More

    Vrijeme je za lignje! Najčešći načini pripreme i četiri primjerena vina

    Kategorije:

    Love već lignje na cijeloj našoj obali, Kako će biti hladnije, lovit će ih sve više. Što piti uz njih? Ovisi o načinu pripreme. Evo četiri primjera.

    Salata od liganja

    Luk, kapari, maslinovo ulje i fina kvasina dobar su ogrtač kuhanim lignjama pa pripremljenima na salatu. Prije posluživanja salatu treba ohladiti, pa na tanjuru još pokapati finim uljem. Malvazija Bomarchese Morena Degrasija prava je pratnja. Fino miriše na bijelo cvijeće, bijelu vinogradarsku breskvu i bijeli papar, a okus je mineralan s dugim finalom.

    Pržene lignje

    Gazirana pića pristaju prženoj hrani pa će i tako pripremljene lignje lijepo popratiti pjenušac. Pri tome ne treba birati zrelije, nego svježije. Takav je Štampar Urban White Extra brut 2020. Proizveden je šampanjskom metodom druge fermentacije u boci od moslavca. Štampari bi rekli od pušipela, poput drugih Međimuraca. Osvojio je dva Decanterova zlata.

    Lignje sa žara

    Poklopi li se još toplijih dana nego što je u ovo doba godine uobičajeno, bit će lijepo lignje “baciti” na gradele. Užitak će upotpuniti Pošip Sur lie 2021. Luke Krajančića iz Čare na Korčuli. Od grožđa je iz vinograda starijih od 50 godina. Prinosi su između 500 i 750 grama po trsu. Odškolovan je na finom talogu u bačvicama, kremoznog je  okusa s ugodnim tercijarnim aromama.

    Lignje ‘na gulaš’

    Ječam, luk, češnjak, pelati, pasta od slanih inćuna, kapari, slatka crvena paprika i crno vino sastojci su potrebni za pripremu liganja “na gulaš”. I čaša Crnog pinota Dvorca Belaj iz istarskog Cerovlja. Vino je odležalo 12 mjeseci u slavonskom hrastu. Finih je voćnih i šumskih aroma, nježnog okusa, srednjeg tijela i vrlo elegantno. Pravi crni pinot.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Dunav Wine Fest: 11. listopada vinski biseri Slavonije, Podunavlja...

    Uživanje u ponajboljim vinima Slavonije i hrvatskog Podunavlja i gostujućih vinara s vojvođanskog dijela Fruške Gore očekuje...

    I priče o siru dio su 29. izdanja knjige...

    Kako čuvati sireve i s čime ih sljubiti, te koji su karakteristični francuski, talijanski, engleski, švicarski, grčki...

    Nedjeljni vinski haiku: San o vinu

    Hladne su kiše. Mačak spava. Vinska ga Kutija grije. Nedjeljni (vin)haiku 63

    Portugalci piju najviše: 61,7 litara po glavi (starijoj od...

    Znamo svi da je SAD najveći konzument vina. Prošle su godine Ameri popili 33,3 milijuna hektolitara vina,...

    Došao u berbu uzalud! Lopovi su brali noću i...

    Mislio sam da su ptice pojele grožđe. Kad sam na tlu vidio nekoliko grozdova uredno odrezanih škarama,...

    Ocijenili 68 džinova uoči treće GinIstre! 25. listopada će...

    Iz Italije, Slovenije, Srbije, Slovačke i, naravno, Hrvatske stiglo je 69 džinova na senzorno ocjenjivanje u Strukovnoj...