More

    Vinski klub u posjeti: Silvano Trošt će lijepo iznenaditi one koji ga pronađu

    Kategorije:

    Dođite, dođite… Do Šorića je lako, ali dalje navigacija do nas baš nije precizna. Ako vam i pokaže put, nemojte odabrati onaj nudi kao glavni, nego onaj okolni… Tako nas je otprilike navodio Silvano Trošt od nekoliko kilometara udaljenog Kanfanara. Naravno da smo u zaselku Šorići odabrali krivi put. Njegovo smo upozorenje ozbiljno shvatili tek nakon što smo stali ispred ograde na kojoj su vrata bila zaključana. Isprva ni mobitel nije pomogao. Mi smo signala imali, ali Silvano u podrumu nije. No, kad očekuje goste svako malo izađe pa smo se ipak uspjeli čuti. Lutali smo livadom i šumom i vozeći s izravnim navođenjem pa konačno, krajičkom oka, zamijetili vinograd. Konačno je laknulo.

    Tu smo, tu smo, začuo se glas. Bili smo desetak metara od vinarije, a nismo je vidjeli. S posljednjim zrakama prirodnog svjetla došli smo do neugledne, izvana nedovršene građevine u kojoj je pećina s blagom. A bio je i mladi par iz Njemačke. Silvano, govori talijanski, ali na njemačkom su mu ruke važnije nego jezik pa smo kušanje vina započeli simultanim prevođenjem. Na engleski, koji smo razumjeli svi osim Silvana.

    I pričalo se na dvije strane (gore): hrvatski ulijevo, engleski udesno. Bilo je dobro, ali svima je bilo lakše kad smo se konačno dočepali čaša. Odjednom smo savršeno razumjeli i hrvatski i talijanski i njemački i engleski. Čak se i društvo svako malo povećavalo. Došao je Chardonnay 2023. s prijateljem (muškata žutog je u vinu 10 posto), a ubrzo se pojavio i Sauvignon 2017. odnjegovan u bačvici od bagrema.

    Znali smo da akaciju voli malvazija, no pokazalo se da joj je i sauvignon dobar prijatelj. Bijele su etikete na buteljama, sa stiliziranim slovom “c” koje označava vinogradarski položaj Carojba. I bijela vina imaju svjetlu sjenu na tom “c”, a crna tamniju, crvenu ili ljubičastu. S crnjacima smo preskakali desetljeća. Počelo je Merlotom 2009., nastavilo se Shirazom 2018. pa vinom Couvée Melange CarojbO 2015.

    Poput greške u pisanju izgledaju dva slova “o” na potonjem vinu, mješavini merlota, cabernet sauvignona i shiraza. No, nisu. Nije ni vinar pogriješio dodavajući malo u riječ couvée i veliko na kraj naziva CarojbO. Dio je to zabavnog, pomalo uvrnutog Silvanovog smisla sa humor. Nijemci su tad otišli svojim putom, a mi ostali svojom voljom i razgovor nastavili na lijepoj mješavini čakavštine i kajkavštine. Pa nazdravili vječnom prijateljstvu čakavaca i kajkavaca.

    Izvukao je Silvano iz arhive i Chardonnay 2009. Ne iz dijela podruma na gornjoj slici, nego iz nekog dubljeg, tamnijeg i prepunog paučine i čađi. Izvanredno je vino. Potvrdilo je kvalitetu i u miru, nekoliko dana poslije posjete. Potvrdilo je i želju da što prije ponovno navratimo u vinariju u Šorićima. Silvano sigurno ima još poneko iznenađenje. A valjda nećemo ponovno lutati istarskim šumskim putima…

    Fotografije: Mako Malović

     

     

     

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog vinskog promotora Krešimira Kožića

    Krešimir Kožić vinski je kolekcionar, konzultant i edukator iz Zagreba. Za 100 najboljih vina Hrvatske predložio je...

    25. siječnja u Sheratonu bit će drugi Festival 100...

    Šalju naši izbornici nominacije za izbor 100 najboljih vina Hrvatske. Više su od 300 već predložili, a...

    100 najboljih vina Hrvatske! Cavtatski sommelier Ivo Ivaniš predlaže...

    Ivo Ivaniš sommelier je koji je godinama radio u Nizozemskoj. Vlasnik je cavtatskog Wine bara Ankora. Evo...

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog sommeliera Darka Lugarića

    Darko Lugarić edukator je u Hrvatskom sommelier klubu. Bio je najbolji sommelier kontinentalnog dijela Hrvatske, a godinama...

    Barun Philippe stigao je posthumno na etiketu svog Mouton...

    Hoće li ikome pasti na pamet proslaviti stogodišnjicu mog dolaska u Chateau Mouton Rotschild, pitao se barun...

    100 najboljih vina Hrvatske! Prijedlog glasovitog sommeliera Sandija Parisa

    Sandi Paris je tri desetljeća profesionalno u vinskom svijetu i četiri je puta pobijedio na sommelierskim prvenstvima...