More

  Za vinare hobiste: Vina na kvascima samo se miješaju. Ili bačvice vrte

  Kategorije:

  Grožđe ne prešam. Bobice skinem s peteljki i cijele stavim u bačve. U svakoj bobici je drugačiji sok i svaka će dati dobro vino, priča slavni slovenski vinar Aleš Kristančič Movia kako radi svoje ponajbolje vino Lunar.

  I Vasja i Branko Čotar iz slovenskog Krasa u bačve stave mošt i bobice pa mjesecima samo povremeno miješaju “smjesu”. U amforama ukopanima u zemlju slično je kod nas prvi počeo prije 20 godina raditi vina Marino Markežić Kabola iz Momjana.

  Takva vina punija su, zaokruženija i bogatija aromama. Za njih treba imati grožđe iz vinograda koji nije šprican kemijskim sredstvima ni prihranjivan mineralnim gnojivima, a prinos je malen.

  Vinar hobist koji ima takvu sirovinu može se i sam “poigrati” njegovanjem vina na kvascima (sur lie). Bitno je da se mošt ne skida s kožica i sjemenki prije nego iz njih izvuče fine tanine te antioksidanse koji pospješuju rad srca i krvožilnog sustava i nisu “ekskluziva” crvenih vina.

  Tri savjeta:

  1. Vino odležano na kvascima, bez obzira koje je sorte, bit će punije i bogatijih aroma ako odleži na kvascima. U Hrvatskoj tako rade chardonnay, pošip, graševinu…
  2. Najbolje grožđe, minimalna zaštitna sredstva, vlastiti kvasci i što manje sumpora preduvjeti su za njegovanje vina na kvascima. I puno strpljenja da se vino formira u podrumu.
  3. Vino se može njegovati na kvascima u inox ili staklenim posudama, no u njima nema mikrooksidacije koja je sastavni dio tehnologije. Zato je bolje koristiti drvene bačve.

  Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
  Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

  Pratite nas

  Najnovije

  POVEZANI ČLANCI

  Lista vina je za učenje abecede… Bez kvačica, dvoslova...

  Možda bi i vrtićku djecu trebalo povesti na Festival 100 najboljih vina Hrvatske u petak, 14. lipnja,...

  Francuska zaštitila izraz ‘sur lie’, EU potvrdila, naši inspektori...

  Državni inspektorat utvrdio je prekršaj uslijed korištenja pojma "sur lie" na etiketi. Kao razlog su naveli postojanje...

  Nije za propustiti! Austrijska vina sutra u zagrebačkom Hotelu...

  Austrijski vinogradi prostiru se na impresivnih 35.000 hektara. Austrijski vinari proizvode neka od najboljih europskih vina. Austrijske...

  Najbolja vina u šest kategorija u petak ćemo proglasiti...

  Na listi 100 najboljih vina Hrvatske puno ih je od plavca, graševine ili malvazije, no gotovo je...

  Vinski grad od petka u Zagrebu! Europsko prvenstvo uz...

  Smiruje li čaša vina nogometnu groznicu ili je pojačava vidjet ćemo u zagrebačkom Vinskom gradu od 14....

  Predikatni traminac iločke vinarije Zelenika prvak je ocjenjivanja u...

  Traminac izborne berbe prosušenih bobica 2013. iločke vinarije Izvori života Zelenika prvak je ocjenjivanja organiziranog uoči 56....