More

  Za vinare hobiste (3): Sumpore se samo sasvim suhe bačve

  Kategorije:

  Dobro vino može nastati samo u dobroj bačvi. A dobra bačva je zdrava i čista. I najbolje vino u octikavoj ili pljesnivoj bačvi, a to se odmah namiriši, postat će neužitno, bolesno i neupotrebljivo.

  Male bačve igra su za velike vinarije koji imaju nove i stare. Jedna ili dvije ostavit će prejak ‘drveni’ utjecaj na vino

  Spašavanje pljesnive bačve treba prepustiti bačvaru jer se ne može očistiti bez skidanja dna bačve. S unutarnje strane treba je ostrugati suhom ribačom četkom, očistiti je od strugotina pa oprati vodom. Posebno dobro treba ostrugati spojeve duga te rubove oko dna bačve. Ako je plijesan prodrla dublje u drvo, bačvu treba potpuno rastaviti. Pitanje je hoće li se izvući neugodan miris pa je takvu je bačvu najbolje maknuti iz podruma. Može biti ukras na terasi ili u vrtu.

  Novu bačvu treba oviniti prije upotrebe kako vinski alkoholi i kiseline ne bi otopili previše taninskih i drugih tvari iz drveta i tako vinu prenijeli previše stranih okusa i mirisa. Ovinjavanje je vrlo ozbiljan, pa i opasan posao zato što se koriste vodena para ili sumporna kiselina. Zato ga je najbolje prepustiti stručnjaku. Podrumari koji žive uz more tu su u velikoj prednosti jer bačve mogu oviniti i puno jednostavnije, čistom morskom vodom.

  Dobro je skinuti vinski kamen s drvene bačve. Ne propušta zrak i nema mikrooksigenacije zbog koje se bačve i rabe

  Vinski kamen ne valja ostavljati u drvenim bačvama, iako to neki rade. Vinski kamen je prepun bakterija, a bačvu je teško čistiti i ne propušta zrak pa nema poželjne mikrooksigenacije vina.

  Ne zaboravite:

  1. U rasušene bačve treba ulijevati hladnu ili vrelu vodu i tresti ih i kotrljati. Ako se nakon toga ne “napiju”, prošire i ne prestanu propuštati vodu, jedini lijek je – motorna pila.
  2. Bačvu treba oprati vodom čim se isprazni. Nakon što se sasvim osuši, treba je sumporiti i zatvoriti. U vlažnom podrumu dobro je bačvu sumporiti jednom na mjesec.
  3. Željezne dijelove na vratima bačve treba rastopljenim parafinom zaštititi od korozije. Nakon toga, bačva se više ne smije prati vrućom vodom, a posebno ne sumporiti.

  Svježe i fino vino podrumar hobist najjednostavnije će proizvesti u inox bačvama. Jeftinije su od drvenih, lakše se održavaju, a prednost im je i plutajući čep. Bačva je uvijek ”puna” i vino nije pod prevelikim utjecajem zraka.

  U tankovima od inoxa najlakše je proizvesti vino, a mogu se koristiti i staklene, plastične ili glinene posude

  Fino vino može se proizvesti i u plastičnoj posudi, ako je napravljena od kvalitetne plastike predviđene za proizvodnju vina. Protivnici prastarih, a danas sve popularnijih tehnologija poput vina iz amfora, često kažu da ako iz glinenog ćupa može izaći dobro vino, može i iz plastike.

  U prilog staklenim posudama idu iskustva velikih vinarija koje su stare betonske tankove iznutra obložili staklom. U njima proizvode (ipak) jednostavnija vina za brzu i masovnu potrošnju.

  Dobro je znati:

  1. Novi tankovi od inoxa ispiru se neutralnim blagim sredstvom za čišćenje te vodom. Stare treba sterilizirati vodenom parom pa oprati vodom. Sumpor i sredstva na bazi klora su zabranjeni.

  Manje količine vina mogu se napraviti i u staklenim demižonima. To će poslije dobro doći za dopunjavanje bačava

  2. Plastične posude peru se posebnim deterdžentima za vinarstvo koji čiste i dezinficiraju. Na higijeni ne treba štedjeti. Za svaku litru vina na pranje posuda troši se tri litre vode.
  3. Vino se može napraviti i u staklenim posudama, tzv. demižonima. Štoviše, vinaru hobistu dobro je imati manju količinu vina kojom će dopuniti bačve nakon vrenja.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....