More

    Zagorski Radoboj čuva okaminu lista loze stariju od 12 milijuna godina

    Kategorije:

    Kažu da je ljudska vrsta nastala prije malo više od tri milijuna godina. Ako je to istina, u Hrvatskom Zagorju loza je najmanje četiri puta starija od nas. Dokazuje to okamina lozina lista stara između 12 i 14 milijuna godina izložena u Hiži vinove loze u Radoboju. Riječ je o najstarijem europskom fosilu loze, a Hiža je interpretacijski centar otvoren 2021. i posvećen ovom iznimno vrijednom, a relativno nepoznatom nalazu oko kojeg je u Hiži isprepletena priča o lozi i vinu podijeljena u četiri tematske cjeline.

    Radobojska okamina lista koja dokazuje da je u Zagorju vinova loza najmanje četiri puta starija nego ljudi

    Prva govori o povijesti vina od vremena starog Egipta, preko antičke Grčke, Rima te ilirskog doba. Druga je posvećena belini starohrvatskoj, popularno nazvanoj Zagorski Kazanova zato što je više od 80 danas poznatih plemenitih sorata vinove loze među kojima su chardonnay, moslavac, frankovka, rizling… Treća cjelina priča priču o “bilikumu”, zemljanom vrču iz kojeg je gost, došavši prvi put u domaćinovu kuću, ispijao vino dobrodošlice uz poseban obred, a četvrta se zove Život jedne bobice.  Imaju posebne naočale za “virtualnu stvarnost” (VR) kroz koje se promatra život bobice grožđa od cvatnje do  dozrijevanja na trsu, pa berbe, muljanja, fermentacije na kvascima pa “pretvaranje” u vino. Neupućenima jako korisno, a iskusnima zanimljivo.

    Autor teksta ispred prikaza sorata kojima je roditelj zagorski Kazanova, odnosno belina starohrvatska ili gouais blanc

    Radoboj se prvi puta spominje 1334. godine u zapisu o župnoj crkvi Svetog Trojstva (Ecclesia sancte Trinitatis de Radboa). Taj se kraj značajnije počeo razvijati nakon pronalaska nalazišta samorodnog sumpora 1811. godine. Bilo je to jedno od ekonomski značajnijih takvih rudnih ležišta u Europi. Rudarstvo je nastavljeno pronalaskom novog podzemnog bogatstva ugljena, a rudarenje je otkrilo i vrijedne arheološke te fosilne nalaze flore, kukaca, riba i školjaka. Dio pronađenog materijala završio je širom Austro-ugarske monarhije u privatnim zbirkama i muzejima. Značajan dio fosilnih kukaca, mrava, cvrčaka, skakavaca i cvjetnih osa sačuvan je u Radoboju pa je tamošnja zbirka vrijedna i u svjetskim razmjerima.

    Vrijedi u Radoboju posjetiti i Hižu zagorskih štruklji koja čuva i njeguje nematerijalno kulturno dobro zagorskog kraja

    Sve je to dugo bilo skriveno od šire javnosti dok tim mladih ljudi predvođen načelnikom općine Anđelkom Topolovcem nije odlučio zapušteni prostor urediti kao zavičajni muzej Radboa i pokazati kakvo se blago krije podno zagorskih brega.

    Vrijedi prošetati i kroz Radobojski trnac, izvrstan primjer travnjačkog voćnjaka, tradicionalnog ruralnog krajobraza i jedinstvenog staništa za autohtone sorte voća s visokim krošnjama koje su otporne na sve moderne bolesti, a važan su dio živoga okoliša i spomenik tradicionalnom voćarstvu.

    Ima Radoboj i Hižu zagorskih štruklji koja čuva i njeguje nematerijalno kulturno dobro zagorskog kraja. To je prostor namijenjen radionicama pripreme i izrade štrukli za posjetitelje i lokalno stanovništvo i degustacijama.

    Radobojska vina predstavili su vinar Goran Rihtar i enologinja Jasminka Šaško (Fotografija: Dorian Lacko)

    Udruga vinara i vinogradara „Radobojski pajdaši“ osnovana je 2004. i djeluje na području općine Radoboj, grada Krapine i okolice, te dijelu općine Mihovljan. Ugostili su nas i kroz vina proveli vinari Goran Rihtar i Jasminka Šaško. Primjetan je velik napredak u kvaliteti vina kao posljedica primjene novih tehnologija i znanja, ali i pravilnog odabira sorti, pa su tako vinogradi osim starim zagorskima, uglavnom zasađeni dobro udomaćenim sauvignonom, muškatom i chardonnayom koji tamo daju odlične rezultate.

    Prepoznali su vinari i ograničenja starih sorti kod proizvodnji mirnih vina, pogotovo slavne beline pa ozbiljno razmišljaju o proizvodnji pjenušavih vina koja napravljena iz takvog grožđa mogu dostići iznimno visoku razinu kvalitete.

    Od beline starohrvatske već je proizveden klasični pjenušac u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom

    Potencijal beline starohrvatske dokazuje i pjenušac proizveden klasičnom metodom druge fermentacije u boci u suradnji sa zagrebačkim Agronomskim fakultetom. Bio je to dio projekta Zaštita i revitalizacija autohtonih sorata vinove loze Hrvatskog zagorja u kojem je suradnik i tvrtka Trgocentar, a pjenušac je puno bolji nego mirno vino od te sorte.

    Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte sve novosti iz vinskog svijeta.
    Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

    Pratite nas

    Najnovije

    POVEZANI ČLANCI

    Uspio spoj naslijepo! Pošip i rukatac vole se u...

    Dragocjeni mali vinari nerijetko proizvode prave vinske bisere, koji često ne ugledaju svijetlo velikih vinskih pozornica ili...

    Treći BregFest bit će 25. listopada u Laubi. Najavljuje...

    Pjenušci Bregovite Hrvatske 12. rujna u Pupitresu od 18.30 prva je radionica koja najavljuje Festival vina Bregovite...

    Fotoreportaža s BLAŽ-a! Međugorski Festival blatine i žilavke opet...

    Ljudi puno, ali ne i previše, ugođaj izvrstan, a vina odlična! Ništa novo, govori li se o...

    ‘R’ kao reserva i Rusija

    Reserva ili riserva španjolski su, talijanski i portugalski nazivi za kvalitetnije serije vina pojedinih vinarija, a koristi...

    Nedjeljni vinski haiku: Grijesi, vino i kiša

    Vino pijem da mi spere grijehe. Kiša padne, vrati ih... Nedjeljni (vin)haiku 59 Fotografija: Ali Abdul Rahman on Unsplash

    Mundus Vini: Belje, Kutjevo i Vina Matočec osvojili zlatne...

    Arome žutog i suhog voća, snažno tijelo, skladan okus i veliki potencijal odležavanja, zapisali su početkom rujna...