More

  Lijepo je bilo: Vinart Grand Tasting 2024. od A do Z

  Kategorije:

  Tri nova vina donio je na deveti Vinart Grand Tasting u zagrebačkoj Laubi Drago Kurtalj. Karle 2020. pjenušac je od chardonnaya koji je tri godine odležao na finom talogu. Drago ga je nazvao po djedu Karlu kojeg su zvali Karle. Fin je i svjež, ima ga 1000 boca i sav je degoržiran. Na pitanje ne boji li se da će pod plutenim čepom izgubiti svježinu, Drago je sa smješkom odgovorio kako ga je malo pa se to neće stići “dogoditi”.

  Ima i dva vina koja se zovu Marl. To znači lapor. Bijeli je iz 2021., godine. Rajnskog rizlinga je 75 posto, a ostatak je sivi pinot. Maceriran je 40 dana. Crni Marl je iz 2016. a 10 posto crnog pinota začinilo je merlot. Rijetka je ta sorta na Plešivici. Daje grožđe koje su u nekoliko berbi obrale ptice, a kad se uspije od njih obraniti, dobije se jako fino vino.

  Razvukao se ovogodišnji Grand Tasting na gotovo mjesec dana. Počelo je Vinart Petit Tastingom u klubu Peti kupe 10. veljače. Bilo je to promenadno kušanje vina koja je nominiralo 25 vodećih hrvatskih sommeliera i vinskih stručnjaka. Nastavilo se radionicama koje su kulminirale Silent tastingom posljednjeg dana veljače, a završilo dobro znanim “klasičnim” dvodnevnim festivalom 1. i 2. ožujka. Evo malog “leksikona” kako je bilo, od “A” do “Z”.

  Antunović

  J kao Jasna “nadimak” je ružičastog vina koje je na tržište stiglo zimus. CaB Franc (B kao Branimir), veliko je vino Jasnina sina. Bravo.

  Baraka

  Prisbus Riserva vinarije s poluotoka Srima pokraj Šibenika i Vodica među najboljim je crnim blendovima. A Tenebra među najboljim maraštinama.

  Coletti

  Sedam sivih pinota je i sedam razloga zašto Franju Colettija Kolarića zovu kraljem te sorte. Od pjenušca do amfore. Samo crnjaka nema.

  Degrassi

  Najkompletniji naš vinar u ovom je trenutku Moreno Degrassi. Nitko nema tako raskošnu paletu velikih vina od toliko sorti.

  Enosophia

  Svako malo ugodno iznenade nekim vinom. Posebno veseli kad je riječ o frankovki, a još i više kad su iznenađenja sve češća. A jesu…

  Franković

  Malvazija Korona sur lie možda nema simpatično “prezime” ali školski pokazuje kakvo bogatstvo vinu može dati njega na finom talogu.

  Gašpar

  Manje je više pokazuju braća Gašpar: nizak prinos daje koncentrirana vina visokog ekstrakta i kiselina. Zlatna Zlatarica i rubinski Trnjak.

  Hvar Hills

  Pošip Surreal proljetno je vino. Ili jesensko. Za toplijeg dijela dana u tim godišnjim dobima osvježava, a za hladnijeg – grije.

  Ipša

  Proslavila se obitelj uljima, a ni vina ne zaostaju. Santa Elena 2019. izvanredan je crnjak od merlota i refoška, a bit će sigurno i bolji.

  Jezero. Modro.

  Cabernet sauvignon s 20 posto vranca te po 10 posto merlota i trnjka iz 2017. na tragu je genijalnog Modrog jezera 2012.

  Kabola

  Impresivan je Muškat amfora 2020. Najozbiljniji muškat koji sam probao. Lovac na vina tako kaže, a i Bahov sin se slaže.

  Literarii

  Novi vlasnik i novo ime stare vinarije Kurije Nespeš donijeli su i nova dobra vina. Chardonnay je za svaku preporuku.

  M Dingač

  Završni rad Vedrana Kiridžije savršen je plavac. Zbogom Ameriko, odoh ja u vinograde, rekao je prije 30 godina. Hvala mu na ovom vinu.

  Nuić

  Trnjakom 2012. pokazali su što sve može dati sorta koja je stoljećima bila prateća u vinogradima. I nove berbe to potvrđuju.

  Ocu Boškinac

  Maceriranim gegićem u vinu Ocu 2021. Boris Šuljić pokazuje da mala sorta može dati veliko vino. Radio ga je kako je radio otac.

  Poletti

  Cabernet sauvignon 2017. već je klasik. A ima Piero i fantastičan teran: dubok, zreo i elegantan bez nepotrebno nabildane strukture.

  Radovan

  Malvazija, dobra malvazija! Samo se vino predstavlja poput Jamesa Bonda. Govori sve jezike. Tko će je piti, brzo će se i zaljubiti.

  Santa Lucia

  Lijeno se spuštaju niz stijenku čaše kapi ove malvazije iz vinarije Kozlović. Poput suza radosnica niz lice. Polako klizi niz grlo i dugo traje.

  Ščurek

  Uvijek dragi gost iz Goriških brda ponovno je pokazao kako se s minimalno intervencija dobivaju čista i precizna velika vina.

  Teran

  Može li teran biti baršunast? Može, pokazali su Moreno Coronica i Moreno Degrassi teranima iz 2016. i 2012. Tko zna, zna…

  Užitak

  Uvijek je lijepo sresti toliko puno dobrih ljudi na jednome mjestu pa satima uživati u ponajboljim hrvatskim vinima. I ponekom stranom.

  Vino

  Najplemenitiji je čovjekov proizvod, pokazao je i ovaj Vinartov Grand Tasting. Ako je proizvod. Mi samo pazimo da nešto ne krene krivo.

  Zlatan Otok

  Grand Select Zlatan Plavac 2018. je poput dječaka koji ulazi u pubertet. Djeluje jako mlado, a već je dovoljno je snažan da te u igri pregazi.

  Ukratko: više od 800 vina predstavilo je 140 vinara. Među gostima su bili i Mike DeSimone i Jeff Jenssen poznati kao World Wine Guys iz utjecajnog američkog magazina Wine Enthusiast, Olivia Mason iz Decantera, najpoznatiji austrijski vinski kritičar i glavni urednik vinskog magazina Falstaff Peter Moser, osnivač i urednik stranice The Morning Claret Simon J. Wolf te Caroline Gilby (gore), nositeljica prestižne titule Master of Wine i sutkinja na Decanter World Wine Awards.

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...