More

  Za svaki dan u tjednu vinarija Katich ima vino s etiketom. I dva velika bez

  Kategorije:

  Dobra vina ruše pravila, pokazalo je predstavljanje imotske vinarije Katich u zagrebačkom Business Clubu 5. Sedam su odličnih vina s etiketama donijeli Ilijana Katić i enolog Viktor Zdilar. Za svaki dan u tjednu po jedno. I još dva bez etikete, za neki zamišljeni “dvostruko prijestupni” tjedan.

  Lovac na vina Tomo Jakopović i Bakhov sin Ivo Kozarčanin predstavili su vina s Viktorom Zdilarom i Ilijanom Katić

  Nije to bila novost za Tomu i Ivu iz Vinskoga kluba. S velikim su veseljem pričali o vinima zato što su izvrsna, ali i zato što se sa slaganjem redoslijeda za posluživanje praktički ne može pogriješiti. Nije problem piti mlađe vino poslije zreloga niti vratiti se bijelome nakon crnog. Svako ima jak karakter i može se iskazati iako ima više kiselina ili nježnije arome nego prethodno.

  Školski i ‘izvanškolski’ redoslijed

  U Business Clubu 5 redoslijed je bio gotovo školski: Kujundžuša 2022., Pošip 2021., Sauvignon 2022. bez etikete, Mirite blanc Riserva 2020. od chardonnaya (75 posto) i sauvignona, Syrah 2020., Plavac 2015., Trnjak 2020. bez etikete, Mirite noir Riserva 2018. od syraha i cabernet sauvignona u podjednakim omjerima te 15 posto merlota pa Beg Merlot 2018.

  Kujundžuša je bila sinonim za masovna, dosadna vina. Danas ima izvanrednih svježih, zrelijih pa i dugo maceriranih

  Zadržimo prvo i posljednje vino s etiketom na istim mjestima. Ponedjeljak je lijep dan za mladu Kujundžušu koja je, poput ove, bogata s svih strana. Ako i treba više truda početkom radnog tjedna, punoća dobivena kratkom maceracijom te svježina ove kujundžuše dat će dovoljno snage. Podsjeća na chardonnaye iz Chablisa s dugom finom kiselinom.

  Vina za navijače Hajduka i navijače Dinama

  Syrah 2020. savršen je za utorak. Veselo je to vino, mlado, ali krepko i prekrasno izgleda. Ljubičasti odsjaj u čaši odgovara i slovima na etiketi pa i ta podudarnost zadržava moral na visokoj razini. Ima vino tri godine, ali mlado je. Sad ga je lijepo piti, a i vrijeme je pred njim.

  Mirite noir Riserva 2018. mješavina je syraha i cabernet sauvignona u podjednakim omjerima s 15 posto merlota

  Mirite blanc Riserva 2021. vino je za jesensku srijedu za navijače Hajduka. Već 18 godina sanjaju kako će gledati svoj klub u Ligi prvaka. Možda nagodinu i dočekaju, a do tad se srijedama mogu tješiti ovim odličnim vinom od chardonnaya s 25 posto sauvignona. Vino miriše po tropskom voću i breskvi. Okus je suh, s uljastom teksturom i notama zrelog ananasa, orašastih plodova i breskve te iznimno dug.

  Imotski plavac od grožđa s Hvara

  Mirite noir Riserva 2018. vino je za jesenski četvrtak za navijače Dinama. Crno je kao što su crni dani kad Dinamo igra europske utakmice. Već to što igra četvrtkom nije jako dobro, a treba navijačima i snaga da pretrpe rezultate. Ova crna mješavina syraha i cabernet sauvignona u podjednakim omjerima obogaćena s 15 posto merlota ima snage. Fino zaokruženo i puno vino sljedećih će desetak godina sigurno biti sve bolje. Valjda će se za to vrijeme i Dinamo vratiti na utakmice utorkom i srijedom u Ligi prvaka.

  Oni koji znaju kako vina nastaju uživali su u Business Clubu 5 podjednako kao i oni koji bolje znaju kako nestaju

  Plavac 2015. je od grožđa kupljenog na Hvaru, iz vinograda obitelji Plančić pokraj Svirča u unutrašnjosti otoka, ali odličan je. Vino se osam godina nakon berbe nimalo nije umorilo pa vjerojatno zna kako i nama pomoći da u petak ne budemo umorni. Prepoznatljivih je aroma šljive i mediteranskog bilja sa sortno karakterističnom punoćom, vrlo fin i mirniji od vinske braće odnjegovane na Pelješcu i otocima.

  Ima 16 posto alkohola koji samo fino grije

  Možda neće podjednako dobro pristajati jelima poput pašticade, ali svakako hoće “običnom” gulašu od mesa divljači te pečenim zrelim steakovima. Posebno ako im se pridoda malo dalmatinskih začina.

  Beg Merlot 2018. odlično je vino za subotu svima kojima je taj dan neradan, a koriste ga da naprave ono što inače ne stignu. Navečer se njime mogu krijepiti znajući slijedi nedjelja pa će se odmoriti.

