Za vinare hobiste: 80 eura je kazna za čvorka pa vičite i lupajte, ne pucajte

Mačka je uspješna u borbi protiv kosova koji grožđe zobaju s tla, no ni najbolji četveronožni lovci neće otjerati tisuće čvoraka koji se na zrele bobice obrušavaju u jatima pa se i nebo doslovce zacrni. Vinogradari ih tjeraju klopocima koje tradicionalno postavljaju u vinograde na Bartolovo, 24. kolovoza, plinskim topovima, petardama te uređajima koji imitiraju glasanje jastreba, ali ptice se naviknu na sva ta “zaštitna sredstva”.

Mreža je dobra, ali skupa zaštita. Zbija grozdove i lišće pa pogoduje i bolestima. A često pticama i “pomogne”.

U iščekivanju berbe treba paziti i na bolesti grožđa. Ako se pojave siva plijesan ili kisela trulež, lijeka nema. Bere se odmah ili će urod propasti. Početak berbe inače ovisi o regiji i sorti. U toplijim krajevima bere se prije nego padnu kiseline u grožđu, a u hladnijima se čeka da grožđe nakupi više sladora koji se mjeri refraktometrom. Tko želi svježije vino više će paziti na kiseline u grožđu, a za kompleksnija vina koja se neće brzo popiti, ni s berbom ne treba žuriti.

Dobro je znati:

  • Ptice se brzo naviknu na zvuk petardi ili “topova” koji pucaju po vinogradu pa neki vinogradari zapucaju i iz prave puške. Kazna za ubijenog običnog čvorka je gotovo 80 eura.
  • Na zaštitnom sredstvu navedena je karenca, minimalan broj dana koji mora proći između prskanja i prerade grožđa. Često korišteni bakreni preparati imaju karencu od 35 dana.
  • Šećer u grožđu mjeri se refraktometrom i mora ga biti najmanje 64 stupnja po Oechslu. U moštu treba biti 5-10 grama kiselina po litri. U vinu će ih biti manje.