Mateo Pus stjecao je kuharsko iskustvo u prestižnim zagrebačkim restoranima. Sad je sa Tomislavom Škofom suvlasnik krčme Pri dečkima u zagrebačkoj Trnovčici (Gornja Dubrava) pa ideje i znanje želi pokazati modernijim pristupom tradicionalnim jelima. U projektu Vino sa žlicom Mustafe Topčagića i Renate Cisar od zanimljivih su i svima dostupnih namirnica pripremili šest vrlo uzbudljivih slijedova.
Za početak je poslužen juneći tartar na domaćem kruhu sa mrvicama od čvaraka koji je senzacionalno popratio pjenušac od graševine Maximo brut, vinarije Kutjevo. Hrabro su i uspješno razbili mit kako juneći tartar obavezno mora pratiti crno, odležano vino.
Palenta i Graševina Vinkomir
Drugi je slijed bila kremasta, podatna palenta s vrhnjem i špekom uz graševinu Vinkomir 2022. vinarije Kutjevo. To je vjerojatno najskladnije vino od velike sorte koje se može naći na tržištu, a chef je pokazao kako kreirati izvrsno jelo od skromnih, jeftinih i lako dostupnih namirnica.
Zapečene ploške krumpira, s kremom od čvaraka i ukiseljenim crvenim lukom bile su neobičan, ali zanimljiv tanjur uz koji je poslužen Rajnski rizling 2023. zagorske vinarije Dvoršak iz Svetog Križa. Vino je bilo pretoplo pa se nije iskazalo u najboljem svijetlu, ali svakako ima potencijala.
Frankovka iz snova
Potom je stigao janjeći ragu s pljukancima i vrganjima popraćen senzacionalnom frankovkom iločke vinarije Trs, a njemačkog imena: Blaufränkisch 2020. Zlatko Bošnjak Đuza iz Trsa je po tko zna koji put izbacio prestižno vino koje vinska javnost ne poznaje, ili ne prepoznaje.
Jako dobru, odležanu svinjsku potrbušinu pečenu pod pekom s medom pratio je Bridge Plavac mali 2018. vinarije Opus iz Komarne. Dojam je kako izbor vina nije bio najsretniji. Bilo bi bolje da su frankovka i plavac zamijenili mjesta. Dalmatinski bi crnjak strukturom i aromatikom idealno pristajao janjećem raguu, a frankovka bi svježinom i taninima svinjskoj potrbušini.
Mrkva s muškatom ruža
Desert je bio kolač od mrkve s kremom od timijana i kandiranim orasima s Muškatom ruža 2022. vinarije Matić iz Baškota pokraj Višnjana. Vino je aromatikom i neprevrelim šećerom lijepo pratilo izvrstan kolač. Dojam je da su „Dečki“ na dobrom putu. Uz male korekcije, prvenstveno kod odabira vina, mogli bi postati pravo osvježenje na zagrebačkoj gastronomskoj sceni.
Prije jela, Franko Šimić iz požeške obiteljske destilerije predstavio je Viljamovku, Šljivovicu i Kajsiju, kako nazivaju rakiju od marelice, te liker Višnjevac. Obitelj Šimić sama uzgaja voće pa su njihove rakije i likeri prirodni i proizvedeni najsuvremenijom njemačkom tehnologijom, a o vrhunskoj kvaliteti svjedoče brojna priznanja iz zemlje i inozemstva.
Cijelu je večer u posluživanju pomagao robot Keenon Dinerbot T8.
Što duže radi i poslužuje bolje će se prilagoditi restoranu i gostima. Skenira događanja u ruti kojom prolazi, usporava ako se netko pojavi ispred njega, inteligentno izbjegava prepreke s planom binokularnog vida. Brzo postane miljenik gostiju, ali i kolega konobara koji nisu roboti: osim što poslužuje hranu i pića, brzo odveze prazne tanjure u kuhinju. Može ponijeti oko pet kilograma hrane na svakoj tacni, poslužiti četiri stola istovremeno, radi 24 sata dnevno i ne traži plaću niti bolovanje, našalio se Tomislav Kovač, direktor zagrebačke tvrtka Unitrg koja ih distribuira na hrvatskom tržištu.
Fotografije: Nikola Zoko
Video: Ivana Pranjić