  Za Pošip 2021. imotske vinarije Katich malo tko će i među znalcima nakon slijepog kušanja reći kako nije s Korčule

  Ima 16 posto alkohola koji nimalo ne peče. Samo fino grije što može biti posebno  ugodno tijekom svježe jesenske večeri. Gust je, ima 32 grama ekstrakta po litri, a nije naporan. Zove se Beg, po nadimku djeda vlasnika vinarije Nikice Katića. Iako sorta potječe iz Bordeauxa, apsolutno zaslužuje taj davni plemićki naziv naših krajeva.

  Ča je pusta Gironde kontra Vrljike rijeke?

  A i spomenutu Vrljiku povezuje s najpoznatijom svjetskom vinskom rijekom, a to je Gironde. Protječe bordoškom regijom i s njezine desne obale stižu ponajbolja svjetska vina u kojima merlot dominira. Merlot 2018. Nikice Katića apsolutno je na njihovu tragu.

  Pošip 2021. pravo je vino za nedjelju, dan kad možda ne treba okrijepe, ali sigurno treba nježnosti i milovanja. On svakako miluje. Malo tko neće nakon slijepog kušanja reći kako nije s Korčule.

  Sauvignon 2020. ali ima divan smiren miris. Treba ga malo snažnije udahnuti, ali zato se u njemu dulje uživa

  Ima u mirisu i okusu voća, makije i kamena i dugo traje. Lijepe vinske kiseline fino osvježavaju, a ugodna slanost zove na novi gutljaj. Pečena domaća kokoš s krumpirima i rajčicama kojih još po vrtovima ima, ali i teletina, pa i lešo janjetina sa šalšom od pomidora, bit će mu dobro društvo.

  Bezvremenska vina za posebne dane

  Preostala dva vina nisu bez etiketa zato što se srame, nego zato što su bezvremenska. Rastu i čekaju svoja najbolja izdanja pa ih možemo preporučiti za dane u bio kojem predstojećem tjednu koji će biti posebni. Sauvignon 2022. nema još etiketu, ali ima sve druge odlike velikog sauvignona. Miris je lako prepoznatljiv, ali vrlo smiren: ne udara u nos čim se podigne čaša. Treba ga jače udahnuti pa se u njemu i dulje uživa.

  Nikica Katić može biti ponosan na blaga iz podruma. Vinarija mu je Katich, zato što je i u Moslavini vinar Nikica Katić

  U okusu je pun i širok, svjež, naravno, ali sočan. Bazga, koja dominira u jednostavnijim sauvignonima, u ovome se pojavljuje u tragovima, kao i nježne zelene note. A one ukazuju i da će vino trajati.

  Priča iz romana Kraljević i prosjak

  Trnjak 2020. zasigurno je među pet najboljih vina od sorte koja kao da je iz romana Kraljević i prosjak Marka Twaina. Dugo je u Dalmatinskoj zagori i susjednoj Hercegovini bila u sjeni. Sadili su je kako bi drugim crnim sortama popravila boju ili pomogla pri oplodnji blatine, čiji je svijet funkcionalno samo ženski. Potencijal nisu prepoznavali. Prolazili su pokraj trsova poput bogataša pokraj prosjaka. Bacili novčić i lice zaboravili.

  Prije 11 godina pojavio se u Hercegovini prvi veliki trnjak. Vinarija Nuić ponovila ga je i 2013., pa su ga i drugi vinari počeli izdvajati i postao je kraljević vinograda. I Trnjak Katich 2020. plijeni tijelom, srcem i dušom. Etiketa mu, kao “kraljevsko ruho”, i nije previše važna. Puno je važnije da sadržaj može svakome upotpuniti najljepše trenutke.

  Nikičina kći Ilijana ekonomske je struke. U vinariji brine o prodaji i marketingu, a planira studirati i vinarstvo

  Vinarija Katich doista je imotska vinska senzacija. Rade potiho i “brege deru”. Reportažu je vinskiklub.hr objavio kao priču iz ‘pećine s blagom‘.

  Fotografije: Nikola Zoko

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Glas naroda: Iločki Traminac izborne berbe prosušenih bobica prvo...

  Zlatno žuta boja, intenzivan i bogat miris u kojem dominira ruža te nježne medne note u okusu...

  Vino i tambure u Baranji: 31. svibnja je večer...

  Uzmi času vina, do dna popij, pa zagrli svoju dragu, pa se sav rastopi... Stih je to...

  Festival u Kutjevu! Od vinograda graševine do njezina Trga

  Chef Hrvoje Lončarević zadužen je za gastronomski dio otvaranja Festivala graševine u Kutjevu. Druga po redu Gala...

  Galić Galileo Premium Graševina prvo je hrvatsko vino iz...

  Kristalno je bistra, zlatnožute boje Galileo Premium Graševina 2022. Isprva miriše na maslac i tostirani kruh, potom...

  Dubrovački statut proglašen je 29. svibnja 1272. Imao je...

  Vinogradari moraju brinuti o vinogradu i kvalitetno ga prekopati dvaput na godinu. Grožđe treba brati od kraja...

  Glas naroda! Još danas birajte najdraže desertno vino i...

  Iz svih vinorodnih regija Hrvatske su 'slatkiši' nominirani za 100 najboljih vina Hrvatske. Ima ih od graševine,...