Love već lignje na cijeloj našoj obali, Kako će biti hladnije, lovit će ih sve više. Što piti uz njih? Ovisi o načinu pripreme. Evo četiri primjera.
Salata od liganja
Luk, kapari, maslinovo ulje i fina kvasina dobar su ogrtač kuhanim lignjama pa pripremljenima na salatu. Prije posluživanja salatu treba ohladiti, pa na tanjuru još pokapati finim uljem. Malvazija Bomarchese Morena Degrasija prava je pratnja. Fino miriše na bijelo cvijeće, bijelu vinogradarsku breskvu i bijeli papar, a okus je mineralan s dugim finalom.
Pržene lignje
Gazirana pića pristaju prženoj hrani pa će i tako pripremljene lignje lijepo popratiti pjenušac. Pri tome ne treba birati zrelije, nego svježije. Takav je Štampar Urban White Extra brut 2020. Proizveden je šampanjskom metodom druge fermentacije u boci od moslavca. Štampari bi rekli od pušipela, poput drugih Međimuraca. Osvojio je dva Decanterova zlata.
Lignje sa žara
Poklopi li se još toplijih dana nego što je u ovo doba godine uobičajeno, bit će lijepo lignje “baciti” na gradele. Užitak će upotpuniti Pošip Sur lie 2021. Luke Krajančića iz Čare na Korčuli. Od grožđa je iz vinograda starijih od 50 godina. Prinosi su između 500 i 750 grama po trsu. Odškolovan je na finom talogu u bačvicama, kremoznog je okusa s ugodnim tercijarnim aromama.
Lignje ‘na gulaš’
Ječam, luk, češnjak, pelati, pasta od slanih inćuna, kapari, slatka crvena paprika i crno vino sastojci su potrebni za pripremu liganja “na gulaš”. I čaša Crnog pinota Dvorca Belaj iz istarskog Cerovlja. Vino je odležalo 12 mjeseci u slavonskom hrastu. Finih je voćnih i šumskih aroma, nježnog okusa, srednjeg tijela i vrlo elegantno. Pravi crni pinot.