Eno gastro projekt Vino uz žlicu dočekao je američku punoljetnost u zagrebačkom Restoranu Kvatrić. Za 21. su izdanje autori projekta Renata Cisar i Mustafa Topčagić osmislili pet jela s voditeljem Kvatrića Filipom Sudarom i njegovom ekipom, a uživalo se i u prigodnom izboru vina i destilata. Uvod u druženje uz 21. izdanje ‘Vina uz žlicu’ bili su likeri i rakije destilerije Wise Grus iz Daruvara. Predstavili i svoj novi ponos Pelinkovac Ginkgo, slatkasto-gorki aperitiv obogaćen ekstraktom drveta karakterističnog za Japan, ali i za taj gradić u Slavoniji, u kojem skoro 250 godina rastu dva stabla.
Dora i Goran Kovačić, vlasnici destilerije nazvanoj po mudrom ždralu koji je simbol Daruvara, ponudili su na degustaciju rakije Šljivovicu, Viljamovku i Dunju te likere Viljamovac, Pelinkovac gorki i Teranino. Voće za sve destilata bere se u voćnjacima diljem Hrvatske, a trenutno je najtraženija rakija od dunje.
Pjenušac koji ‘pamti’
Pašteta od pačje jetre uz prepečenac bila je zalogajčić popraćen pjenušcem Enosophia Memoria. Od rajnskog rizlinga je, proizveden klasičnom metodom i bez dodatka ekspedicijskog likera. Na etiketi s kalendarom mogu se zabilježiti bitni datumi onima kojima ga netko daruje ili s kojima ga ispija.
Deni Červar (dolje desno) iz Novigrada predstavio je četiri ekstra djevičanska maslinova ulja: blend San Servolo i monosortna Bianchera, Coratina i Žižolera. Deni je treća generacija obitelji čiji su se preci ozbiljnijim maslinarstvom počeli baviti još 1952.
Pradjed je započeo s uljem
Davor Špoljar(dolje lijevo) iz Terezinog polja kod Virovitice predstavio je djevičansko bučino ulje koje proizvodi pod brandom Fo(u)r Kings (četiri kralja). Davor je četvrta generacija u obitelji koja se bavi uzgojem buče golice. Započeo je to pradjed pa je tako i potekla ideja za naziv brenda.
Martin Albus Sauvignon blanc 2023. ima dominantnu aromu bazge te egzotičnu voćnost i herbalnu pozadinu. Skladan i osvježavajuć, srednjeg tijela i finog aftertastea. Gotovo su ga savršeno dopunili cannelloni punjeni mladim sirom i špinatom.
Vinar i vinogradar iz povijesti
Naziv brenda Martin Albus obuhvaća dva prestižna položaja – Martin i Albus – na kojima su obnovljeni nasadi vinove loze. Dobili su nazive po plemiću Martinu (Nagyju), vlasniku prvog vinskog podruma u tom kraju, a gospodin Albus zapamćen je kao vinogradar koji je brinuo o njegovim vinogradima.
Malo konkretnije se na žlicu uživalo u varivu od graška s junetinom i noklicama noklica. Uz to je poslužen Josić Cuvée. Osebujni crnjak iz Baranje kupaža je cabernet sauvignona, cabernet franca, syraha i merlota različitih godišta i omjera.
Nazvano je po buri
Dobro usklađene sorte daju vino jake strukture, koje je istodobno mekano i svilenkasto. Cuvée iz baranjskog Zmajevca, namijenjen da se svidi široj publici, osobito ženama, a miriši na kupine i crveni ribiz s laganim naznakama aroma vanilije i kave.
Pašticada s njokima jelo je koje se obično konzumira uz vilicu i nož, ali je bila tako mekana da se mogla jesti i žlicom. Tom neodoljivom mesnom dalmatinskom specijalitetu pridruženo je vino Bora Svrdlovina 2022. Gotovo izumrlu sortu obitelj Žuža je posadila u Podgradini kraj Posedarja. Pokazalo se kako joj savršeno odgovaraju položaj i klima Benkovačko-stankovačkog vinogorja.
Škrta sorta, dobro vino
Vinariju su nazval Bora prema lokalnom nazivu vjetra bure. Svrdlovina je tamnocrvene boje naglašenih voćnih aroma, ugodnog i svježeg okusa s blagim kiselinama. Sorta je davala vrlo malo grožđa, samo pola kilograma po trsu, pa su je smatrali neisplativom.
Tek sad se otkrivaju vrhunski potencijali ove sorte ‘vraćene iz nemilosti’, naglasio je vlasnik vinarije Zdravko Žuža. Prema ocjenama okupljenih, ovo je bilo najbolje sparivanje jela i vina. Šećer na kraju nije bio samo šećer nego topla čokoladna torta sa sladoledom.
Oduševili su ocjenjivače u Londonu
Za ovu je prigodu posuta poprženim mrvicama lješnjaka i to s posebnim razlogom: uz nju je poslužen Martin Albus Lješnjak liker. Osvojio je 99 bodova na prestižnom sajmu IWSC-u Londonu u kategoriji likera, a 100 još nijedan nije.
Proizveden je u limitiranoj seriji od 3500 boca. Za prikladne temperature vina brinula je zagrebačka tvrtka Tibix Trade, čiji je predstavnik Vlaho Jarak ukazao na sve prednosti vinskog hladnjaka Dunavox. U njemu su, na ovom eventu, istodobno temperaturno prilagođavali pjenušavo, bijelo i crno vino.