More

  Vinska šetnja Kvarnerom u pet dvokoraka kao pozivnica na WineRi

  Kategorije:

  Pjenušci od jarbole i žlahtine, dvije Belice, dvije žlahtine pa još dvije žlahtine te sansigot i šesta žlahtina – desertna. Bila je to vinska šetnja Kvarnerom u pet dvokoraka večer uoči otvaranja Međunarodnog eno-gastro Festivala WineRi koji još traje u subotu, 9. ožujka, u hali Exportdrva na Rivi u Rijeci.

  Pjenušac od jarbole

  Jarbola je autohtona kastavska sorta od koje je Franko Ružić iz berbe 2020. napravio fin i nježan, brut nature, dakle sasvim suh pjenušac. S druge strane rijeke, ponad Novog Vinodolskog, Miroslav Palinkaš je godinu prije od žlahtine klasičnom metodom druge fermentacije u boci složio pjenušac San Marino. On nije sasvim suh, ima osam grama neprovrela šećera, ali i sedam grama kiselina. Takva je kombinacija dala vino kod kojeg se ne osjeti slatkoća, nego šećer daje samo punoću.

  Belica Kapić imala je pretpremijeru večer uoči otvaranja Festivala WineRi

  Uslijedile su dvije Belice. Riječ je o kupažama kastavskih sorata te nekolicine poznatijih koje su Kastavci “zamaskirali” lokalnim nazivima. Belica Plovanić je mješavina sorata mejsko, divjaka, jarbola, brajkovac te malvazije i verdića, a to je glera, sorta koja dominira u talijanskim pjenušavim vinima Prosecco. Belica Kapić, pak, te je večeri praktički prvi put predstavljena javnosti. U njoj su tri sorte: verdić, mejsko i divjaka. Oba su vina bila mlada, iz berbe 2023. Svako je bilo svog karaktera: Plovanić mekši, šireg okusa, a Kapić mrvicu oštriji.

  Oprezno s drvetom

  Par su bile Zlatna vrbnička žlahtina iz 2023. Poljoprivredne zadruge Vrbnik te Buzina 2022. vrbničke vinarije Nada. Prvo je, a riječ je o najprodavanijem i široj publici najpoznatijem vinu od te kvarnerske sorte, odnjegovano u inoksu, a drugo odležalo u drvenim bačvicama. Dojam je da je inoks bolji medij za ovako vinificiranu žlahtinu. Drvo je lako “preuzme”.

  Ivica Dobričić u vinogradu na oko 200 metara nadmorske visine podno vrha Hlam

  Žlahtina Hlam 9 iz 2021. bila je zvijezda večeri. Hlam je vrh na Krku podno kojeg je Ivica Dobričić, vlasnik vrbničke vinarije Šipun, 2009. počeo saditi lozu. Htio je žlahtinu malo maknuti iz Vrbničkog polja, a ovo je vino osmislio s poznatim sommelierom Klaudijem Jurčićem. Maceracija je trajala četiri dana i vino je dobilo snagu da podnese dulje odležavanje na finom talogu. Napunjeno je bez filtriranja i dojam je da može nekoliko godina putovati koz vrijeme.

  Duga maceracija

  Kuća vina Ivan Katunar predstavila je žlahtinu maceriranu šest mjeseci. Zove se Ambra, berba je 2018., a vino je odležalo više od dvije godine u rabljenim bačvicama. Jantarne je boje, punog okusa i s podosta tanina. Interpretacija žlahtine koja se može iskazati i uz crveno pečeno meso.

  Žarko Stilin iz udruge Kvarner Wines s Monikom Neral i Darellom Josephom

  Peti par bio je ne-par: Sansigot 2019. Katunar Estate Winery jedini crnjak ove prezentacije od sorte koju zovu i sušćan, zato što potječe sa Suska te slatko vino od žlahtine Sveta nedija 2020. vrbničke vinarije Gospoja. Prezentaciju su vodili naša mlada, ali već dobro znana sommelierka Monika Neral te Darrel Joseph, američki vinski sudac i pisac koji živi u Beču.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Wagyu: Black Bull Ranch nudi meso krava koje su...

  Stvarno su sretne, društvene, mazne i vole ljude, a na imanju uživaju i u glazbi... priča Siniša...

  U igri za 100 najboljih vina jantarnih je bilo...

  Kao da je svaki izbornik vina koja će na ocjenjivanje 100 najboljih u Hrvatskoj među maceriranima nominirao...

  Fina vina i prekrasne slike: Braća Benvenuti predstavila nove...

  U proljeće na tržište izlaze svježa vina, a često i odležana iz ranijih berbi. Braća Benvenuti iz...

  Za 100 najboljih vina nominirano je čak 91 bijelo....

  Da smo tražili samo 100 najboljih bijelih vina, gotovo bismo imali dovoljno nominacija. Ponovimo kako će među...

  Ne radi vinoteka? Ne radi vinarija? Vinomat radi!

  Nudi vina u butelji ili litrenoj boci, mineralnu vodu, čaše i otvarače za boce. Prima eure, novčanice...

  Svinjska rebra u rižotu, piletina u ‘juhi’ i škrleti...

  Potencijal najznačajnije moslavačke sorte u gastronomiji pokazali su u praksi organizatori priredbe ŠkrlotOvO u Ivanić-Gradu. Sljubili su...