjskih hormona i regulatora rasta;
    · Zabranjena upotreba genetski modifikovanih organizama;
    · Vitalnost biljaka osigurana osnovnim sortama i biodinamičkim oplemenjivanjem;
    · Zabranjena upotreba CMS hibrida;
    · Zabranjena upotreba sintetičkih sredstava za zaštitu bilja od bolesti i štetočina;
    · Obavezna upotreba biodinamičkih preparata od ljekovitog bilja, minerala i životinjskog gnojiva koji podstiču plodnost tla i vitalnost biljaka;
    · Pravednost i transparentnost u cijelom lancu;
    · Naglasak na kvalitetu, a ne na kvantitetu;
    · Zabranjena upotreba sintetičkih aroma, konzervansa i drugih aditiva.

    Fotografije: Željko Suhadolnik i www.facebook.com/vina.lunika 

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Na RizlingFest iz Ludbrega dolazi DeMar, a iz Šumećana...

    Berba je 2015., ali u sjajnoj je formi. Nema naznaka da će kakvoća uskoro početi padati. Poslužen...

    Dani okusa zagrebačkog kraja! Tri slijeda u 10 restorana...

    Domaće juhe, poput one od vrganja, ručno rađena tjestenina, samoborske češnjovke, svinjski odresci, medaljoni od lungića, hrskava...

    Svetoivanjskoj loparijadi 17. studenog u Zelini pristaju vina Kos...

    Gastro događanje koje slavi tradicionalnu lokalnu slasticu loparku bit će u nedjelju, 17. studenoga, u Dvorani Ivana...

    Uvertira u subotnji RizlingFest: 10 senzacionalnih vina Tomislava Bolfana

    Kome padne na pamet rugati se zagorskim vinima, promašio je loptu u izglednoj prilici za gol na...

    ‘Najfiniji tartufi na svijetu su u Istri’, piše Decanter....

    Istarska vina samo su dio dragocjenih proizvoda najvećeg jadranskog poluotoka, piše britanski časopis Decanter u članku objavljenom...

    Zadružni savez Dalmacije u Malom Lošinju organizira 34. Sabatinu

    Sadnjom spomen loze ispred Hotela Aurora u Malom Lošinju, u četvrtak, 14, studenoga, započet će 34. Međunarodni...