Vinarije Kocijan iz Štrigove te Sokač iz Stubičkog Strmca stižu na RizlingFest

Rajnski rizling, graševina, sauvignon, muškat žuti, traminac pa frankovka, cabernet sauvignon, merlot i zweigelt, sorte su koje Ivan Sokač uzgaja na zagorskim padinama Medvednice, u Stubičkom Strmecu, većinom u dva glavna vinograda Rebar i Krč. Ivan je elektroničar, posluje s uređajima za mjerenje, a vinom se obitelj bavi već četiri generacije.

Pamti se Rizling 2015.

I Ivan se prihvatio vina iz hobija, no sad u dobrim godinama napuni i do 20.000 butelja. Fine su mu graševine, bogate kiselinama, ali i pomalo atipične za kraj iz kojeg dolazi: izrazito mineralne, širokog spektra aroma i s cvjetnim komponentama. U nekim berbama ima i ostatka neprovrelog šećera, no izvrsno je uklopljen.

Prihvatio se Ivan i proizvodnje pjenušaca klasičnom metodom druge fermentacije u boci, ali vino po kojem ga se posebno pamti je Rajnski rizling 2015. Krajnje je suh, iskrenog, čistog, preciznog i nadasve užitnog okusa. RizlingFest će, 16. studenog u zagrebačkom Hotelu Capital u Jurišićevoj 22, biti izvrsna prilika za druženje s tim vinom, a i još nekim Ivanovima.

Dobar je Pušipel, ali rizling…

Martinje smo proslavili, sad tražimo povod za novo okupljanje, objavila je Vinarija Kocijan iz Štrigove u Međimurju uz fotografiju vina Mlado od zelenog silvanca.  RizlingFest je odličan povod za susret s Petrom Kocijanom i ostalom ekipom vrijedne obitelji. Naravno da se Petar kao Međimurec ponosi Pušipelom, vinom od glasovite sorte moslavac, šipon ili furmint, ali rizling je ipak glasovitija…

Njegov je rizling posebno dobar. Ne čudi činjenica da je smješten u sredinu u paleti vina na gornjoj fotografiji. Vinariju vodi sa suprugom Andrejom. Vinogradi su im na položajima Banfi i Orehovčak, a imaju i chardonnay, graševinu, sauvignon, traminac mirisavi, te merlot i cabernet sauvignon.

Podrobnije informacije o festivalu Raj(n)skog rizlinga, masterclassovima koji mu prethode, kupnji ulaznica te popustima koji još danas vrijede pročitajte na stranici Rizling raj(n)ski.