Mačka je uspješna u borbi protiv kosova koji grožđe zobaju s tla, no ni najbolji četveronožni lovci neće otjerati tisuće čvoraka koji se na zrele bobice obrušavaju u jatima pa se i nebo doslovce zacrni. Vinogradari ih tjeraju klopocima koje tradicionalno postavljaju u vinograde na Bartolovo, 24. kolovoza, plinskim topovima, petardama te uređajima koji imitiraju glasanje jastreba, ali ptice se naviknu na sva ta “zaštitna sredstva”.
U iščekivanju berbe treba paziti i na bolesti grožđa. Ako se pojave siva plijesan ili kisela trulež, lijeka nema. Bere se odmah ili će urod propasti. Početak berbe inače ovisi o regiji i sorti. U toplijim krajevima bere se prije nego padnu kiseline u grožđu, a u hladnijima se čeka da grožđe nakupi više sladora koji se mjeri refraktometrom. Tko želi svježije vino više će paziti na kiseline u grožđu, a za kompleksnija vina koja se neće brzo popiti, ni s berbom ne treba žuriti.
Dobro je znati:
- Ptice se brzo naviknu na zvuk petardi ili “topova” koji pucaju po vinogradu pa neki vinogradari zapucaju i iz prave puške. Kazna za ubijenog običnog čvorka je gotovo 80 eura.
- Na zaštitnom sredstvu navedena je karenca, minimalan broj dana koji mora proći između prskanja i prerade grožđa. Često korišteni bakreni preparati imaju karencu od 35 dana.
- Šećer u grožđu mjeri se refraktometrom i mora ga biti najmanje 64 stupnja po Oechslu. U moštu treba biti 5-10 grama kiselina po litri. U vinu će ih biti manje.