More

  Vinart Grand Tasting 2024: 10. veljače počinju ‘predigre’, jedna će biti super

  Kategorije:

  Vinart Silent Tasting sjedeće je kušanje 115 odabranih hrvatskih vina. U tišini ili uz minimalnu komunikaciju, sudionici mogu potpuno uživati u senzornom doživljaju vina, fokusirajući se na mirise, okuse i teksture bez ometanja vanjskih zvukova. Svaki sudionik tihog kušanja birat će za svojim stolom vina iz kataloga i vinotoče će mu ih nositi u ritmu koji sam odabere.

  Već 30 godina u Firenci posjetitelji mogu birati između 800 do 1000 vina i kušati ih u ritmu koji im najviše odgovara

  Silent Tasting je jedinstvena prilika za uživanje u vinu po uzoru na predstavljanje mladih vina Anteprima u Firenci. Sredinom veljače je u napuštenoj, ali za tu priliku posebno uređenoj željezničkoj postaji Leopolda izloženo oko 1000 vina Chianti Classico koja tekuće godine izlaze na tržište. Posjetitelji imaju katalog i papiriće na koje pišu brojeve željenih vina.

  U Firenci je i kuhinja u susjednoj prostoriji

  Za stolom su četiri mjesta, a sommelier brine o četiri stola. Kušači mu daju papiriće i on im donosi vina. U susjednoj prostoriji je kuhinja u kojoj pripremaju desetak jela pa svatko može uzeti pauzu i okrijepiti se. Tamo se 2018. stasom, glasom, gitarom te vinima, uljima i medom pojavio i Sting.

  Tako će se, doduše bez Stinga i njegove poruke u boci, ali u miru i svojem ritmu, kušati 115 hrvatskih vina 29. veljače u zagrebačkom hotelu Esplanade. Požurite s prijavom: samo je 60 mjesta. Silent Tasting će biti posljednja od 27 radionica u Esplanadi koje će biti 22., 23., 27., 28., i 29. veljače. Osim hrvatskih vina i vinogorja, teme će biti i šampanjci, ponajbolji pjenušci španjolske regije Pendes, vina Goriških brda, Chablis, ali i rumovi te vinske čaše. Lista radionica s pojedinačnim i dnevnim cijenama je na internetu.

  Zabranjeni parfemi, ženski i muški

  Glavna priredba Vinart Grand Tasting je, kao i svake godine do sad, u Laubi. U petak i subotu, 1. i 2. ožujka, od 12 do 19 sati će 140 odabranih vinarija na kušanje ponuditi oko 800 vinskih etiketa. Vina će se moći i kupiti, a ove je godine novost zabrana korištenja parfema i drugih proizvoda intenzivnog mirisa. Organizatori svim posjetiteljima nadolazećih vinskih događanja savjetuju i korištenje pljuvačnica i posuda za izlijevanje.

  A cijela priča započinje već 10. veljače, Vinart Petit Tastingom u klubu Peti kupe. Riječ je o ekskluzivnom promenadnom kušanju vina koja je nominiralo 25 vodećih hrvatskih sommeliera i vinskih stručnjaka. Petit Tasting sastoji se od dva trosatna dijela.

  Vina budućnosti i vina prošlosti

  Prvi je Discovery session od 13 do 16 sati i na njemu će se posjetitelji moći upoznati s vinima iznimne kvalitete koja bi mogla postati zlatni standard budućnosti. Od 17 do 20 sati bit će Icons session, prilika za kušanje vina koja su već obilježila vinsku scenu Hrvatske. Odabrana su kako bi pokazala svoj kolekcionarski potencijal. Sve detalje ovogodišnjeg programa zainteresirani mogu saznati na Facebooku i Instagramu Vinarta.

  Fotografije i video: Vinart i Ivo Kozarčanin

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Plavac s Hvara daje mekša vina nego s Pelješca,...

  Rasni plavci traže najmanje pet godina odležavanja, šteta ih je prije puštati na tržište, pokazalo je kušanje...

  Počinje Europsko prvenstvo, a tekst uoči Svjetskog u Rusiji...

  Da sam ja Zlatko Dalić, ovu bih zvjezdanu ekipu poveo u Rusiju, napisao sam uoči Svjetskog prvenstva...

  Feričanci: Enosophia provodi klonsku selekciju frankovke na 25.000 trsova

  Na pet hektara novog vinograda na Srednjaku, jednom od svojih najstarijih položaja, ekipa vinarije Enosophia iz Feričanaca...

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...