Voliš vina, a ne znaš puno o njima? Naruči ono na kojem piše Radovan

Sve ide iz vinograda, u vinariji možeš pokvariti, ali ne možeš popraviti, ispričao je Franko Radovan pokazujući novi podrum u selu Radovani koji se prostire na 870 četvornih metara. U obliku slova “L” je, a ima dva prostora za pripremu vina. Mošt od crnoga grožđa nakon prešanja ide na fermentaciju u tankove na razini tla, a od bijeloga u ukopani dio podruma na njegovanje u inoksu.

Brali smo prošle godine grožđe s 11,5 hektara ukupno i kupili s još pet. Hektar i pol smo posadili i čekamo rod. Plan je za tri godine ukupno imati 18 hektara, pojašnjava Franko.

Četiri generacije

Dodaje kako je četvrta generacija obitelji koja se bavi vinom. Radili su nekad, kaže, 400 hektolitara, padali na 100 pa sad dosegli 90.000 litara.

Imamo tri položaja i još jedan, na svoj je način opisao vinograde pa dodao kako će broj smanjiti na tri koja mogu najlakše kontrolirati. Prošle su godine bijele sorte malvaziju sauvignon i chardonnay obrali u sedam dana.

Tri malvazije za jednu

Beri što ti je najbliže, bilo je pravilo. Malvazije su tako odmah nakon berbe imali tri: jednu s potencijalom za više od 15 posto alkohola, drugu za 14,5 i treću slabiju. Klasična svježa imat će, na kraju, 14,5.

Rade Franko i obitelj i odležanu Malvaziju Capeletto. Nazvali su je prema prezimenu nekadašnjeg vlasnika vinograda. Pola fermentacije odvija se u inoksu, a pola u drvetu. Pune je u bocu kad sljedeća berba bude spremna za bačvu, tako da je što kraće prazna.

Drvo života na etiketi

U mirisu Capeletta 2020. drvo se osjeća, ali izrazito s mjerom, a u okusu tek po naznakama vanilije, odnosno sladoleda bourbon. Na etiketi je drvo života.

Mi ljudi uništavamo svijet, a trebamo se vraćati u vrijeme kad smo poštivali prirodu, opisao je dojmljiv motiv na butelji Franko Radovan. Sauvignon 2023. pomalo miriše novosvjetski, ali nimalo napadno. I Chardonnay 2023. odnjegovan je samo u inoksu, ima cvjetne i voćne arome, a moglo pomisliti bi se pomisliti i da je bio u drvetu.

Crljenica daje što treba

Okus mu je pun, djeluje i donekle gusto, a istovremeno je svjež. S crljenice je, kaže Franko, ona daje strukturu i svježinu

Fini tanini, istovremeno slatki i razigrani, odlikuju Merlot 2021. Nakon 15-ak minuta u čaši slast pomalo prepušta mjesto pikantnosti… Isprva je poput bogate torte, a potom se pretvara u paprenjake. I još je mlad.

Ne možeš pogriješiti

Treba ga sad kupiti pa čuvati godinu-dvije. I ovo je kratko kušanje pokazalo kako je Franko Radovan među najpouzdanijim hrvatskim vinarima. Tko voli dobra vina, a nema vremena o njima puno učiti, s njegovima nikad neće pogriješiti.