Dobro vino može nastati samo u dobroj bačvi. A dobra bačva je zdrava i čista. I najbolje vino u octikavoj ili pljesnivoj bačvi, a to se odmah namiriši, postat će neužitno, bolesno i neupotrebljivo.
Spašavanje pljesnive bačve treba prepustiti bačvaru jer se ne može očistiti bez skidanja dna bačve. S unutarnje strane treba je ostrugati suhom ribačom četkom, očistiti je od strugotina pa oprati vodom. Posebno dobro treba ostrugati spojeve duga te rubove oko dna bačve. Ako je plijesan prodrla dublje u drvo, bačvu treba potpuno rastaviti. Pitanje je hoće li se izvući neugodan miris pa je takvu je bačvu najbolje maknuti iz podruma. Može biti ukras na terasi ili u vrtu.
Novu bačvu treba oviniti prije upotrebe kako vinski alkoholi i kiseline ne bi otopili previše taninskih i drugih tvari iz drveta i tako vinu prenijeli previše stranih okusa i mirisa. Ovinjavanje je vrlo ozbiljan, pa i opasan posao zato što se koriste vodena para ili sumporna kiselina. Zato ga je najbolje prepustiti stručnjaku. Podrumari koji žive uz more tu su u velikoj prednosti jer bačve mogu oviniti i puno jednostavnije, čistom morskom vodom.
Vinski kamen ne valja ostavljati u drvenim bačvama, iako to neki rade. Vinski kamen je prepun bakterija, a bačvu je teško čistiti i ne propušta zrak pa nema poželjne mikrooksigenacije vina.
Ne zaboravite:
1. U rasušene bačve treba ulijevati hladnu ili vrelu vodu i tresti ih i kotrljati. Ako se nakon toga ne “napiju”, prošire i ne prestanu propuštati vodu, jedini lijek je – motorna pila.
2. Bačvu treba oprati vodom čim se isprazni. Nakon što se sasvim osuši, treba je sumporiti i zatvoriti. U vlažnom podrumu dobro je bačvu sumporiti jednom na mjesec.
3. Željezne dijelove na vratima bačve treba rastopljenim parafinom zaštititi od korozije. Nakon toga, bačva se više ne smije prati vrućom vodom, a posebno ne sumporiti.
Svježe i fino vino podrumar hobist najjednostavnije će proizvesti u inox bačvama. Jeftinije su od drvenih, lakše se održavaju, a prednost im je i plutajući čep. Bačva je uvijek ”puna” i vino nije pod prevelikim utjecajem zraka.
Fino vino može se proizvesti i u plastičnoj posudi, ako je napravljena od kvalitetne plastike predviđene za proizvodnju vina. Protivnici prastarih, a danas sve popularnijih tehnologija poput vina iz amfora, često kažu da ako iz glinenog ćupa može izaći dobro vino, može i iz plastike.
U prilog staklenim posudama idu iskustva velikih vinarija koje su stare betonske tankove iznutra obložili staklom. U njima proizvode (ipak) jednostavnija vina za brzu i masovnu potrošnju.
Dobro je znati:
1. Novi tankovi od inoxa ispiru se neutralnim blagim sredstvom za čišćenje te vodom. Stare treba sterilizirati vodenom parom pa oprati vodom. Sumpor i sredstva na bazi klora su zabranjeni.
2. Plastične posude peru se posebnim deterdžentima za vinarstvo koji čiste i dezinficiraju. Na higijeni ne treba štedjeti. Za svaku litru vina na pranje posuda troši se tri litre vode.
3. Vino se može napraviti i u staklenim posudama, tzv. demižonima. Štoviše, vinaru hobistu dobro je imati manju količinu vina kojom će dopuniti bačve nakon vrenja.