Restoran Prosikito u Zagrebu (Donje Svetice 40) bio je domaćin 24. izdanja eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’ koji su prije šest godina pokrenuli Renata Cisar i Mustafa Topčagić. Mnogi se Zagrepčani sjećaju da je 2007. na toj lokaciji pizzeriju i lounge bar s tim nazivom, prema svojem nadimku iz Španjolske, otvorio proslavljeni nogometaš Robert Prosinečki. No, kako se popularni Žuti posvetio trenerskim i izborničkim poslovima, Prosikito je vodio njegov brat Sven Danijel.
Novi vlasnik zadržao stari naziv
Kasnije je lokal promijenio nekoliko zakupaca i gastronomskih orijentacija, da bi ga lani preuzeo Zoran Anđelić, koji već 28 godina ima diskoteku Planet u Umagu. Preuredio je restoran, zadržavši samo krušnu peć za pizzu, a ponudu je upotpunio jelima s roštilja, a la carte jelovnik s domaćim i internacionalnim jelima te gablece po popularnim cijenama. Naziv restorana odlučio je zadržati.
Druženje je započelo uz likere i rakiju destilerije The Good Spirit iz Međimurja, a predstavio ih je Davor Balaško. Golfer je liker uravnotežene teksture i umjerene slatkoće i u njemu se lijepo prožimaju okusi limuna i kadulje. Spirit of Gin ostavlja lagano sladak i sočan okus na nepcu, a na gin podsjeća Aroma klekovih bobica.
Nije višnja, nego Višja
Liker Višja također je umjereno sladak, a iznenađuje kombinacijom kiselkaste višnje i slatke naranče. Likeri i rakije Good Spirit su bez aditiva, boja i kemijskih sastojaka.
Potom je Vilim Jakša iz Cerovlja u Istri predstavio ekstra djevičanska maslinova ulje koja su pristajala svakom slijedu jela: Selekciju, Leccino, Bužu, Frantoio i Istarsku bjelicu.
Komarija pokraj Draguća
Ekstra djevičansko maslinovo ulje Komarija dobilo je ime po istoimenom masliniku s 1500 stabala koji se prostire na šest hektara površine pokraj mjesta Draguć. Ulje nastaje hladnim prešanjem svježih, ručno ubranih maslina.
Večera je započela pilećim rolicama i pjenušcem Pilato Grande brut od malvazije (60 posto) i pinota bijelog proizveden charmat metodom. Vinarija Pilato uskoro slavi 30. obljetnicu rada.
Osam sorti, 12 vina
Osnovao ju je Eliđo Pilato, a od prošle godine posao je prepustio sinu Sanjinu. Na 15 hektara vinograda dominira malvazija, a rade 12 vina od osam sorti. Odnedavno imaju ekološki certifikat.
Toplo predjelo bili su ravioli od sira u kremi od pršuta sa Chardonnayom Venari 2022. Podruma Krešić iz Šarengrada. Bivši nogometaš za vina zainteresirao dok je bio golman Eintrachta iz Triera u vinorodnoj regiji Mosel. Rođeni Vukovarac je 2006. zasadio vinograde, a prva berba bila je pet godina kasnije. Danas ima 18 hektara i radi 10 vina.
Najbolja kombinacija
Chardonnay Venari odležao je šest mjeseci u drvenim bačvama pa godinu i pol u boci prije izlaska na tržište. Ova kombinacija hrane, vina i maslinova ulja Leccino proglašena je najboljom na 24. eventu Vina uz žlicu. Dario Krešić najavio je kako će iznad vinarije u Šarengradu uskoro niknuti hotel s jedinstvenim pogledom tamo ‘gdje Dunav ljubi nebo’.
Na jaču hranu i vina prešlo se crnim rižotom s plodovima mora i vinom Velebna Shiraz 2020. iz vinarije u Poličniku u Ravnim kotarima. Jelo je pratilo i ulje Buža. Naziv vinarije inspiriran je Velebitom, prema kojem su okrenuti vinogradi, što utječe na stilistiku vina: svježa su i pitka iako dolaze iz srca Dalmacije. Shiraz je kratko bio u drvenim bačvama, sočan je i miriše sočno vino s aromama bobičastog voća. Vinarija Velebna godišnje proizvodi oko 50.000 butelja od chardonnaya, merlot i shiraza iz vlastitih vinograda.
Damir Josić, vlasnik vinarije Josić iz baranjskog Zmajevca, bio je spriječen, pa je Martin Kovačević iz Velebne predstavio njegov Cabernet franc. Polusuh je, s 14,5 posto alkohola, odnjegovan 14 mjeseci u hrastovim bačvama i napunjen u boce bez filtriranja.
Svilenkasti tanini
Intenzivne je rubinske boje, miriše na suhu šljivu i kupinu uz note dima i kože, a okus je mekan sa svilenkastim taninima. Pristajao je vinskom gulašu s krumpirom i maslinovim uljem Frantoio.
U duhu bobičastog voća i slatkog zgusnutog vrhnja bila je Panna cotta, popularna slastica, koju je kao i ostala jela pripremio tim na čelu s Dušanom i Sunčicom Cvetković. Desert su pratili maslinovo ulje Istarska bjelica te polusuhi Muškat žuti 2024. vinarije Najman iz Martinkovca kod Varaždinskih Toplica. Na pet hektara vinograda, vlastitih i kooperantskih, uzgajaju još graševinu, rajnski rizling, moslavac, sauvignon blanc i chardonnay, portugizac i pinot crni.
Hobi je postao posao
Dragutin Najman osnovao je OPG 2006. godine namjeravajući se hobistički baviti vinarstvom. S vremenom je to postao ozbiljan posao. Decanterove bronce osvojila su vina Graševina, pjenušac Iskra i Pinot crni, a srebro Rajnski rizling i Sauvignon blanc.
Pripremili: Renata Cisar i Mustafa Topčagić
Fotografije: Nikola Zoko