Vinska Vila Planinka! Upoznavanje Slovenije kroz sedam radionica

Pjenušava vina, Slovenske autohtone sorte, Biodinamika – svijet u budućnost, Narančasta revolucija, Sljubljivanje hrane i vina, Plavi pino u Sloveniji, neke su od vinskih radionica koje gostima nude u eko-hotelu Vila Planinka, smještenom u pitoresknom mjestu Zgornje Jezersko pokraj Logarske doline. Simpatični duo Vanesa Centrih i Marko Koren omogućuju interaktivno istraživanje svijeta vina, okusa, senzorike i slovenske vinske tradicije.

Naše su radionice pune živahnih i zabavnih trenutaka tijekom kojih učimo, istražujemo i doživljavamo svijet vina kroz različite aspekte. Svaka radionica je jedinstvena i pruža priliku za otkrivanje novih okusa i dublje razumijevanje kako i zašto su slovenska vina tako posebna, kaže Vanesa.

Zemlja velikih vina

Mlada sommelierka otkriva i kako je sedma,  posljednja između pomno kreiranih radionica, Slovenija – zemlja velikih vina. U njoj se uči i o zemljopisnim karakteristikama Slovenije.

 

Najpopularnija je radionica, dodaje, Slovenske autohtone sorte. U njoj opisuju slovensko vinsko naslijeđe i otkrivaju zašto su slovenske sorte tako jedinstvene.

Putovanje kroz regije

Nije to samo degustacija vina, nego putovanje kroz vinorodne regije Slovenije, različit tla i mikroklimatske uvjete vinograda koji omogućuju proizvodnju posebnih vina. Pokazuju kako su ti prirodni faktori utjecali na razvoj slovenskih autohtonih sorti i kako se te sorte iskazuju u vinima koja su odraz terroira.

Slovenija je na sjecištu triju različitih klimatskih utjecaja: alpskog, panonskog i mediteranskog. To mogućuje uzgoj najrazličitijih vinskih sorti. Ima tri glavne vinorodne regije i devet okoliša, što slovenskom vinarstvu daje raznolikost i jedinstvenost.

Zelen, klarnica, grganja…

To su Podravje (Prekmurje, Štajerska Slovenija), Posavje (Bizeljsko –Sremič, Dolenjska, Bela krajina) i Primorska (Goriška Brda, Vipavska dolina, Kras, Slovenska Istra) gdje se uzgajaju autohtone i tradicionalne sorti, kao što su zelen, ranina, ranfol, klarnica, pinela, rebula, vitovska grganja, modra frankinja, pokalca, žametna črnina i refošk.

Svaka nosi svoju priču i odraz je slovenskog terroira. Na radionici koja je eno-gastro hit Vile Planinke vina se kušaju, ali se i otkriva kako sorte pokazuju povijest, zemlju i klimu u kojima rastu.

Prepoznatljivost u svijetu

Na kraju radionice mogu se prepoznati karakteristike različitih sorti i razumjeti zašto su slovenska vina u posljednjim godinama stekla svjetsku prepoznatljivost. Kroz iskustvo kušanja i istraživanja lako je zapamtiti koliko je vinski krajolik naše zemlje jedinstven i raznolik, zaključuju Vanesa i Marko.

Fotografije: Nikola Zoko