Malo dobrih judi, malo pršuta, pancete i sira, puno lipih riči i puno lipih vina… Ovako izgleda kad kajkavci pokušavaju pisati kaštelanski, ali tako je doista i bilo u posjeti Ivanu Kovaču Mateli u Kaštel Sućurcu. I ne prvi put. Bili smo kod njega početkom jeseni prošle godine. Gotovo slučajno… Došli smo mu ponovno krajem jeseni ove godine. Gotovo slučajno… Ma nije bilo slučajno. Jedva smo dočekali priliku da ponovimo večer kakva je bila lani. I ponovili smo je. S Ivanom, s Kovačem i s Matelom. Dvaput je dvaput!
Ivan: Znoj mlade žene
Maraštinom nas je dočekao. Mladom. Pa pošipom. Mladim. Pa Opolom. Mladim. Napravljenim od malo plavca i puno babice. Spontana fermentacija odvijala se nekoliko sati na kožicama i dala divno svježe vino kojem su cvjetne arome gotovo ovlaš zaogrnute nježnim voćnima.
Okus je ugodno slan, podsjeća pomalo i na nar, a čini se i kao da je koja kap ženskoga znoja stigla u čašu. Znoja mlade žene. Lijepe žene i žive žene. Kurbe su lijepe, ali sve su iste… Žene su žive i svaka je drukčija, pojasnio je Ivan razliku. Ima, kaže, novi vinograd. U stvari stari, s četiri sorte koje sazrijevaju u različito vrijeme.
Kovač: Esence će biti tri…
Vugava će dati prošek, maraština maraštinu kojom smo nazdravili, a mladenka i vlaška treće vino, s još malo vlaške iz drugog vinograda, govorio je Kovač točeći Vlašku 2018. iz bačvice pa Shiraz 2022. Pustio je bobice da se prosuše na trsu i dobio vino sa 16 posto alkohola. Prosušio je i grožđe babice, ali nakon berbe. Bila je u bačvi, sad se u inoksu stabilizira, a ima 14 plus alkohola. Više od 14 posto, dakle.
Crljenak 2024. bio je 25 dana na dropu. Trenutačno ima boju cikle. Prema boji se očekuje mlado, svježe, vitko vino, a u čaši dočekuje puno i gusto. Toliko gusto da bi se moglo rezati. Od crljenka je napravio glasovitu Esencu 2021. koja će uskoro dobiti društvo. Još će dvije esencije biti od plavca iz 2020. i babice iz 2021.
Matela: Ne daj gnoja, neka bude svoja
Od svake je sorte možeš dobiti, ako ne ubiješ zemlju, nego je pustiš da bude svoja, pojasnio je tako i poruku s prošlogodišnjeg druženja: Ne dam čokotu gnoja! Ne dam…, tad je gotovo zavikao. I vratio se crljenku. Živi on na duge staze, a ja ga mogu čekati, dodao je Matela točeći ružičasti pjenušac. Kaštelanski Pjenušac rosé od Crljenka kaštelanskog.
Rado ističe podrijetlo. Svoje i svojih vina. Ponekad i ne samo jednom. Dvaput je dvaput. Dolaze na VINOcom u Esplanade Zagreb Hotel i Ivan i Kovač i Matela. Bit će u subotu i nedjelju, 30. studenog i 1. prosinca, u Smaragdnoj dvorani na štandu broj 14. Što će donijeti, vidjet ćemo. Rekao je lani kako ima 34 i nešto etiketa pa ima i od čega birati. A što god donese, sigurno neće pogriješiti.
Dvaput je dvaput
Dvije boce Esence od crljenka u dobroj su vjeri došle i doma. Berba 2021. Ideja je bila čuvati ih, da se vidi u kojem će se smjeru kretati. Došlo je, koji dan poslije, ugodno društvo pa krenula priča o posjetu Mateli. Došla je na stol i boca Esence, kako bi djelić doživljaja iz Kaštel Sućurca osjetili i oni koji tamo nisu bili. Dopala im se pa smo je ponovili… Dvaput je dvaput!
Ivo&Tomo su s Ivanom, Kovačem i Matelom kušali, a pritom ga i slušali. Već dvaput. Kako je bilo lani pročitajte ovdje, a Esencu smo i posebno predstavili.