Vrijeme karnevala ide kraju pa evo tri fašnička jela i vina. Ma, gotovo četiri

U Samoboru kažu kako pametni luduju na Fašnik, a bedaki svaki dan. Ima nešto u tome. Fašnik je ove godine 13. veljače. Naravno, riječ je o utorku. Jedan nam je maskirani vikend preostao pa podjećamo na gastronomske fašničke navike sjeverozapadne Hrvatske i vina koja tim jelima pristaju.

Krvavice s kiselim kupusom ljudi izbjegavaju ili obožavaju. Onima koji ih vole savjetujemo i čašu-dvije bijelog vina izražene svježine i mineralnosti. S malo takvog suhog rizlinga ili mlade graševine i krvavice sa zeljem bit će im bolje. Preporuka su Rizling Bolfan i Graševina Kutjevo.

Buncek sa zapečenim grahom još je jedan fašnički favorit. Skuha se gotovo do kraja pa zapeče na “posteljici” od graha na suho, kako smo to jelo nekad zvali. Suho mora biti i vino: odlično će pristajati chardonnay ili bijeli pinot koji nisu odnjegovani u drvetu. Preciznije, Degrassi Chardonnay Ferné iz Istre ili međimurski Dvanajščak-Kozol Pinot bijeli iz linije Mlado.

Krafne je, kažu, službeni naziv tih predivnih kolača od dizanog tijesta. Krafni u muškom rodu kajkavski je, a krafli su u Sanoboru. Ako su punjeni pekmezom od šljiva uživat ćemo i više uz čašu slatkog vina od plavca malog. Takvo, pod nazivom Moro, ima Luka Krajančić s Korčule.

Ako je pekmez od marelice, pristajat će neki slatki muškat. Odličan je Muškat San Salvatore obitelji Benvenuti iz Kaldira pokraj Motovuna.