More

  Vlasnik pet šampanjskih kuća i 10 vinarija najbogatiji je čovjek na svijetu

  Kategorije:

  Bernard Arnault, vlasnik konglomerata LVMH, drugu godinu zaredom vodi na Forbesovoj listi najbogatijih ljudi na svijetu. Francuski kralj luksuzne robe vrijedi 233 milijarde dolara, kao 6,7 ovogodišnjih hrvatskih proračuna, ali i 22 milijarde više nego 2023. zahvaljujući još jednoj rekordnoj godini za njegov konglomerat LVMH, što je kratica za Louis Vuitton, Moet i Hennesy, te ostale kompanije kojih ima poprilično.

  LVMH je kratica za kratica za Louis Vuitton, Moet i Hennesy pa je jasno i zašto ga zovu kraljem luksuzne robe. Brendovima je impozantan vinski dio njegova bogatstva. Vlasnik je šampanjskih kuća Moët & Chandon, Dom Pérignon, Krug, Veuve Clicquot, Ruinart te Mercier. Osim toga, vinarije ima na četiri kontinenta: Château d’Yquem, Domaine Chandon California, Domaine Chandon Australia, Bodegas Chandon, Cloudy Bay, Cape Mentelle, Terrazas de los Andes, Cheval des Andes, Newton, Numanthia. Hennesy je jedan od najpoznatijih brendova konjaka, a ima i destilerije u Škotskoj, na Trinidadu i u Kini. Bogatstvo mu nose i glasoviti brendovi iz svijeta mode, satova, nakita, parfema, kozmetike, trgovine i medija.

  Arnault je 38 milijardi dolara bogatiji nego suosnivač i direktor Tesle te “svemirski taksist” Elon Musk, čija se vrijednost procjenjuje na 195 milijardi dolara. Na trećem je mjestu osnivač Amazona Jeff Bezos s milijardom dolara manje nego što ima Musk. Četvrti je Mark Zuckerberg. Bogatstvo osnivača Facebooka u samo godinu dana poraslo je za 112,6 milijardi dolara zahvaljujući tome što se gotovo utrostručila vrijednost dionica Mete i velikim udjelima koje ima u razvoju umjetne inteligencije (AI). Zuckergerg vrijedi 177 milijardi dolara. Nikad nije imao toliko.

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Badelov pjenušac Epoha osvojio zlato na Concoursu Mondialu na...

  Više od 900 pjenušavih vina iz cijeloga svijeta stiglo je na ocjenjivanje Concours Mondial de Bruxelles u...

  ‘I’ kao Italija i izborna berba

  Italija je 2023. bila drugi najveći proizvođač vina na svijetu s 38,3 milijuna hektolitara iza Francuske (48...

  Rizling konačno kupuju, kaže Velimir Korak. Naravno, kad je...

  Odležao je u drvenim bačvama Rizling Laškovec 2023. plešivičke vinarije Korak. Smirenog je sortnog mirisa, nježnog okusa...

  Nedjeljni vinski haiku! Vino

  Sunce prži do srži. Samo nas vino živima drži! Nedjeljni (vin)haiku 51

  Karakteran i jako fin Cabernet sauvignon vinarije Bolfan Vinski...

  Hrvatsko Zagorje možda nije idealno vinorodno područje za bordoške crne sorte, ali u vinariji Bolfan Vinski Vrh...

  Prema Google recenzijama najljepši vinograd u Europi ima vinarija...

  Čak tri od deset najljepših europskih vinograda su u Hrvatskoj, prema istraživanju međunarodne trajektne kompanije DFDS temeljenom...