More

  Vrijeme kod Franje često stane, a o pjenušcu se sanja već u 7.15

  Kategorije:

  Bilo je to toplo ljetno poslijepodne. Na povratku s puta poželjeli smo čašu finog plešivičkog pjenušca. Auto je sam skrenuo s autoceste prema Jaski i prije nego što smo nazvali. Joooj, pripremam podrum za berbu, perem, dezinficiram, pričao je i dodao kako uvjeti nisu za goste. Ali nije rekao ne.

  Sjeli smo za stol i pridružili su nam se šipelj, kraljevina, žuti plavec, štajerska belina i chardonnay. petero u jednoj boci. Ubrzo su se preselili u tri čaše pa još brže u troja usta. Nisu bile divovske čaše, no činilo se kao da smo popili samo po jednu i ispraznili butelju. Došetala je, srećom, druga…

  Franjo Kolarić vinom se ozbiljno počeo baviti 1997. Sivi pinot velika mu je ljubav i napravio ih do sad osam različitih

  Najnoviji pjenušac Franjo Kolarić iz Hrastja Plešivičkog pokraj Jastrebarskog nazvao je Blanc. Piše na etiketi i brut kao oznaka slatkoće, ali šećera je manje od dva grama po litri. Prvi je to pjenušac od starih plešivičkih sorata, a začinjen je s malo chardonnaya. Kako i tu svjetsku sortu odavno uzgajaju na Plešivici, možemo joj tepati da je i stara i plešivička.

  Blanc je ugodno slastan i osvježavajuć pjenušac čiji gutljaj izaziva lučenje sline i traži novi. Napunjen je pod brendom Coletti, prema nadimku koji je Franji “nadjenuo” prijatelj iz Italije. Prvo što mi je palo na pamet, nakon što smo utažili žeđ, bilo je kako bi mu fino pristajao veći brancin ili smuđ.

  Franjo Kolarić još je 2016. prvi napunio u boce i mirno vino pod etiketom Stare sorte. U njemu nije bilo chardonnaya

  Etiketa Coletti prvo se pojavila na pjenušcima, pa na svim novijim Franjinim vinima. Na nekima se nastavio igrati s talijaniziranim nazivima i prvi multivintage sivi pinot iz berbi 2019., 2020. i 2021. nazvao je Pinot Grigio Francesco Grande. I po tome je prvi na Plešivici, a kušali smo i finu noviju izvedbu iz berbi 2020., 2021. i 2022.

  Koliko mu je sivi pinot velika ljubav, pokazuju brojke: to mu je osmo vino od tog prirodnog mutanta crnog pinota čije su bobice kroz stoljeća gubile boju pa su danas grozdovi neobične kombinacije bijele, sive i ružičaste. Imao je mirno ružičasto vino “With Love” (S ljubavlju) od sivog i crnog pinota. Selection je bio čisti sivi pinot. Nije to ni bijelo ni rosé vino pa su se mnogi šalili kako ga je mogao nazvati “brosé”.

  Od sivog pinota i chardonnaya napravio je i pet nat pjenušac koji je nazvao Cat Nat, a i u ostalim su čašama pinoti

  Dali su mu “sivci” i poluslatku kasnu berbu te sasvim slatko vino “Ivana slatkica”, a bazno vino za pjenušac Coletti Rosé još je jedna fina mješavina sivog i crnog pinota. Čisti sivi pinot nudi u klasičnoj verziji pod nazivom Coletti Pinot Griggio, na tržištu je berba 2022., a njeguje ga i u amfori.

  Iz tih je glinenih posuda napravio odlična vina i od rizlinga te neuburgera, a četvrti bi macerirani as trebao postati muškat ottonel. Sličnom mirisnom sortom momjanskim muškatom u amfori apsolutno je pogodio Marino Markežić Kabola, hrvatski pionir dugo maceriranih vina, pa nema razloga da ni Franjin ottonel ne bude podjednako dobar.

  Sivi pinot, rizling i neuburger iz amfore dobro smo upoznali, a željno očekujemo i četvrtog asa – muškat ottonel

  Bijela macerirana vina puni u ekskluzivne keramičke boce. To možda podiže cijenu vinu, ali sigurno nitko neće odnijeti bocu u supermarket zbog povratne naknade. U takvoj je ambalaži i fenomenalan Crni pinot 2018. Godinu dana macerirao ga je u inoksu, pa bez prešanja vratio na odležavanje u bačve od 225 i 500 litara koje su dale fine tanine i baš fine, nježne i sorti primjerene arome drveta.

  Po trsu je ubrao između 800 i 1000 grama grožđa, a vino je 2020. imalo 13,7 posto alkohola i 6,7 grama kiselina po litri što je praktički idealan omjer. Kroz vrijeme se prekrasno razvilo i odlična je preporuka za Dan crnog pinota koji se u svijetu obilježava 18. kolovoza.

  Prvo vino utažilo je žeđ, sljedeća su razgalila dušu, a priča je izazvala glad. Franjo i supruga Ivana brzo su to ‘riješili’

  U planu je i novi podrum. Projekt je pri kraju, a nudit će šetnju kroz sve faze proizvodnje vina. U njemu će biti i arhiva. Sad je u djedovu podrumu oko 40.000 boca među kojima su mirna vina od silvanca, graševine i neuburgera, ali ima i 1000 boca pjenušca koji je napravio još 1997.

  Riječ o ovom, riječ o onom, kao što kaže pjesma, i planirana čaša pjenušca potrajala je do ponoći. Ma što do ponoći? Do jutra! U 7.15, odmah po buđenju, sanjao sam Blanc. Umjesto četkice za zube.

   

   

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....